Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настъпи астрономическата пролет

Снимка: Ани Петрова

Тази сутрин в  5.06 ч. българско време настъпи астрономическата пролет в Северното полукълбо, съобщават от НИМХ.

Това е денят на пролетното равноденствие, след него светлата част на деня започва да се увеличава.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропическа година и се равнява на 365, 24219 денонощия.

През деня преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд облачността ще е променлива, често значителна, но ще бъде почти без валежи. Ще духа умерен, временно силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 10° и 15°.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кънчо Матев

Напусна ни дългогодишният директор на ГПЧЕ "Ромен Ролан" Кънчо Матев

Напусна ни първият и дългогодишен директор на Гимназията с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) „Ромен Ролан“ в Стара Загора Кънчо Матев. На 2 февруари 2024 г. той навърши 91 години.  Последна почит към неуморимия будител ще бъде отдадена на 14 май, вторник...

публикувано на 12.05.24 в 14:09

Документален филм за проф. Минко Балкански представят в Стара Загора

Премиера на документален филм „Моето име е Минко“ за живота на проф. Минко Балкански представят в Стара Загора на 13 май . Първата прожекция ще бъде в най-новата старозагорска гимназия, чийто патрон е именно забележитият физик - Професионална гимназия..

публикувано на 12.05.24 в 14:00

Село Роза е най-младежкото село в община Тунджа

В  село Роза, в което живеят по постоянен адрес около 1 150 жители , има много много млади хора и семейства, според кмета му: „ Според мен селото ни е най-младежкото в община Тунджа. Много  хора се завърнаха тук по време на пандемията, и продължават..

публикувано на 12.05.24 в 11:00

Хасково и днес ще пее и танцува на Кенана

В последния ден на Националния събор на народното творчество „Китна Тракия пее е танцува“ Хасково посреща в 16,00 часа майстор готвача Иван Звездев и Ана Мария. 300 порции вкусни тракийски гозби ще бъдат приготвени на поляната пред голямата..

публикувано на 12.05.24 в 10:13

Започва авариен ремонт на пътя Болярско-Бояджик в област Ямбол

Аварийно- възстановителен ремонт започва на един от натоварените  пътни участъци  в Ямболско. До средата на юни ще бъдат извършени кърпежи на пътя между селата Болярско и Бояджик. Лошото състояние на пътя предизвика недоволството на хиляди жители от..

публикувано на 12.05.24 в 10:09

Облачно е времето, има условия за градушки

Днес преди обяд над страната ще има разкъсана облачност, на места значителна и в отделни райони ще има слаби превалявания от дъжд . След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици...

публикувано на 12.05.24 в 08:11
БНР_архив

Томина неделя е, завършек на великденския празничен цикъл

Днес е Томина неделя . С нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни , тъй като се съмнявал във..

публикувано на 12.05.24 в 07:50
МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен.

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието в МБАЛ - Сливен

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в детско отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. Това съобщи пред БНР началникът на отделението д-р Люба Бъчварова. Със симптоми на хранително натравяне са регистрирани общо 48 деца..

публикувано на 11.05.24 в 19:41

Откриха обявения за издирване ученик от Хасково

Обявеното за национално издирване дете от Хасково е открито живо и здраво. Установено е, че 13-годишният Дениз Рамадан Яшар, който вчера не се е прибрал след училище, е отишъл с автобус при свои роднини. Те обаче не са съобщили на родителите му, че..

публикувано на 11.05.24 в 16:34

Започват проверки за обработка срещу кърлежи и комари в Ямболско

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта за извършените обработки на тревни и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили сигналите за..

публикувано на 11.05.24 в 12:55