Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискутират предизвикателствата пред животновъдната наука в Стара Загора

Международната научна конференция е посветена на 125 години животновъдна наука в България и 82 години Земеделски институт – Стара Загора.

Темата за предизвикателствата пред животновъдната наука в условията на глобални климатични промени обсъждат на Международна научна конференция, провеждаща се в хотел Верея на 25 и 26 април. Организатори са Селскостопанска академия – София и Земеделски институт – Стара Загора.

Участие в научната конференция взе Надежда Чакърова, заместник-кмет на община Стара Загора.  „За мен е удоволствие от името на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров да ви приветствам по повод научната конференция, посветена на тази актуална тема, която в динамиката на времето става все по-значима – глобалните климатични промени и предизвикателствата пред европейския животновъден сектор. Земеделските и животновъдни общности са от изключително значение за прогресивното развитие не само в България и Европа, но и в целия свят. Това се доказва и с многото чуждестранни участници днес“, каза в началото на конференцията Надежда Чакърова. „Чрез вашите научни разработки, вие успявате да отговорите на темповете на климатичните изменения, влияещи върху земеделския сектор. Смятаме, че едно успешно партньорство помежду ни ще подпомогне темата да достигне до  повече хора и ще привлече интереса и на младите научни работници. Пожелавам успешна и ползотворна дискусия през следващите два дни“, обърна се към организаторите Надежда Чакърова.

Директорът на старозагорския Земеделски институт проф. д-р Стайка Лалева благодари на Община Стара Загора за добрата работа през годините и навременното и бързо съдействие при всеки въпрос.

Предизвикателствата пред животновъдната наука коментира и заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев. Той подчерта, че темата изключително много се следи и развива в научните среди през последните години. „Няма как да прескоча Земеделския институт в Стара Загора и разбира се да пропусна да се върна в родното място. Поздравявам организаторите за темата, която е избрана на днешната конференция. Последната такава, в която участвах, бе в Шотландия и там обсъждаха именно този проблем като бяха представени и изключителни резултати от проекти, продължили 6 години, следили промените“, заяви доц. Деян Стратев. Той допълни, че този вид събития са доказателство за необходимостта от непрестанно търсене на тясна връзка между науката и бизнеса в контекста на актуалната през последните години тема за климатичните промени. Според него, конференциите с международно участие дават възможност за популяризиране и въвеждане на иновативни решения, чрез споделяне на добри практики и опит.

По време на срещата стана ясно, че именно в тази посока е насочена политиката на Министерството на земеделието и храните. „Новият стратегически план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. дава възможност за целенасочена подкрепа, ориентирана към иновативни решения за опазване на околната среда, иновации, базирани на спецификите на секторните производства и разпространение на резултатите към по-голям брой заинтересовани страни. В тази връзка, бюджетът по тази интервенция е в размер на над 40 млн. евро за целия програмен период“, подчерта зам.-министърът.

Официални гости и участници в конференцията бяха още представители на Държавен фонд Земеделие, Тракийски университет, Посолството на Китай в България, експерти от български и международни университети и институти по животновъдство.

Основните теми, които ще бъдат засегнати през двата дни в Стара Загора, са качеството и безопасността на храните, растениевъдството, животновъдството и икономиката.


По публикацията работи: Деян Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Драгомир Стойнев води листата на БСП в Стара Загора

БСП регистрира кандидатската си листа за предстоящите предсрочни парламентарни избори в 27 мир Стара Загора. Водач е бившият енергиен министър Драгомир Стойнев. Социалистите влизат в предизборната  кампания с пълна листа от 22 кандидати. На втората..

публикувано на 04.05.24 в 12:56

Продължава кампанията за спасяването на най-стария ямболски храм

Благотворителната кампания за спасяването на най- стария ямболски храм – „Св. Троица" ще продължи и през следващите месеци, обявиха от църковното настоятелство. От началото на годината за ремонт на храма са събрани близо 10 хил. лева , информира..

публикувано на 04.05.24 в 10:11

В много села в Ямболско по традиция боядисват яйца на Велика събота

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота. Репортаж на кореспондента ни Даниела Костова. В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да..

публикувано на 04.05.24 в 10:07

Прогноза за времето

Днес времето ще се задържи предимно облачно. Ще има валежи от дъжд, на места с гръмотевици, значителни главно в планинските райони.  Вечерта от север валежите ще започнат да спират. Вятърът отново ще се ориентира от североизток, ще бъде слаб до умерен ...

публикувано на 04.05.24 в 09:52

Велика събота е!

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост. Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде..

публикувано на 04.05.24 в 09:40

С 6% е по-евтина Великденската трапеза тази година спрямо миналата

С 6% е по-ниска цената на потребителската кошница за Великден тази година спрямо миналата. 137 лв. е стойността ѝ тази година при закупуването на единица от всяка стока заедно с агнешко месо, 98лв. е без него при 106лв. по същото време миналата..

обновено на 04.05.24 в 08:17

Специализираната болница за рехабилитация в Котел ще бъде стабилизирана

Министерството на здравеопазването преведе 750 000 лв. на Специализираната болница за рехабилитация в Котел.  Безлихвеният заем ще покрие просрочените задължения на лечебното заведение за консумативи, ток и заплати на персонала.Това се посочва в съобщение..

публикувано на 03.05.24 в 16:10

Концерт на Мария Мутафчиева по Радио Стара Загора за Великден

Радио Стара Загора- БНР ще излъчи на 4 май, събота,  от 16 ч. юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Специални гости в него са любими изпълнители, с които Мери записва дуети и работи през годините: Маргарита Хранова, Марио Николов,..

публикувано на 03.05.24 в 13:44

Задържаха над 40 хил. кутии контрабандни цигари на "Лесово"

Задържаха 40 400 кутии контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил на ГКПП – Лесово, съобщават от МВР. Нарушението е разкрито в рамките на съвместна операция на ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и..

публикувано на 03.05.24 в 12:19

Ямбол посреща Великден с три уникални триметрови яйца, изработени от хиляди цветя

В навечерието на Великден, централната градска част на Ямбол е празнично украсена. Тази година традиционното оформление е обогатено с нов елемент – триметрово яйце, изработено изцяло от декоративни цветя. С това големите уникални цветни яйца в Ямбол..

публикувано на 03.05.24 в 12:06