Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тракийският университет е домакин на младежки здравен семинар

Медицинският факултет на Тракийски университет бе домакин на безплатен обучителен семинар, посветен на сексуалното, репродуктивно и емоционално здраве, здравословното хранене и активния начин на живот. Събитието, насочено към младите хора на Стара Загора, бе инициирано от фондация „Искам бебе“, Асоциация на студентите-медици в България (АСМБ) – Стара Загора и доброволци  в партньорство с Община Стара Загора и Тракийски университет.  Инициативата се провежда рамките на иновативния проект „Младите българи - архитекти на промяната“, подпомогнат от Министерство на младежта и спорта. Семинарът в  “Града на липите“ е част от обиколката на фондация „Искам бебе“ в 12 областни града, която стартира през миналата година и ще продължи до месец март 2024-та.

„Благодаря Ви, че избрахте Стара Загора и Медицински факултет на Тракийски университет за провеждането на този семинар! Благодаря Ви и за това, че се обръщате към нашите студенти  не само като към хора, на които им предстои да планират своите семейства, но и като към бъдещи медици и носители на Вашето послание – защото съм сигурен, че чрез тях то ще стигне до много други млади хора на тяхната възраст.“ – каза в приветствието си към аудиторията проф. Юлиян Ананиев – декан на факултета.


Основните теми, обсъдени с участниците в семинара, бяха превенцията и профилактиката на репродуктивното и сексуалното здраве,  емоционалното здраве, значимостта на навременното родителство и проблематика като изчерпването на яйчниковия резерв, пред която немалко млади двойки се изправят. Специален акцент в дискусията бяха също така и физическата активност, активния начин на живот, здравословното хранене и диетиката като ключови фактори благополучието на всеки човек.  

Водещите лектори в семинара бяха Александър Кобаков – акушер-гинеколог, МБАЛ „Света София” – София, д-р Светлана Моминска – началник отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" в РЗИ - Велико Търново, Катя Симеонова – психолог, както и гл. ас. д-р Камен Симеонов - преподавател по теория и методика на физическото възпитание и спортната тренировка, а модератор в ролята на модератор „влезе“Радина Велчева – основател на фондация „Искам бебе“.

Сред специалните гости на събитието присъстваха заместник-кметът на Община Стара Загора – г-жа Павлина Делчева, д-р Антония Тодорова – началник-отдел „Здравеопазване и социални дейности“на Община Стара Загора, както и доц. Боряна Парашкевова – заместник-ректор на Тракийски университет. 


По публикацията работи: Елена Балабанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец. Това е решено на среща..

публикувано на 23.04.24 в 11:01

Община Твърдица приключва проект за услуги за уязвими ромски общности

Проектът „Предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие в община Твърдица“ има за цел да предостави подкрепа на децата от уязвими групи, включително и от ромските общности от 0 до 6 години и техните семейства. В програмата му са заложени..

публикувано на 23.04.24 в 09:55
Мариана Кукушева

Мариана Кукушева: Повече от 40 лв. за козунак е търговска измама

Всяка цена над 40 лева за брой козунак е абсолютна търговска измама. Няма категория био козунак в целия ЕС , нека потребителите не се лъжат и стават жертва на производители и търговци, които им искат по 200 лева за козунак. Това заяви в ефира на..

публикувано на 23.04.24 в 09:44

Ще има ли субсидии за е-коли у нас

Дългоочакваният законопроект за насърчаване на електрическата мобилност у нас е представен за обществено обсъждане. До 2 май заинтересованите страни могат да правят предложения и препоръки по него. В проектозакона е записано  ускоряване на..

публикувано на 23.04.24 в 09:00

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции

Украйна има огромен интерес към активизация на двустранните отношения на всякакви нива и е изключително благодарна на Република България за помощта и съдействието от началото на пълномащабната военна инвазия на Русия, изтъкна на среща в Община Стара..

публикувано на 23.04.24 в 08:31

Автопротестът на недоволните миньори и енергетици се отправя към София

Поредно автошествие в защита на комплекса "Марица изток" организират от Сдружението "Миньори и енергетици заедно".   Този път протестът ще се проведе в София. Колите ще тръгнат от паметника на св. "Иван Рилски" в Раднево, а сборният пункт е от 9 до 10..

обновено на 23.04.24 в 07:46
Предавател на Радио Стара Загора на връх Аида

Планова техническа профилактика на УКВ предавател на Радио Стара Загора

Днес 23.04.2024 год. вторник, ултракъсовълновият предавател на Радио Стара Загора за района на гр.Хасково с честота 94,4 МHz е възможно да има прекъсване на излъчването от 09.00 до 17.00 часа, поради редовна годишна техническа профилактика на..

публикувано на 23.04.24 в 06:05

Оставиха в ареста шофьора с над 400 кг хероин

Окръжният съд в Хасково взе най-тежката мярка за неотклонение и остави в ареста задържания турски шофьор на камион, в който бяха открити 400 кг хероин. „Аз съм жертва. Станах на курбан“, заяви днес в съдебната зала Хюсейн Хаир. Той бе арестуван на ГКПП..

публикувано на 22.04.24 в 18:59

Очаква се ново напрежение сред свещениците заради избора на Сливенски митрополит

Светият синод избра листа от шест достоизбираеми епископи за избор на нов Сливенски митрополит, след кончината на сливенския владика Йоаникий в началото на годината. Сред шестимата номинирани епископи не са включени кандидатурите на епископ..

публикувано на 22.04.24 в 18:11
СНИМКА: Красимир Червилов, Янко Янков, Ивета Лазарова, Димо Димитров

Янко Янков и Ивета Лазарова завеждат дела за клевета срещу „Възраждане“

Общинският съветник от „Алтернативата на гражданите-ВМРО“ Янко Янков и неговите защитници са поискали тълкуване на решението, с което Върховният касационен съд го осъжда по обвинение за купуване на гласове на местния вот през 2019г.. На..

публикувано на 22.04.24 в 17:06