Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Танев: Все още чакаме финансирането за Индустриална зона "Еленино", оптимист съм, че ще влезем в зададените от Брюксел срокове

Създаването на нови индустриални зони в други населени места в региона е положително развитие на нещата, предвид това, което очакваме да се случи с Комплекса „Марица изток“, заяви в студиото на Радио Стара Загора изпълнителният директор на Индустриална зона „Загоре“ Радослав Танев. Той допълни, че визията за развитието трябва да бъде на региона като цяло. Думите му идват на фона на информацията от последните дни, че ще бъдат отпуснати средства от държавата за изграждане на индустриални зони  не само в Стара Загора, но и в Чирпан, Гълъбово и Раднево.

Радослав Танев допълни, че финансирането за индустриалните зони в региона ще бъде на стойност 140 милиона лева. По думите му сумата ще бъде разделена между 21 общини, но по-големия процент ще бъде за Област Стара Загора. По този начин може да бъде постигната свързаност между фирмите от различните индустриални зони, която да се превърне в клъстер на областно ниво, каза още Радослав Танев. 

Той коментира и че забавянето на държавното финансиране за Индустриална зона „Еленино“ се дължи на политическата нестабилност в страната. Радослав Танев потвърди, че парите все още не са изплатени, но и че от Министерството на икономиката са публикували списък с неодобрените за финансиране индустриални зони, а зона „Еленино“ не е в него. Все още няма списък с одобрените индустриални зони, в който очакваме да бъдем, а такъв трябва да бъде публикуван до края на месец юни допълни Радослав Танев.

Забавянето на средствата пречи на зададените срокове от Брюксел, но въпреки това съм оптимист, че ще успеем да влезем в тях, каза още Радослав Танев.

Той припомни, че Индустриална зона „Еленино“ вече има подписан договор със стратегически инвеститор, който ще инвестира 240 милиона лева и ще създаде 800 работни места. Танев добави, че в момента се водят преговори с втори голям инвеститор с чуждестранно участие, който ще инвестира над 200 милиона лева и ще осигури нови 480 работни места. 



По публикацията работи: Деян Денев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Безплатен градски тур „От Августа Траяна към Берое. Градът между две епохи" този уикенд в Стара Загора

На 6 юли /събота/, от 9.30 часа ще се проведе поредната вълнуваща обиколка от инициативата „Стара Загора – неразказани истории по правите улици". Темата на маршрута е „От Августа Траяна към Берое. Градът между две епохи". Това съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 02.07.24 в 13:50

До 15 юли се затваря централно кръстовище в Стара Загора

Предстои затваряне на кръстовището на бул. „Цар Симеон Велики“ и ул. „Отец Паисий“ в Стара Загора. Това ще се случи от утре, 3 юли 2024 г., и ще продължи до 15 юли, включително , съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора. Временната организация на..

публикувано на 02.07.24 в 13:48
Йордан Йорданов

156 разрешения за работа на непълнолетни в област Стара Загора

Непълнолетните могат да работят само след изричното разрешение на Инспекцията по труда, а о т началото на годината работодатели от област Стара Загора са потърсили 156 такива разрешения, съобщи Йордан Йорданов, началник отдел „Административно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:34

Искат създаването на изцяло морски резерват в България

За създаването на защитени морски зони в Черно море с цел ефективното опазване на живота в него призовават от Грийнпийс“ – България. Това сочи доклад на организацията, създаден заедно с учените от Института по океанология на БАН. Данните сочат,..

публикувано на 02.07.24 в 13:27

Пожар пламна в района на жп спирка Ягода

Гасят пожар между старозагорските села Ягода и Ръжена. Сигналът за пожара е подаден в 11:24 часа.  Огънят е пламнал в района на жп спирка Ягода. Горят сухи треви, храсти и широколистна гора.   На място са два екипа на пожарната в Казанлък и два екипа..

публикувано на 02.07.24 в 12:46

Пламна пожар край старозагорското село Яворово

Сухи треви в близост до гората гасят край старозагорското село Яворово. На място е изпратен екип на пожарната в Стара Загора. В гасенето участват и служители на горското стопанство. На този етап няма опасност огъня да влезе в горския масив...

публикувано на 02.07.24 в 11:55
Община Нова Загора

Продължава отстраняването на щетите от бурята в Нова Загора

Продължава отстраняването и описването на щетите от бурята в Нова Загора. Бедствието от 13 юни е засегнало почти всички имоти в град Нова Загора, унищожена е и земеделска продукция в селата в общината. В момента се обобщават данните от..

публикувано на 02.07.24 в 09:46
Арх. Мартин Паскалев, зам.-кмет на Стара Загора.

Премахват 150 незаконни постройки в кв. "Лозенец" в Стара Загора

През тази година ще бъдат премахнати над 150 незаконни постройки в северната част на кв. „Лозенец“ в Стара Загора. Това съобщи зам.-кмета на общината арх. Мартин Паскалев, отговарящ за „Устройство на територията, строителство и безопасност на..

публикувано на 02.07.24 в 09:16

Вторник: горещо и с опасност от пожари

Предупреждение от втора и първа степен - оранжев и жълт код за цялата страната е издаден за днес, съобщават от Националният институт по метеорология и хидрология.  В 22 области, сред които Стара Загора, Ямбол, Хасково и Сливен е в сила жълт код..

публикувано на 02.07.24 в 08:09

Джип с мигранти катастрофира до Петолъчката

Няма опасност за живота на мигрантите, които катастрофираха с джип, близо до Пътен възел Петолъчката в понеделник вечерта. Това съобщи д-р Валентин Вълчев от болницата в Ямбол, където са настанени 7 от тях. Те са сирийци на възраст между 14 и 20..

публикувано на 02.07.24 в 07:23