Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19 са жертвите на трудови злополуки от началото на годината

Снимка: архив

В следствие на трудов травматизъм от началото на годината 19  души са загубили живота си.  Сериозен ръст на трудовите злополуки се отчита и за цялата 2023 година , съобщи директорът на агенция „Главна инспекция по труда" Екатерина Асенова на регионален форум в Ямбол.

Статистиката показва, че трудовите злополуки стават най-често при работници  със значителен  опит и самоувереност, както и при начинаещи, на които липсва квалификация, подчерта Екатерина Асенова . 

„Може милиони пъти да си излизал от изкопа, но засипването със земна маса става за секунди. Най-често в тези случаи злополуката е с летален изход. При строителните обекти - може за секунди да загубиш равновесие и да паднеш в необезопасен отвор. Тук идва ролята на инструктажите ",

Броят на трудовите инспектори в страната е 350, а работните места са около 2,3 млн. Според Асенова за да бъде сведен трудовият травматизъм до минимум е необходима намесата, както  на  държавата и  социалните  партньори, така и на работодателите и самите работещи.


По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Товарен влак и цистерна за гориво се сблъскаха край Калугерово, няма сериозно пострадали

Товарна влакова композиция и цистерна за гориво са се сблъскали край симеоновградското село Калугерово, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Хасково. Сигналът за инцидента е подаден в 16:45 часа. Ударът е станал на..

публикувано на 26.06.24 в 18:55

Нова изследователска разходка ще търси „Невидимата Августа Траяна“

Безплатен градски тур от поредицата „Стара Загора – Неразказани истории по правите улици“ ще се проведе в събота, 29 юни 2024 г., от 9.30 часа, оповестиха от отдел „Туризъм“ в Община Стара Загора. Темата на изследователската разходка ще бъде..

публикувано на 26.06.24 в 18:22
Община Стара Загора

6 фирми и 85 души са сигурните участници в Нощта на индустрията в Стара Загора

85 души се регистрираха до момента, за да участват в първото пилотно издание на Нощта на индустрията в Стара Загора . Това оповести днес Росица Райкова, началник на Отдел „Инвестиции, енергийна ефективност и зелен преход“ в Община Стара Загора...

публикувано на 26.06.24 в 18:20

Лидерът на ДПС в Хасково стана областен управител

Министерски съвет назначи Мехмед Атаман за областен управител на Хасково , съобщават от правителствената пресслужба.  Той е бил депутат в 42-то и 43-то Народно събрание. Преди това е бил заместник-областен управител на Хасково, както и заместник-кмет на..

публикувано на 26.06.24 в 17:41

Пожар гори в хасковското село Елена

Голям пожар гори в момента в хасковското село Елена. Пламъци помитат стърнища и лесонепригодни площи. Огънят е бил спрян на метри къщите в селото.  От областна администрация Хасково съобщиха, че на терен са 9 екипа огнеборци и уточняват, че няма..

публикувано на 26.06.24 в 17:37

В Болярово обсъдиха опасността и мерките при възникване на пожари

Опасността от пожари и реакция при възникването им беше темата на проведената в Болярово среща на кметовете и кметските наместници от района.  Два пожара са регистрирани само за седмица в малката гранична община. При единия от тях край с. Воден са..

публикувано на 26.06.24 в 16:43
Петя Чакърова, директор на Регионална дирекция

54 са приемните семейства от област Стара Загора, работи се по това те да могат да отглеждат деца с увреждания

97 деца са вписани в регистъра за осиновяване в област Стара Загора. А от началото на годината 11 са били осиновени – пет в България и шест – в чужбина. Продължават усилията по посока деинституционализация на децата без родители, като в регистъра на..

публикувано на 26.06.24 в 16:29

Комисия установява причините за мъртвата риба в река Сазлийка

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е издал заповед за създаването на междуведомствена комисия, която трябва да установи причините, довели до измирането на риба в река Сазлийка в района на село Лясково. Това обяви секретарят на Община Стара..

публикувано на 26.06.24 в 16:25

Въведеният през нощта воден режим в старозагорски села остава

Водният режим, въведен във вечерните часове в селата Лозен, Михайлово и Ракитница в община Стара Загора, ще се запази. Това обяви на среща със заинтересованите страни в сградата на общинска администрация управителят на ВиК-дружеството инж. Радостин..

обновено на 26.06.24 в 16:05

4,4% ниво на безработица в област Стара Загора през май, Георги Гьоков отново оглави ОД "Бюро по труда"

По равнище на безработица област Стара Загора се нарежда на шесто място от 28-те области  в страната след София град, Варна, Бургас, Габрово и Перник. Това съобщи днес Георги Гьоков,  директор на Бюрото по труда в Стара Загора. С най-ниски..

публикувано на 26.06.24 в 16:04