Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епископ Арсений е новият Сливенски митрополит

Светият синод на Българската православна църква избра Знеполския епископ Арсений за нов Сливенски митрополит.

Той получи гласовете на 7 от духовниците. За Арсений гласуваха Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков.

Кандидатурата на епископ Герасим беше подкрепена от Врачанския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил, Варненския митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим и Видинския митрополит Даниил. 

Пред сградата имаше протести срещу Арсений. След избора се стигна и до физически сблъсъци, а с помощта на полицията той успя да стигне до Светия синод.

Каноничният избор се състоя в синодалния параклис "Свети цар Борис Михаил Покръстител". Докато траеше гласуването, двамата кандидати за поста Арсений и Герасим бяха в катедралата "Свети Александър Невски". На излизане от храма, когато вече беше ясно, че Арсений е новият сливенски митрополит, протестиращи срещу избора му започнаха да го обиждат, наричайки го "недостоен" и "мафия". Стигна се и до физически сблъсък с полицията, която охраняваше митрополитите.

Ето какво заяви един от протестиращите - Георги Тодоров, богослов:

"Тук сме, защото сме много смутени от съслужението, което беше извършено в Истанбул миналата неделя от трима български митрополити, начело с пловдивския Николай. В църковен смисъл означава Българската църква да се откаже от своята автокефалия, включително, разбира се, и по избора на Сливенски митрополит, тъй като епископ Арсений е изпаднал в друго тежко канонично нарушение наскоро в съслужение с низвергнат руски свещеник".

Вече е в Синодалната палата новият сливенски митрополит Арсений изрази признателност лично към пловдивския митрополит Николай и каза:

"Аз с трепетно вълнение и смирено създание се откликвам на божията свята воля, изявена чрез гласа на Светия синод на родната ни света църква. Аз подчинявам своето лично желание, защото кой съм аз, та да можех попречи богу. Чувствам се слаб да изпълня това велико служение, за което съм повикан, но се уповавам на божията сила, която се в немощ напълно проявява".

Арсений е ръкоположен в епископския сан от покойния Сливенски митрополит Йоаникий. Той беше и най-младият епископ в българската православна църква - само на 37 години. 

В Сливен водещият протеста срещу касирания вот и отпадането на епископ Йеротей от кандидатската листа за митрополит отец Иван Янков днес отказа коментар. Свещеникът, който подаде жалбите за сговор на избирателите при първия избор през февруари - отец Евгений Янакиев, коментира избора на нов Сливенски владика:

"Надяваме се от тук насетне мирът и разбирателството в епархията да се възстановят. Цялата тази напрегнатост около избора показа колко важен е Сливенският митрополит и кой ще бъде той. Силите на злото действаха срещу този избор – и да го опорочат, и да го саботират, но в крайна сметка божията благодат направи така, че днескашния ден да имаме вече нов митрополит в лицето на Негово високопреосвещенство митрополит Арсений Сливенки".

След смъртта на Негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий в началото на януари тази година, който управлява епархията 44 години, бе насрочен избор за нов владика. На епархийските избори през февруари бяха избрани епископ Йеротей с 26 гласа и епископ Михаил с 22 гласа. Изборът бе обжалван, а Светият синод реши да го касира и да насрочи нов. Междувременно група от недоволни свещеници от Сливен и Бургас и миряни започнаха протестни действия пред сградата на митрополията.

Отец Иван Янков в словото пред медиите обяви, че църквата е “изпразнена от съдържание“ и обяви осемдневна гладна стачка и започна да води службите си от площада пред митрополията. Църквата на отец Иван в квартал „Речица“ бе разбита на няколко пъти, а той окачестви това криминално деяние като опит да го сплашат. И така той лично стигна до пререкания с изпълняващия длъжността митрополит Варненския владика Йоан. Другата страна обвини протестиращите, че го правят заради облаги и извадиха наяве според тях злоупотреби с имоти на църквата по морето. Предизвикаха ревизия на епископ Йеротей, който бе игумен на Поморийския манастир, но резултатите от проверката не бяха обявени. И така се стигна до повторен избор за Сливенски митрополит, но списъка вече бе намален от десет на шест епископи, като сред тях не бе името на епископ Йеротей.

От днес вече Сливенска епархия има нов владика – Арсений, който трябва да бъде тържествено въведен в епархията утре. Той ще бъде посрещнат на граничното със Старозагорска епархия село Злати войвода, а по-късно посрещнат от общинските и държавни власти на централния площад "Хаджи Димитър".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Междуведомствена комисия описва щетите от бурята в Новозагорско

Междуведомствена комисия започва описването на щетите нанесени от бурите през миналата седмица в община Нова Загора. Освен пострадалите имоти в града ще бъдат обходени и осемте села, засегнати от бедствието, каза кметът на Нова Загора Галя..

публикувано на 17.06.24 в 09:48

Филип Мутафис: Дигитализацията изсветлява икономиката и е стъпка към еврозоната

През тази година 44% от българите ще почиват в чужбина, като 92% от пътуванията ще бъдат в рамките на Европа.  77% от сънародниците ни ще плащат с дигитални средства извън страната, а 69% ще използват дебитната карта като платежен метод. Това сочат данните..

публикувано на 17.06.24 в 08:45

Първото заседание на 50-ото Народно събрание ще е в сряда

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията, държавният глава Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 50-о Народно събрание в 9.00 часа на 19 юни 2024 г. 

публикувано на 17.06.24 в 08:39

Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза в Ямбол

Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза ще се извършват от днес до петък в белодробното отделение  на ямболската болница "Свети Пантелеймон". Прегледите ще се извършват  от днес до  21 юни, от 12:00 до 15:00 часа, уточняват от лечебното..

публикувано на 17.06.24 в 08:22

Въвеждат еко такса за дрехи в Европейския съюз

От 1 януари 2025г. във всички страни-членки на ЕС се въвеждат задължително разделно събиране на текстилен отпадък. Сирма Желева, изп. дир. на Българската асоциация „Кръгов текстил“ припомни, че Стара Загора е първата община в България въвела..

публикувано на 17.06.24 в 08:20

В Ямбол започват театралните празници "Невена Коканова"

В Ямбол  от днес  започват театралните празници „Невена Коканова".  За първа година фестивалът ще продължи не пет, а седем дни, като в програмата е включен и премиерен спектакъл на ямболския драматичен театър. Началото ще бъде поставено със спектакъла..

публикувано на 17.06.24 в 05:56

В Казанлък откриха тялото на мъж, обявен за издирване

Тялото на 67-годишен мъж, обявен за издирване беше намерено в Казанлък, съобщи сътрудникът ни Георги Манев. По първоначална информация той е станал жертва на бурята, която се разрази на 13 юни в късния следобед.  Жертвата е Наско Несторов, който бил..

публикувано на 16.06.24 в 15:57

Над 7500 украинци потърсиха и намериха помощ от БЧК от началото на войната до сега

На близо 2400 заявки за помощ от украински семейства,  потърсили спасение на територията на Старозагорски регион, се е отзовал от началото на конфликта в Украйна до сега Българският червен кръст в Стара Загора. Това съобщи директорът на  Областния..

публикувано на 16.06.24 в 14:11
Лято с ухание на жасмин

Седмицата започва с температури между 30° и 35°

През нощта ще бъде ясно със слаб южен вятър. Утре ще бъде слънчево, след обяд над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Възможно е и да прегърми. Ще духа слаб вятър..

публикувано на 16.06.24 в 13:50

Втори ден доброволци помагат с възстановяването на град Шипка след бурята

Втори ден доброволци помагат в разчистването на едно от най-засегнатите от бурята и  градушката места – подбалканското градче Шипка.  Ледените късове в четвъртък вечерта там унищожиха напълно реколтата, нанесоха щети върху покриви на сгради, пострадаха..

публикувано на 16.06.24 в 10:10