Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИК-Стара Загора призовават да не се чака последния ден за регистрация на листи

Златина Йовчева, председател на РИК, Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Членове на Районната избирателна комисия в Стара Загора изразиха опасения, че може да се стигне до срив в системата и до проблеми в последният ден за регистрация на листи с кандидати-депутати за предстоящите парламентарни избори.

Срокът за регистрация на списъците с кандидат-депутати изтича на 7 май в 17 часа. Досега обаче в комисията в Стара Загора са регистрирани едва три листи на участници във вота от общо 23 партии и 11 коалиции.

Златина Йовчева, зам.-председател на Районната избирателна комисия изрази притеснения, че повечето ще предпочетат да направят това след почивните дни, което ще затрудни сериозно обработката на документите.

„Организационно за да бъде приета кандидатската листа на една партия от членовете на РИК участват двама, които проверяват заедно документите, съответствията в предложението с декларации – имената, подредбата. Както в писменото предложение, така и в тома, които всички трябва да донесат на флаш памет със специална ексел таблица, която за улеснение е качена на страницата на РИК – Стара Загора. Едновременно могат да се приемат не повече от четири кандидатски листи. Но това е на хартия. След това всички кандидати трябва да бъдат проверени през сисетмата на ГРАО за несъответствия.“, обясни Йовчева.

Опасенията са от срив в системата на 7 май ако всички избирателни комисии в страната се наложи едновременно да правят регистрации и проверки в ГРАО.

Златина Йовчева обясни, че избирателната комисия ще работи през всички дни с изключение на 5 май и призова представителите на партиите и коалициите да не чакат последния момент.

„Наблюдава се, че в цялата страна има малко регистрирани листи. И се надявам на 7 май да няма срив в системата и ще може бързо да минава тази проверка, защото указания РИК за оправяне на несъответствия може да дават указания до 17 часа на 7 май и дотогава същите трябва да бъдат поправени, иначе рискуват определени кандидати да не бъдат регистрирани поради някакви грешки.“, каза зам.-председателят на РИК-Стара Загора. 

По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До 30 май движението от 157-ми до 162-ри км на АМ „Тракия“ става двупосочно

От днес до 30 май движението на АМ „Тракия" в участъка от 157-ми до 162-ри км ще се осъществява двупосочно в платното за София. Промяната в организацията на движение в отсечката на територията на област Стара Загора е за изпълнението на гаранционни..

публикувано на 20.05.24 в 18:34

Девет са основните приоритети в годишната общинска програма за закрила и развитие на децата

Общинска програма за закрила и развитие на децата за календарната година ще обсъдят и гласуват общинските съветници на Стара Загора на предстоящото си заседание, насрочено на 30 май.   Програмата е разработена съгласно изискване на Закона за..

публикувано на 20.05.24 в 17:40

В Ямбол продължава пролетното обновяване и полагане на пътна маркировка

С повишаване на температурите започна полагането на нова пътна маркировка по улиците в Ямбол. Това съобщават от пресцентъра на общината С приоритет се работи в районите около училищата и детските градини, както и на местата, по които има най-интензивен..

публикувано на 20.05.24 в 16:05

Община Стара Загора предоставя 2 специализирани буса за хора с увреждания

Община Стара Загора ще представи утре две нови транспортни средства, чрез които ще се обезпечава движението на хора с увреждания в рамките на общината. Това са два специализирани буса на обща стойност 211 088 лева - те са закупени със средства от..

публикувано на 20.05.24 в 15:16
Надежда Чакърова

С празнично шествие Стара Загора посреща 24 май

По традиция,  24 май  ще бъде отбелязан в Стара Загора с тържествен ритуал по издигане на националното знаме на Република България, който ще започне в 10:00 часа на площада пред Общината. Празничното  шествие  от деца, ученици, преподаватели,..

публикувано на 20.05.24 в 15:10
Плувен басейн, Стара Загора

Плувният басейн в Стара Загора възобновява работа

Наднормено съдържание на амониеви йони е установено във водата на Общинския плувен  басейн , потвърди управителят Динко Иванов.   Допълнителните проби за изследвания са взети след получени оплаквания от родители на деца, посещаващи басейна...

публикувано на 20.05.24 в 13:47

Музика и много изненади във второто издание на фестивала "На зелено" в Бедечка

Музика и много изненади очакват посетителите във второто издание на фестивала "На зелено", който се провежда в старозагорския парк "Бедечка", съобщават организаторите.  За втора година старозагорският Творчески колектив „На улицата" прави вдъхновяваща..

публикувано на 20.05.24 в 12:29

Прокуратурата повдигна обвинение срещу избягалия от местопроизшествието шофьор

Окръжна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа шофьор, избягал от местопроизшествието след причиняване на катастрофа, при която е загинал 28-годишен мъж, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив. Шофьор премаза друг..

публикувано на 20.05.24 в 12:20

Над 3000 литра контрабанден зехтин са иззети на ГКПП -Капитан Андреево

Над 3000 литра контрабанден зехтин откриха при проверка на турски тежкотоварен камион граничните полицаи от  Граничен пункт "Капитан Андреево".  Контролът е извършен в хода общите действия срещу контрабандата, осъществявани от служители на ГД "Борба с..

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Скандал между двама завърши с изстрел във въздуха

Скандал между двама мъже в съботната вечер завърши с изстрел във въздуха, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.  На 18.05.2024 г. във Второ РУ - Стара Загора е получено съобщение, че около 20:45 ч., в гр. Стара Загора, на бул. „Цар Симеон..

публикувано на 20.05.24 в 11:36