Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата "Светилник" предостави химн на училище в Сливен

Снимка: Стоян Радев

Сливенското основно училище „Христо Ботев"  получи училищен химн като дарение от организацията на музикалните автори и издатели „Музикаутор".  Сертификатът за притежание бе връчен от Генералния директор на БНР Милен Митев на тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов". В третото издание „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат!" се включиха осем нови училища от София, Варна, Бургас, Ямбол, Русе, Сандански и Сливен. Обществените медии БНР, БНТ и БТА са  медийните партньори на инициативата. 
Автор на музиката и аранжимента е на диригента на Националния гвардейски оркестър подполк. Ради Радев, а текстът е написан от Марио Лалчев, каза директорът на училището Денко Делчев.
"Във малко думи за нас е придадена е цялата същност, ако искате не само нашето училище, но и на град Сливен, защото свързани и с Хаджи Димитър, и с училището и с Ботев."
Така според Делчев е затворен кръга от символи на училището – знаме,  емблема и химн. Нина Стойчева, учител по музика сподели, че е коствало много усилия и работа, за да се получи окончателния вариант.
"Започнахме с една голяма група от 50 деца, след което вече пресяхме и оставихме наистина най-добрите."
Седмокласничката Ния Лазарова е един от изпълнителите.
 "Химнът е много запомнящ се и оставя отпечатък за винаги в нашите съзнания."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Светът е нашата песен“ обедини музиканти в проект с кауза

„Светът е нашата песен“ е музикален проект с кауза за опазване на околната среда. В него се обединяват музиканти, като група "Strykers“, невероятният глас Гергана Стоянова, позната ни от музикален формат и най – малкият участник, но голям по душа Леон..

публикувано на 28.06.24 в 17:25

Свиленградската професионална гимназия изпраща много успешна учебна година

Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика "Христо Ботев" в Свиленград изпраща една изключително успешна учебна година. Десетки са отличията и наградите, спечелени от възпитаниците на гимназията в различни конкурси и състезания...

публикувано на 28.06.24 в 16:05

Историческият музей в Свиленград привлича малки и големи с интересни инициативи през лятото

Историческият музей в Свиленград със съдействието на Общината и Арт галерията организират и тази година ваканционна програма за работа с деца „Лято в музея”. Предвидени са поредица от събития и атрактивни занимания като часове по моделиране с глина,..

публикувано на 28.06.24 в 11:52

„Най-щастливото турне“ на Графа стартира с грандиозен концерт в Летния театър в Стара Загора

Този петък (28 юни), голямото лятно шоу на Графа ще разтърси Летния театър в Стара Загора. От екипа му гарантират, че всички очаквания на публиката ще бъдат надминати. В основата на програмата е концепцията на впечатляващия концерт на Влади Ампов на НС..

публикувано на 28.06.24 в 11:10

Д-р Уес Уинджит представи "Позитивната образователна среда: Адлериански подход" в Тракийски университет

Д-р Уес Уинджит гостува на Тракийски университет и изнесе своя лекция за първи път на живо в зала на университета. Срещата е по покана на Департамента за информация и повишаване на квалификацията на учители  при Тракийски университет - Стара Загора..

публикувано на 27.06.24 в 13:00

Стара Загора събра елита на куизърите в България

В събота Стара Загора беше домакин на "Фестивала на знанието". Най-добрите отбори по куиз в страната си дадоха среща на третото поредно издание, организирано от варненеца Димитър Георгиев. 156 участници, разпределени в 21 отбора, отговаряха на 80..

публикувано на 25.06.24 в 18:30

Конкурс за късометражно кино събра ученици от цялата страна в Стара Загора

Третото издание на Национален конкурс за късометражно кино „Ученически кинофест Стара Загора“се проведе в РБ „Захарий Княжески“. Организатори са Международен младежки център и Център за подкрепа за личностно развитие, съвместно Община Стара Загора...

публикувано на 25.06.24 в 16:41

Потопената църква в яз. Жребчево пазела мощи на св. Иван Рилски

   Случайна среща с младата фотографка Антония Генчева от с. Енина ми припомни историята на Потопената църква в яз. Жребчево, започнала през 1959 г. с решението за построяването му.  Със своите 25 000 декара, водното съоръжение  е сред  най-големите язовири..

публикувано на 25.06.24 в 14:56

На рядък занаят обучават децата в Старозагорските минерални бани

Напоследък почти всеки празник на селище или фестивал на народното творчество, който да не покаже майсторството на различни занаяти. Един рядък занаят е чекането или чеканка, който създава релеф върху ламарина. „Името му идва вероятно от народната дума..

публикувано на 25.06.24 в 13:29

Графа избра Стара Загора за началото на националното си турне

„Най-щастливото турне“ на Влади Ампов-Графа стартира в Стара Загора на 28 юни.  В специалното събитие ще чуем най-доброто от творчеството на певеца - от любими летни хитове до докосващи сърцето романтични балади. Вечер на споделена радост очаква..

обновено на 24.06.24 в 15:38