Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха нова учебна сграда и реконструирана работилница в ямболско училище

Нова учебна сграда и реконструирана работилница бяха открити в Обединено училище „Д-р Петър Берон“ в Ямбол, съобщават от пресцентъра на общината. Строително-монтажните дейности са извършени по проект „Разширение на ОбУ „Д-р Петър Берон“, гр. Ямбол - учебна сграда с 5 класни стаи и обслужващи помещения, реконструкция на сграда и обновяване на дворното пространство”. Сред гостите на официалната церемония бяха кметът на Ямбол Валентин Ревански и неговият заместник Енчо Керязов, заместник областният управител Николай Костадинов и изпълнителят на обекта Красимир Инджов.
„Изключително щастливи сме, че днес откриваме още един успешен проект за децата на Ямбол. Важно е за тях да бъде осигурена добра среда, която не само да ги подтиква към учене, но и да възпитава у тях любознателност и желание за развитие. Надявам се, че това, което е направено – както сградата, така и площадката до нея, ще се пази, поддържа и ще се използва активно. Добрите условия са важни, но изключително значима е и ролята на учителите. Благодарим им за това, че мотивират нашите ученици и ги подготвят за тяхното бъдеще“, каза кметът Валентин Ревански и отправи пожелания към децата да бъдат смели, отговорни и усърдни в ученето. Той изказа благодарност към всички, ангажирани с реализацията на проекта - както към изпълнителя и архитекта, така и към екипа на Община Ямбол.
Финансирането в размер на 1 996 500 лв. е 100% безвъзмездна финансова помощ по „Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022“ на Министерство на образованието и науката. Целта е създаването на рентабилна образователна инфраструктура в общината, допринасяща за устойчиво местно развитие чрез разширяване, реконструкция и модернизиране на материалната база, което да предостави пълноценни и здравословни условия за обучение в една смяна, повишаване на качеството на образованието, образователната интеграция и намаляване на процента на преждевременно напусналите системата на образование.
Изградена е нова учебна сграда с пет класни стаи, всяка с капацитет 24 места, учителска стая, фоайе, коридори, санитарни възли и спомагателни помещения, отговарящи на нормативните изисквания. Общият капацитет на сградата е 130 човека – до 120 деца и до 10 възрастни (преподаватели и помощен технически персонал). Новоизградената учебна сграда е напълно обзаведена и оборудвана с модерни мебели и компютърна техника за удобство и съвременни условия за учебния процес.
В рамките на проекта беше извършена и реконструкция на сградата за учебна практика с преподаване и изучаване на занаятчийство – профил шивачество. Два учебни кабинета са обновени и оборудвани, обособена е стая за преподавателите, санитарен възел с предверие, малък склад и входно фоайе.
До новата училищна сграда са изградени площадка за занимателни игри с ударопоглъщаща настилка и площадка за спортни игри. В югоизточната част на дворното пространство е извършено ново озеленяване, обособени са два къта с беседки и е монтирана поливна система за поддържане на зелените площи.
С изпълнението на подобни проекти Община Ямбол води последователна и целенасочена политика по обновяване и модернизиране на образователната инфраструктура в града, целяща създаването на съвременни условия за образование и възпитание на децата в Ямбол.

По публикацията работи: Десислав Тенев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жена е с порезни рани на ръката след семеен скандал

В 14:35ч. вчера, в РУ-Гълъбово е получен сигнал на тел.112, че на центъра на с.Обручище, 64-годишна жена е с порезни рани на ръката. При посещение на място е установено, че жената и съпругът й – 63-годишен, се скарали и мъжът хвърлил по нея порцеланова..

публикувано на 19.04.24 в 11:13

Въвеждат временна организация на движението по време на 5К Beroe Road Race

Община Стара Загора уведомява жителите и гостите на града с оглед осигуряване на безопасно протичане на състезанието „Beroe 5К Road Race", организирано от Спортен клуб по лека атлетика „Берое", за времето от 08:30 часа до 12:30 часа на..

публикувано на 19.04.24 в 10:52

250 участници събира конференция на студентите по медицина в Тракийски университет – Стара Загора

Медицински факултет при Тракийски университет – Стара Загора е домакин на 44-та национална среща на Асоциацията на студентите медици в България, която ще се проведе в дните 19 – 21 април 2024 г., с участието на 250 студенти по медицина от всички висши..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Прекратяват разкопките край хасковското село Текето

Малко над 50 000 лв са събраните дарения, за разкопките на тракийската гробница край хасковското село Текето. За съжаление съоръжението е било ограбено още в древността, отчете ръководителят на проучванията доц. Георги Нехризов. Гробницата..

публикувано на 19.04.24 в 09:44
Йордан Йорданов

Инспекцията по труда и полицията със съвместни проверки по празниците

В празничните дни Инспекцията по труда – Стара Загора и полицията ще извършват съвместни проверки за спазването на работното време, за извънреден труд, който не се заплаща допълнително и разбира се за трудови договори. Това съобщи в ефира на Радио..

публикувано на 19.04.24 в 09:22
Тракийски университет, Стара Загора

Кандидат-студенти полагат изпити по биология и химия в Тракийския университет

Традиционно висок остава интересът към изпитите по биология и химия в Тракийския университет, които са вход за специалностите "Медицина", "Ветеринарна медицина", както и за прием в редица бакалавърски програми на старозагорската Алма матер. Общо 411..

публикувано на 19.04.24 в 08:25

Няма основания великденската трапеза да ни струва по-скъпо от настоящия момент

Няма раздвижване на нивата на цените на агнешкото месо с наближаването на празниците, яйцата са с 6% по-евтини от миналата година в периода преди Великден, брашното е със същата цена, а при захарта се отчита спад. Това съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 19.04.24 в 08:00
Боровата процесионка – най-разпространеният вредител по иглолистните култури

През юни предстои следващото третиране срещу боровата процесионка в Стара Загора

Дейности по ограничаване и унищожаване на популацията от борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa, вид гъсеница и молец) в паркове в Стара Загора, засегнати от вредителя, започват през месец юни, оповести заместник-кметът с ресор „Транспорт,..

публикувано на 18.04.24 в 18:31

Ученик от Казанлък е "Посланик на толерантността"

Американското посолство в България приветства Иван Иванов от Профилирана природо-математическа гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък като тазгодишен „Посланик на толерантността“. Иван участва в конкурса на Center Amalipe "Моето мнение е важно за..

публикувано на 18.04.24 в 18:24

Ремонт на клиники и нови операционни зали, предвижда до края на годината ръководството на Университетската болница

С близо 4 570 хил. лв. реализирана печалба приключва за Университетската болница „Проф. Ст. Киркович“ в Стара Загора финансовата 2023 год. Това беше отчетено на проведеното Общо събрание на акционерите на дружеството. 10 % от тези средства остават във..

публикувано на 18.04.24 в 17:11