Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 160 години

На Великден Васил Левски отрязва дяконските си коси

Споменувай ме в молитвите си, отче, с името йеродякон Игнатий. Моли се, не за мене, а за България", са последните думи на Апостола.

Ръкополагането на В. Левски в йеродяконски сан - стенопис на храма "Св. Богородица" в Карлово. Художник - Дечко Тодоров.

След шест години послушничество при вуйчо си хаджи Василий Васил Иванов Кунчев е постриган и въведен в монашество в сопотския манастир „Свети Спас” на 7/19 декември 1858 г. Той доброволно приема за цял живот трите религиозни обета: за бедност, послушание и целомъдрие. За свой кръстник и духовен наставник избира отец Кирил Рилски. През следващата 1859 г. Пловдивският митрополит Паисий въвежда йеромонах х. Василий в архимандрит, а монах Игнатий ръкополага в йеродяконски чин.

В първите дни на март 1862 г. той получава благословията на отец Кирил и се отправя към Белград, за да се включи в легията на Раковски. След разтурянето ú се връща в Карлово и продължава службата при вуйчо си. Мисълта за освобождението на Отечеството е погълнала цялото му съзнание, но за да изпълни дълга си към народа - трябва да се откаже от дяконската служба.

През нощта на първо Възкресение 19 април/1 май 1864 г. дякон Игнатий служи в храма „Света Богородица”. Пее по-хубаво от всякога. След служба той и приятелите му Христо Василев Пулев и хаджи Георги поп Христов излизат на запад от Карлово в местността Алтън чаир (Златна ливада). По настояване на дякона х. Георги взел ножица и гребен. Игнатий заявява: „От днес аз преставам да нося тази калугерска шапка. Хаджи, вземи ножиците и отрежи косата ми!”. Георги поп Христов отказва да отреже „украшението на челото и на службата” му. Христо Пулев също решително отказва да изпълни желанието на своя приятел. Тогава той сам взима ножицата и златистият сноп остава в ръката му. Свива спокойно отрязаната коса в кърпа и я прибира в пазвата си – тя е един от символите на обета, който остава свят за него и занапред.

Стъкленицата с кичури от косата на Апостола.

Когато запява на втория ден на Великден, множеството е изумено – дякон Игнатий е в мирски дрехи. Свещеници и карловски първенци са разгневени от деянието му. На епитропите, които искат обяснение, отговаря, че е решил да стане учител. Наместникът на Пловдивския митрополит застава решително на негова страна и не му е наложено наказание – заточение в далечен манастир. Той не скъсва с вярата, а открива своето истинско призвание в живота, без да наруши и дадените обети.

„Мамо, мене ме призовава народният глас да се притека на помощ на поробеното си отечество; затова аз не мога вече да изпълнявам духовната си длъжност и сега се отказвам от нея. Вземи косата ми, та я скрий в сандъка си, защото аз се отделям от тебе. И кога чуеш, че съм загинал, да я извадиш, за да се опее и погребе вместо мене, защото може би ще остана неопян и непогребан". С тези вълнуващи думи дякон Игнатий дава отрязаните си монашески коси на майка си Гина.

Минути преди края на земния си път, при изповедта си пред поп Тодор, той му казва: „Споменувай ме в молитвите си, отче попе, с името йеродякон Игнатий. Моли се, отче, не за мене, а за отечество България”.

Сестрата на Апостола – Яна, предоставя на Министъра на народната просвета ценната реликва с писмо от 20.VІ.1907 г., в което се казва: „Косата, която Ви изпращам, е… запазена от майка ми. След нейната смърт я запазих аз и сега я предлагам Вам, г-не Министре, за да й определите подходящо място. Нека тя спомнюва на младото поколение за онзи герой мъченик, който увисна на бесилката в този същия град, който днес е столица на онази България, за която той даде живота си, без да можа да я види свободна. Нека поколението черпи поука от това и не престава да мисли за поробената още част от българския народ и за запазването на скъпо изкупената свободна и независима България!“

По публикацията работи: Мирослав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Светите братя Кирил и Методий са изрисувани в едноименния храм в Пловдив от Георги Данчов

  Георги Радулов е от Троян. Съдбата му го отвежда с жената на неговия живот за десетина години в Испания и след като голямата му дъщеря става на 6 години, се връщат в България, в Пловдив. За да учи детето му в българско училище, на български език. Той..

публикувано на 27.05.24 в 14:49

Правилното дишане променя съдбата

"Изкуството да живееш" е международна хуманитарна и благотворителна организация . Работата й започва преди повече от 45 години с отварянето на безплатно училище за малки деца в Индия. Днес броят на подобни училища, разположени в бедни райони, по света е..

публикувано на 27.05.24 в 12:45

Хрониките на Стефан Цанев са най-скъпият подарък за пълния отличник на гимназията по строителство

   Живко Желязков завърши Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия с пълно отличие и бе изпратен от своите съученици на крака с бурни ръкопляскания.  В семейството му никой, освен единият му дядо не се занимава със..

обновено на 24.05.24 в 09:57

24 май- празникът, който се е чествал в Стара Загора винаги, независимо от трудното време

Войните, нито бедността и недоимъкът или купонната система не са станали повод в Стара Загора да не бъдат провеждани тържества за Деня на буквите век назад.  Афиш на празничните прояви, подготвени от Общината за 24 май 1917 година се пази в архивите на..

публикувано на 24.05.24 в 09:10

С богата празнична програма Българското училище във Флоренция празнува 24 май

Един от най-красивите градове на Италия – Флоренция от две години си има и българско училище, което е филиал на неделното училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим. Повече от месец учениците се подготвят  24 май  -  Ден на светите братя Кирил и Методий, на..

публикувано на 24.05.24 в 10:00

Дигитална изложба, книга с разкази и анимационна работилница съпътстват „Златната липа“ 2024

Три културни събития ще бележат съпътстващата програма на филмовия фестивал „Златната липа“ 2024 в Стара Загора, който ще се състои от 1 до 5 юни, съобщават организаторите. Първото от тях е изложба с картини на известния актьор и директор на Сатиричния..

публикувано на 23.05.24 в 13:03
На снимката от ляво надясно: Илиана Искърова, Валентин Глушков - Млад омбудсман на Стара Загора, и Яна Янева

Гласът на младите: Вярваме повече на политиците в Брюксел

В навечерието на избори "две в едно" се обърнахме към активни млади хора от Стара Загора. Те ще гласуват за първи път. Ентусиазирани са, че могат да упражнят избирателни права и следят отблизо обществено-политическия живот у нас и в страните от ЕС...

публикувано на 23.05.24 в 11:55

Как мечтите се сбъдват с мотивация и труд - приказка за абитуриенти

В навечерието на 24 май, когато младите хора завършват средното си образование, често въпросът за академичното и професионалното им бъдеще буди любопитство у околните. Самите абитуриенти имат отправна точка и яснота как ще продължат напред, но не е изключен..

публикувано на 22.05.24 в 17:44

Ученици от 9 ОУ "Веселин Ханчев" снимат филм за Стара Загора

Ученици от Девето основно училище "Веселин Ханчев" снимат филм за Стара Загора. Децата са възпитаници на групата по актьорско майсторство "В кадър" с ръководител Петя Стефанова. Лентата на младите актьори е озаглавена "Стара Загора - център на..

публикувано на 22.05.24 в 16:33

Пътуват ли старозагорци през празничните дни?

Хората се възползват от всеки празник за пътуване, споделя Дарина Василева, управител на туроператорска агенция. През този уикенд (24-27.05) най-предпочитани са кратките дестинации като Истанбул, Гърция и Охрид, както и спа курорти и..

публикувано на 22.05.24 в 14:12