Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зонта клуб - Стара Загора стартира проект срещу насилието сред децата

През февруари Зонта клуб Ст. Загора започна новия си проект „За бъдещето на децата ни“ - пореден проект, свързан с правата и отговорностите на децата, с проблемите на насилието - в училище, в общността и в семейството.

Първите срещи и разговори се проведоха на 12.02.2024 г. с децата от вторите класове на СОУ “Максим Горки“, като за правата и отговорностите с учениците разговаряха адвокат Кристина Василева - Димитрова и съдия Румяна Бончева – Окръжен съд Ст.Загора, и двете членове на Зонта клуб. Презентациите и практическите занимания на учениците, свързани с въпросите за правата и отговорностите на децата предизвикаха очакван интерес сред тях. Тази нелесна материя постави много въпроси и интересни дискусии сред малките участници. Работата по групи и дадените от децата тълкувания и зададените от тях въпроси далеч надхвърли първоначално определеното време за тези занимания.

„До края на февруари 2024 г. предстоят нови срещи на Зонта клуб Стара Загора с учениците от трети, пети и шести клас на СУ“Максим Горки“, които очакваме с интерес и се надяваме информацията, знанията, практическите занимания, свързани с правата и отговорностите на децата да са полезни за тях и да им помогнат да растат отговорни, да осъзнават и утвърждават правата си и да контролират поведението си в различни житейски ситуации, да съграждат справедливи отношения помежду си, зачитайки правата на останалите, за да сътворяват един по-добър и справедлив свят“, казва председателят на клуба Милена Димитрова.

Основните цели на проекта са повишаване на информираността на учениците относно техните основни граждански права и задължения, постигане на спокойствие и хармонията в обществото при спазване на писаните правила и неписаните норми, идентифициране на феномена насилие и видовете насилие, причините за появата му, начини и средства за преодоляване на насилието, развитие на чувствителността на децата към различните форми на насилие, изграждане на толерантност, общуване и поведение сред децата, изградено на основата на разбиране, подкрепа, съпричастност и емпатия, водещи до изграждане на сигурна училищна среда.

Целевата група за осъществяване на проекта на Зонта клуб са:

Ученици от II –ри, III –ти , V –ти  и VI –ти клас/ по два класа от всеки/ при СОУ“Максим Горки“ гр. Стара Загора

Ученици от V –ти и  VI-ти клас / по два класа от всеки / при Девето ОУ “Веселин Ханчев“ Стара Загора

Партньори на Зонта клуб Ст.Загора по проекта са СОУ“Максим  Горки“ гр.Ст.Загора, ОУ “Веселин Ханчев“ Стара Загора и Окръжен съд –Ст.Загора.

Насилието и агресията като феномени в обществото ни през последните години придобиват застрашителни размери. Насилието е значим проблем за общественото здраве и благосъстояние и за правата на човека като цяло, с потенциално опустошителни последици в личен и социален аспект.

Насилието сред децата - в училище, в общността и в семейството е част от този сериозен проблем на българското общество. За важността на тези въпроси говорят и данните от изследване, направено по поръчка на УНИЦЕФ, проведено в периода 2019-2020 година, според което всяко 6-то българско дете е било подложено на физически тормоз в училище (16,5%), а над една трета от учениците у нас (35%) са преживели унижение или обиди в клас.


По публикацията работи: Деян Денев

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Благотворителен базар за живот без насилие

Базар, в помощ на пострадалите от насилие , ще се проведе в Стара Загора. На него всеки може да донесе стари вещи, да постави дарителска цена, а събраните средства ще бъдат за хората, пострадали от домашно насилие. 43 жени, трима мъже и четири..

публикувано на 23.04.24 в 11:53

Митрополит Киприан ще дирижира "Стабат Матер" за втори път

За втори път Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер" от Джоакино Росини – на 25 април в 19 часа в старозагорската опера.  Това съобщиха от Старозагорската  митрополия. Солистите Емилия Терзиева/сопран/,..

публикувано на 23.04.24 в 11:31

За шофиране с 3,24 промила алкохол в кръвта мъж ще търпи ефективно наказание

Районен съд – Казанлък одобри споразумение, по силата на което обвиняемият Ю. Х., на 54 години, ще търпи наказание в размер на три месеца лишаване от свобода, при първоначален общ режим. Съдът го лиши и от правото да управлява моторно превозно..

публикувано на 23.04.24 в 11:27

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец. Това е решено на среща..

публикувано на 23.04.24 в 11:01

Община Твърдица приключва проект за услуги за уязвими ромски общности

Проектът „Предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие в община Твърдица“ има за цел да предостави подкрепа на децата от уязвими групи, включително и от ромските общности от 0 до 6 години и техните семейства. В програмата му са заложени..

публикувано на 23.04.24 в 09:55
Мариана Кукушева

Мариана Кукушева: Повече от 40 лв. за козунак е търговска измама

Всяка цена над 40 лева за брой козунак е абсолютна търговска измама. Няма категория био козунак в целия ЕС , нека потребителите не се лъжат и стават жертва на производители и търговци, които им искат по 200 лева за козунак. Това заяви в ефира на..

публикувано на 23.04.24 в 09:44

Ще има ли субсидии за е-коли у нас

Дългоочакваният законопроект за насърчаване на електрическата мобилност у нас е представен за обществено обсъждане. До 2 май заинтересованите страни могат да правят предложения и препоръки по него. В проектозакона е записано  ускоряване на..

публикувано на 23.04.24 в 09:00

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции

Украйна има огромен интерес към активизация на двустранните отношения на всякакви нива и е изключително благодарна на Република България за помощта и съдействието от началото на пълномащабната военна инвазия на Русия, изтъкна на среща в Община Стара..

публикувано на 23.04.24 в 08:31

Автопротестът на недоволните миньори и енергетици се отправя към София

Поредно автошествие в защита на комплекса "Марица изток" организират от Сдружението "Миньори и енергетици заедно".   Този път протестът ще се проведе в София. Колите ще тръгнат от паметника на св. "Иван Рилски" в Раднево, а сборният пункт е от 9 до 10..

обновено на 23.04.24 в 07:46
Предавател на Радио Стара Загора на връх Аида

Планова техническа профилактика на УКВ предавател на Радио Стара Загора

Днес 23.04.2024 год. вторник, ултракъсовълновият предавател на Радио Стара Загора за района на гр.Хасково с честота 94,4 МHz е възможно да има прекъсване на излъчването от 09.00 до 17.00 часа, поради редовна годишна техническа профилактика на..

публикувано на 23.04.24 в 06:05