Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контрапункт: На фона на стряскащи новини за лошо отношение и мизерия в дом за хора с умствена изостаналост в Горна Оряховица:

Защитена къща в Стара Загора е Обетована земя за хора с интелектуални проблеми

 Преди ден в националните медии гръмна скандал свързан с мизерия и нарушения в дом за хора с умствена изостаналост край Горна Оряховица.  Ще ви покажем контрапункт – място, където 18 души с  интелектуални затруднения живеят щастливо, грижат се за градинка с цветя, отглеждат зеленчуци в собствена мини оранжерия.  И наричат това място „свой дом“.  И ако в този момент си мислите, че такова място не може да съществува в България – не сте прави – то се намира тук, в Стара Загора и е една от социалните услуги, които предлага Общината. 

Улица "Антон Марчин", 21 А, Стара Загора  - ако минавате оттам ще видите спретнат двор и приветлива къща.  Отваряйки входната врата, прекрачвате прага на „Обетованата земя“ за хора с  с интелектуални затруднения.  Защитените жилища за лица с умствена изостаналост са една от социалните услуги, които предлага община Стара Загора. 

"Това означава 24-часова грижа, в близка до семейната, среда  за посрещане на ежедневните потребности на лицата и подкрепа за водене на самостоятелен начин на живот”,обяснява доцент Надя Влаева, управител на защитената къща.  

Зад думите й се крие семейство – от персонал и потребители.  9 души се грижат за 18-те към момента обитатели на защитеното жилище.

Надниквам в една от стаите – по оправените старателно легла са подредени плюшени играчки. Чисто е и няма как да не е така – защото поддържането на чистотата е грижа на всички обитатели на защитеното жилище.  

По график всеки един от тях участва в саденето, плевенето поливането на градината, 


 

в изработката на  сувенири, картини и предмети, за да е красиво и в стаите,

заедно с трудовите терапевти обитателите на защитената къща за хора с умствена изостаналост, творят чудеса



 а други, според графика са ангажирани в приготвянето на храната.  Днес в кухнята за да готвят са Татяна, Севда, Мария и Люси. Татяна приготвя тараторът за обитателите на защитената къща. С основното са заети Севда – подготвя картофите и Мария – почти готова е с тавата с пилето, която след минути вече е във фурната. Най-отговорната задача – десертът, е поверена днес на Люси, която упорито и търпеливо бърка ванилов крем.

На Севда днес е поверена важна задача - десертът за обитателите на защитената къща за хора с умствена изостаналост

А докато го прави споделя, че е участвала на конкурс в Китен и е отличена с купа – изпълнила е „Лиляно моме“. 
“Седем от ползвателите на услугата  работят, имаме такива, които посещават и са завършили курсове – компютри, озеленяване и компетентност за придобиване на умения за самостоятелен начин на живот”, разказва управителят на защитената къща за  лица с умствена изостаналост доцент Надя Влаева

Докато си говорим в кухнята, разбирам, че салатата за трапезата през пролетта и лятото често е собствено производство на защитеното жилище – в малка оранжерия персонал и потребители отглеждат зеленчуци – домати, краставици, лук, маруля. Надникваме в оранжерията заедно с Руска.

„Добре върви“, казва жената и обяснява, че през февруари са засели семенцата, а днес марулята вече е почти готова за салата. Преди това - поливане, за да стане толкова голяма, а салатата собствено производство е вкусна, не крие Руска.  И тя, и всички останали ползватели на услугата са много доволни от персонала и грижите. "Ходим заедно на екскурзии, на кино,на ресторант.Ходим и на море, много обичаме. Когато сме болни медицинската сестра Веселина Златева се грижи за нас, води ни при личния лекар, по изследвания“, разказва Руска.  Тя и останалите и останалите обитатели наричат защитеното жилище  "свой покрив".  Защото тук се чувстват вкъщи. Сигурни, обичани и защитени.  Повече чуйте в репортажа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Специализираната болница за рехабилитация в Котел ще бъде стабилизирана

Министерството на здравеопазването преведе 750 000 лв. на Специализираната болница за рехабилитация в Котел.  Безлихвеният заем ще покрие просрочените задължения на лечебното заведение за консумативи, ток и заплати на персонала.Това се посочва в съобщение..

публикувано на 03.05.24 в 16:10

Концерт на Мария Мутафчиева по Радио Стара Загора за Великден

Радио Стара Загора- БНР ще излъчи на 4 май, събота,  от 16 ч. юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Специални гости в него са любими изпълнители, с които Мери записва дуети и работи през годините: Маргарита Хранова, Марио Николов,..

публикувано на 03.05.24 в 13:44

Задържаха над 40 хил. кутии контрабандни цигари на "Лесово"

Задържаха 40 400 кутии контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил на ГКПП – Лесово, съобщават от МВР. Нарушението е разкрито в рамките на съвместна операция на ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и..

публикувано на 03.05.24 в 12:19

Ямбол посреща Великден с три уникални триметрови яйца, изработени от хиляди цветя

В навечерието на Великден, централната градска част на Ямбол е празнично украсена. Тази година традиционното оформление е обогатено с нов елемент – триметрово яйце, изработено изцяло от декоративни цветя. С това големите уникални цветни яйца в Ямбол..

публикувано на 03.05.24 в 12:06

Художничката Петя Христова представи изложба от стъкло в Ямбол

В навечерието на Великденските празници в ямболската галерия LP ART своята самостоятелна изложба „Иконите и стъклото“  представи художничката Петя Христова.  Изложбата на Петя Христова, в която са представени 33 икони от стъкло, е уникално явление в..

публикувано на 03.05.24 в 10:58

Провериха църквите в Старозагорско преди Великден

При проверките на големите православни църкви в Стара Загора преди Великден не са констатирани сериозни нарушения на противопожарните изисквания, съобщи в предаването „Репортер“ началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“..

публикувано на 03.05.24 в 09:32
Висшето образование в Нидерландия привлича студенти от цял свят

Расте интересът на българските кандидат-студенти към Ирландия и Швеция

Броят на българските кандидат-студенти, желаещи да учат висше образование в чужбина, се е увеличил с 60 процента спрямо миналата година, показват последните данни на изложение "Световно образование". В проведеното неотдавна в Пловдив 20-то издание на..

публикувано на 03.05.24 в 09:10

С 6% е по-евтина Великденската трапеза тази година спрямо миналата

С 6% е по-ниска цената на потребителската кошница за Великден тази година спрямо миналата. 137лв. е стойността й тази година при закупуването на единица от всяка стока заедно с агнешко месо, 98лв. е без него при 106лв. по същото време миналата година,..

публикувано на 03.05.24 в 08:45

Времето: Облаци, дъжд и градушки

През деня в много райони на страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд.  В планинските райони валежите ще са значителни и ще са придружени с гръмотевици. На места в Югозападна България, Родопската област и западните райони на..

публикувано на 03.05.24 в 07:15

Разпети петък - денят на Христовите страдания

Разпети петък, наричан още Велики петък, е най-тъжният ден за християнския свят. Денят, в който Божият син е разпнат на кръста, за да изкупи греховете на човечеството. Исус Христос приел смирено съдбата си. Издъхва на Голгота след тежки мъчения. Учениците..

публикувано на 03.05.24 в 07:00