Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомени на Никола Обретенов за Христо Ботев се пазят в Държавния архив в Стара Загора

| обновено на 31.05.24 в 13:12
Снимка: интернет

  Спомените, ръчно написани от сина на баба Тонка – Никола Обретенов са с дата 14-ти март 1928 г., Русе. Ръкописът е предаден в Държавния архив през 1963 г, но не се знае кой ги е предоставил. Той е заведен във фонда на по-малкия брат на старозагореца Георги Апостолов, който е бил част от командването на Ботевата чета заедно с Никола Обретенов - Константин Апостолов Минчев.

  „От ръкописа става ясно, че Георги Апостолов и сина на баба Тонка се запознават през ноември 1875 г. в Гюргево. Първоначалното недоверие на революционните дейци към старозагореца се разсейват от Стефан Стамболов, който го познава от подготовката на Старозагорското въстание.“, разказва Вяра Жекова от Държавния архив

   БРЦК го определил за помощник на главния апостол на Врачанския революционен комитет – Стоян Заимов. Никола Обретенов отговаря за Орхание.  На 26-ти януари  1876 г. в Букурещ срещат Ботев на улицата случайно.

  Двамата другари остават в къщата на Петър Попйорданов в гр. Бекет. Една вечер слугинята на домакина, маджарка, им гледала на карти. Казала, че вършат друга, тайна работа, въпреки, че се представят за търговци,  мислят еднакво и са като братя. Картите  предсказали, че те ще преминат през вода и ще отидат в един град, където ги чакат техни другари. Но единият ще пострада и на едно високо място ще се разделят. Никой от двамата революционери не приема сериозно тези предсказания.

  След кратко пребиваване в Оряхово, се връщат в Гюргево да подготвят въоръжени чети. Таньо Стоянов Николов и Панайот Хитов трябвало да застанат начело като воеводи. Но Хитов се отказал, защото смятал, че въстанието трябва да се отложи за следващата година, за да се подготви Сърбия за война срещу Турция.

  Тогава Обретенов и Апостолов убеждават Христо Ботев, че в българско хората чакат подкрепа- комитетът във Враца закупува оръжие и боеприпаси, същото правят и в Търново и в Панагюрище. Но Панайот Хитов отново отказал да стане войвода на румънската чета, и Ботев заявил, че той ще поведе четата.

  На 8.05.1876 г. Георги Апостолов съобщил на Обретенов, че Филип Тотю заминал за Сърбия, след като не получил исканите 1 000 наполеона за да поведе гюргевската чета. Младият калоферец трябвало да поведе и нея през р. Дунав.

  За прехвърлянето на четата, оръжието и боеприпасите е избран австрийския кораб Радецки. Билетите на част от българските юнаци, са закупени от русенския търговец Иван Стоянов. Трябвало да се представят за работници, пътуващи за Кладово, Сърбия в трета класа.

  Когато на 16-ти май Никола Обретенов получил телеграма с текст да предаде стоката на парахода, това било знак, че Ботев се е качил на борда и трябва да предаде сандъците с оръжието като сандъци със земеделските сечива на работниците. При Бекет  45 юнаци чакали с нетърпение пристигането на кораба с воеводата и другите момчета.

  Тук спомените на сина на баба Тонка приключват, подписани с датата 14.03.1928 г., Русе. За останалите събития по пътя на Ботевата чета, Обретенов пише по повод 50 години от гибелта на поета –революционер във  в. „Независимост“. Изрезки от тези броеве се пазят в друга архивна единица във фонда на Константин Апостолов Динчев.

 „От спомените на свещеник Георги Попдимитров от с. Скравена, на 22-ри май 1876 г. в селото са донесени 12 глави на ботеви четници. Предполага се, че една е била на Георги Апостолов“, завършва разказа Вяра Жекова.

 Това са фактите, за които четем в запазените  в Държавен архив Стара Загора спомени и изрезки от вестници. „Ние не коментираме двамата участници – Никола Обретенов и Георги Апостолов и техните действия. Само излагаме фактите според документите, които се пазят“, подчертава Вяра Жекова. 

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стара Загора събра елита на куизърите в България

В събота Стара Загора беше домакин на "Фестивала на знанието". Най-добрите отбори по куиз в страната си дадоха среща на третото поредно издание, организирано от варненеца Димитър Георгиев. 156 участници, разпределени в 21 отбора, отговаряха на 80..

публикувано на 25.06.24 в 18:30

Конкурс за късометражно кино събра ученици от цялата страна в Стара Загора

Третото издание на Национален конкурс за късометражно кино „Ученически кинофест Стара Загора“се проведе в РБ „Захарий Княжески“. Организатори са Международен младежки център и Център за подкрепа за личностно развитие, съвместно Община Стара Загора...

публикувано на 25.06.24 в 16:41

Инициативата "Светилник" предостави химн на училище в Сливен

Сливенското основно училище „Христо Ботев"  получи училищен химн като дарение от организацията на музикалните автори и издатели „Музикаутор".  Сертификатът за притежание бе връчен от Генералния директор на БНР Милен Митев на тържествена церемония в..

публикувано на 25.06.24 в 16:11

Потопената църква в яз. Жребчево пазела мощи на св. Иван Рилски

   Случайна среща с младата фотографка Антония Генчева от с. Енина ми припомни историята на Потопената църква в яз. Жребчево, започнала през 1959 г. с решението за построяването му.  Със своите 25 000 декара, водното съоръжение  е сред  най-големите язовири..

публикувано на 25.06.24 в 14:56

На рядък занаят обучават децата в Старозагорските минерални бани

Напоследък почти всеки празник на селище или фестивал на народното творчество, който да не покаже майсторството на различни занаяти. Един рядък занаят е чекането или чеканка, който създава релеф върху ламарина. „Името му идва вероятно от народната дума..

публикувано на 25.06.24 в 13:29

Графа избра Стара Загора за началото на националното си турне

„Най-щастливото турне“ на Влади Ампов-Графа стартира в Стара Загора на 28 юни.  В специалното събитие ще чуем най-доброто от творчеството на певеца - от любими летни хитове до докосващи сърцето романтични балади. Вечер на споделена радост очаква..

обновено на 24.06.24 в 15:38

Жълт код: как да предпазим детската кожа през летния сезон

Въпреки горещите дни, едно от най-любимите летни занимания на децата си остава играта на слънце. Дали с плажна архитектура на пясъчни замъци, в морето или басейна, карайки колело под палещите лъчи, или друго - децата обичат точно тези забавления на..

публикувано на 23.06.24 в 11:50

Палеокастро – скалното светилище на Слънцето

Тополовградското скално светилище Палеокастро принадлежи на древна мегалитна цивилизация, живяла по нашите земи, разказа  Веселин Кълвачев, директор на Историческия музей в града. За пета поредна година група ентусиасти ще се изкачат до мистичния..

публикувано на 20.06.24 в 11:29

Заплененият от Словото Стоян Кокенов и неговата "рожба" - списание "Хризантеми"

В поредния епизод на "Истории под Липите"   ще ви върнем сто лета назад във времето, малко преди да избухне Първата Световна война.  През май, 1916 година в Стара Загора се появява ново печатно издание за лирическа поезия, художествена критика и..

публикувано на 19.06.24 в 14:54

Футбол, деца и успешната връзка между тях

Всички знаем, че спортът е полезен и приятен начин да подобрим физическото здраве на децата . Би могъл да бъде толкова добър и при формиране на детската психика. Колективните спортове са идеалния вариант за това - приучават децата на споделена..

публикувано на 16.06.24 в 11:50