Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Чакърова: Образованието да стане приоритет и децата да бъдат убедени, че то е прозорецът към бъдещето

Състоя се тържествено откриване на Комплекс от три центъра за предоставяне на комплексни грижи в ранна детска възраст по проект “Предоставяне на комплексни грижи в ранна детска възраст в Община Стара Загора“, по процедура „Образование и грижи в ранна детска възраст“ на програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Изградени са три Центъра в селата Хан Аспарухово, Братя Кунчеви и Калояновец.

Целта на проекта е да се предостави подкрепа на 300 деца от 0 до 6 г. и техните семейства от уязвими групи, включително от ромски общности. Ограничаване предаването на бедността между поколенията чрез предоставяне здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система. Бюджетът на проекта е 976 070 лв.

С водосвет за здраве започна официалното откриване в село Хан Аспарухово. Думи към присъстващите отправи ресорният зам.-кмет Надежда Чакърова.

„С огромно удовлетворение днес откриваме този център, който е един от трите образователни центъра, създадени на територията на община Стара Загора. Голямата цел на тези проекти е децата да усещат грижата, подкрепата и спокойствието в тях, за да имат една полезна образователна среда“, подчерта Надежда Чакърова. Тя допълни, че в тези центрове ще има един съвсем нов подход на работа. „Освен на образованието, децата ще могат да разчитат на социални услуги, забавление, подкрепа от психолози, логопеди и специалисти, както и здравни и правни консултации към тях и семействата им. Целта е образованието да стане приоритет и децата да бъдат убедени, че то е прозорецът към бъдещето. Сигурна съм, че ще се използва с удоволствие по предназначение“, заяви Надежда Чакърова. 

Символично лентата бе прерязана от заместник-кметовете Надежда Чакърова и Павлина Делчева, председателя на Общински съвет Ивета Лазарова и управителя на Комплекса Росица Митева.

Официални гости на събитието бяха още председателите на ПК по Образование, наука и защита правата на децата, Общинска собственост и стопанска политика и Култура, туризъм и вероизповедание към ОбС Бончо Григоров, Янко Янков и Недко Кузманов, както и Стефан Духтев, член на ПК по „Образование, наука и защита правата на децата“, кметът на село Хан Аспарухово Петър Петров, кметове на населени места, директори на училища и детски градини.

Гостите на празника се насладиха на изпълненията на децата от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, както и на „Група за стари градски песни“ при НЧ „Искра – 1921“. 


По публикацията работи: Деян Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Твърдица приключва проект за услуги за уязвими ромски общности

Проектът „Предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие в община Твърдица“ има за цел да предостави подкрепа на децата от уязвими групи, включително и от ромските общности от 0 до 6 години и техните семейства. В програмата му са заложени..

публикувано на 23.04.24 в 09:55
Мариана Кукушева

Мариана Кукушева: Повече от 40 лв. за козунак е търговска измама

Всяка цена над 40 лева за брой козунак е абсолютна търговска измама. Няма категория био козунак в целия ЕС , нека потребителите не се лъжат и стават жертва на производители и търговци, които им искат по 200 лева за козунак. Това заяви в ефира на..

публикувано на 23.04.24 в 09:44

Ще има ли субсидии за е-коли у нас

Дългоочакваният законопроект за насърчаване на електрическата мобилност у нас е представен за обществено обсъждане. До 2 май заинтересованите страни могат да правят предложения и препоръки по него. В проектозакона е записано  ускоряване на..

публикувано на 23.04.24 в 09:00

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции

Украйна има огромен интерес към активизация на двустранните отношения на всякакви нива и е изключително благодарна на Република България за помощта и съдействието от началото на пълномащабната военна инвазия на Русия, изтъкна на среща в Община Стара..

публикувано на 23.04.24 в 08:31

Автопротестът на недоволните миньори и енергетици се отправя към София

Поредно автошествие в защита на комплекса "Марица изток" организират от Сдружението "Миньори и енергетици заедно".   Този път протестът ще се проведе в София. Колите ще тръгнат от паметника на св. "Иван Рилски" в Раднево, а сборният пункт е от 9 до 10..

обновено на 23.04.24 в 07:46
Предавател на Радио Стара Загора на връх Аида

Планова техническа профилактика на УКВ предавател на Радио Стара Загора

Днес 23.04.2024 год. вторник, ултракъсовълновият предавател на Радио Стара Загора за района на гр.Хасково с честота 94,4 МHz е възможно да има прекъсване на излъчването от 09.00 до 17.00 часа, поради редовна годишна техническа профилактика на..

публикувано на 23.04.24 в 06:05

Оставиха в ареста шофьора с над 400 кг хероин

Окръжният съд в Хасково взе най-тежката мярка за неотклонение и остави в ареста задържания турски шофьор на камион, в който бяха открити 400 кг хероин. „Аз съм жертва. Станах на курбан“, заяви днес в съдебната зала Хюсейн Хаир. Той бе арестуван на ГКПП..

публикувано на 22.04.24 в 18:59

Очаква се ново напрежение сред свещениците заради избора на Сливенски митрополит

Светият синод избра листа от шест достоизбираеми епископи за избор на нов Сливенски митрополит, след кончината на сливенския владика Йоаникий в началото на годината. Сред шестимата номинирани епископи не са включени кандидатурите на епископ..

публикувано на 22.04.24 в 18:11
СНИМКА: Красимир Червилов, Янко Янков, Ивета Лазарова, Димо Димитров

Янко Янков и Ивета Лазарова завеждат дела за клевета срещу „Възраждане“

Общинският съветник от „Алтернативата на гражданите-ВМРО“ Янко Янков и неговите защитници са поискали тълкуване на решението, с което Върховният касационен съд го осъжда по обвинение за купуване на гласове на местния вот през 2019г.. На..

публикувано на 22.04.24 в 17:06

НАП напомня на гражданите, че срокът за деклариране на доходите е 30 април

НАП изпраща имейли или се обажда по телефона на физическите лица, за които има информация, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и др., като им напомня, че трябва да..

публикувано на 22.04.24 в 16:55