Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВиК - Стара Загора отчита 4,5 млн. печалба за 2023 г.

Снимка: БГНЕС

Финансовото състояние на ВиК – Стара Загора е добро, въпреки динамичните промени в бизнес средата. Това посочва управителят на дружеството инж. Радостин Миланов в писмен отговор на въпроси на Радио Стара Загора. Според разчетите за 2023 г. печалбата на ВиК- дружеството е малко над 4,5 млн. лв., при 2,8 млн. лв. за предходната година.

"Това се дължи, от една страна, на редуциране на разходите в посока намаление с 10%, въпреки, че увеличихме средствата за работна заплата за предприятието, и от друга страна – от  увеличените приходи от оперативна дейност; започнахме по-точно и качествено измерване на потребените количества вода; предприехме действия в посока на прекъсване на незаконно присъединените потребители към водопроводната мрежа, и разбира се, отражение върху увеличението на приходите оказва и новата цена на водата приета през 2023 г. ", посочва инж. Миланов.

За първите два месеца на 2024 година събираемостта на дружеството е между 93-94 %, катопо отчетни данни събираемостта за 2023 година е 93,9 %.

Миланов информира също, че водата предоставяна от дружеството отговаря на всички нормативни изисквания по микробиологични показатели и е чиста и безопасна за пиене. Извършва се и постоянен мониторинг за качеството но водите. Независимо от това Регионалната здравна инспекция - Стара Загора също извършва контролен мониторинг на подаваната вода, но в по-малък размер.

За изминалата 2023 г. са извършени 14 414 бр. анализи на питейната вода в акредитирана лаборатория от 183 населени места, в това число и градовете на територията, обслужвана от Дружеството. Стандартността е 99,76 % в големи зони на водоснабдяване и 98,82 % в малки зони на водоснабдяване.  По микробиологични показатели водата отговаря на всички нормативни изисквания и е чиста и безопасна за пиене. Наблюдаваните отклонения са по физикохимични показатели.

По повод приключилият мащабен инфраструктурен проект в Стара Загора и региона инж. Миланов отчита, че са изпълнени целите за намаляване на загубите на вода, както и за осигуряване на надеждност и непрекъснатост на водоподаването в основните експлоатационни райони.

"Можем да кажем, че инвестиционните намерения по проекта се осъществиха изцяло. За целия проект в четирите агломерации – Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан бяха подменени общо: 73 км. вътрешна водопроводна мрежа, 20 км. канализационна и 33 км. външни водопроводи", посочва инж. Миланов.

Като е посочено и свършеното по райони:

(В град Стара Загора се подмениха 41 км водопроводна мрежа в комбинация с управление на налягането, за постигането на което се обособиха общо 14 DMA зони в централните квартали, в които с точност се измерва подадената и консумираната вода и се следят дебит и налягане. Реконструирани бяха и два изключително важни водопровода –довеждащ водопровод „Дунавци“ и разпределителен водопровод  - водоснабдителна система „Стара Загора“. Бяха реконструирани и 16 км. канализационната мрежа, изградиха се и два дъждовни колектора, с цел да се разтовари и предпази канализацията от препълване при интензивни дъждове. 

В Казанлък се реализираха 2 обекта – строителства в градската част и реконструкция на а довеждащия водопровод от водоизточник „Сахране“.Подмениха се близо 21км. водопроводна мрежа, обособиха се 3 DMA зони и беше реконструирана 863м. от канализационната мрежа на града.

Също така, беше реконструиран външен довеждащ водопровод от събирателна стая “Сахране“ до водоем при Централна помпена станция гр. Казанлък, с тръби от сферографитен чугун с обща дължина 12 386 м. Направени са връзки с довеждащи водопроводи от водоснабдителни системи “Казанлък“ и “Стара Загора-Дунавци“.

В Чирпан беше подменена част от главния довеждащ водопровод от водоизточник „Марица”, където малко над 5 км. етернитови тръби бяха подменени с полиетиленови.  Реконструираха се и се изградиха нови водопроводи с обща дължина над 1 км. Реконструираната канализационна мрежа е с дължина над 2 км. Изградиха се улични отоци с дъждоприемни шахти, дъждопреливници и  канализационна помпена станция.

За Раднево се подмениха съществуващите етернитови тръби с нови чугунени с дължина 3 735 м. на довеждащ водопровод от водна кула Ковач до РШ „Знаменосец“, като по същото трасе на водопровода бяха изградени допълнителни съоръжения, осигуряващи нормалното му функциониране. Също така, 8 броя нови тръбни кладенци на дълбочина 110м. в землищата на селата Хан Аспарухово и Горно Ботево. Беше реконструирана вътрешната водопроводна мрежа на гр. Раднево, включваща водопровод с обща дължина над 2 км.)

По повод Световния ден на Водата - 22 март, дружеството се е включило в доброволческа инициатива, организирана от "Български ВиК холдинг" ЕАД и Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Служители на ВиК ЕООД  Стара Загора ще засадят 170 дръвчета на обекти, обслужвани от Дружеството (СОЗ резервоар Ниска зона - Стара Загора; ПСОВ Стара Загора, ПСОВ Казанлък, централна помпена станция Казанлък, ПСОВ Раднево, водохващане Дунавци, Помпените станции към район Чирпан - Голям дол, Бялата вода,  Марица.

По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Социалната кухня към храма в кв. "Зора" раздаде на нуждаещи се порции риба за Цветница

За Цветница близо 80 порции риба бяха приготвени и раздадени от работниците и доброволците в социалната кухня към храма “Свети Паисий Хилендарски“ в старозагорския квартал „Зора“. Осветена порция получиха и хората, които се черкуваха в храма,..

публикувано на 28.04.24 в 11:52

Мъглиж празнува на Цветница

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена..

публикувано на 28.04.24 в 09:29

Всички храмове в Ямболско ще са отворени за Цветница

Всички православни храмове в Ямболската духовна околия ще бъдат отворени на „Цветница", но само в част от тях ще има празнични служби, заради липсата на достатъчно свещеници. В най- старата ямболска църква Св. Троица се организира благотворителен..

публикувано на 28.04.24 в 09:13

Кирил Петков: Гласуваните пари за мините са предизборна пиратка от ГЕРБ и ДПС

Подпомагането с 250 млн. лв. годишно на държавните „Мини Марица-изток“ с решение на Народното събрание вероятно няма да бъде одобрено от Европейската комисия, тъй като ще се приеме като непозволена държавна помощ. Това коментираха лидерът на..

публикувано на 27.04.24 в 17:58
Радослав Рибарски

Радослав Рибарски ще е водач на листата на ПП-ДБ в Стара Загора

Радослав Рибарски ще е водач на листата на ПП-ДБ в Стара Загора на предстоящите парламентарни избори на 9 юни. Това обявиха лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев преди срещата си с граждани в Стара Загора. Рибарски беше..

публикувано на 27.04.24 в 17:13
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев ще е водач на листата на БСП в Стара Загора

Драгомир Стойнев ще е водач на листата на БСП в Стара Загора за предстоящите парламентарни избори. Това стана ясно след днешното заседание на Националният съвет на БСП, на което бяха утвърдени листите за изборите за Европейски парламент и 50-то..

публикувано на 27.04.24 в 16:18

На Лазаровден пъстър празник в “Аязмото” събра малки и големи

На Лазаровден стотици старозагорци и гости на града се насладиха на празнична програма, съчетала спорт, култура и изкуство. Дейностите започнаха още в 9.00 часа със спортни активности, включващи йога и за големи, и за малки, както и открити тренировки по..

публикувано на 27.04.24 в 15:27

„Възраждане“ представи кандидатите си за 50-то Народно събрание от Ямбол

Партия „Възраждане“ представи кандидатите си за 50-то Народно събрание от Ямбол. В листата са включени осем кандидати- петима мъже и три дами. Водач на листата е настоящият депутат от региона Никола Димитров, който за четвърти път се кандидатира за..

публикувано на 27.04.24 в 14:10

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9..

публикувано на 27.04.24 в 10:12
Община Стара Загора

В Стара Загора предприемат спешни мерки заради коклюша

От Община Стара Загора информираме по спешност всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти за мерките, изисквани от РЗИ във връзка с регистрираните случаи на болестта коклюш. Т ова съобщи днес зам.-кметът на..

публикувано на 26.04.24 в 18:48