Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въведеният през нощта воден режим в старозагорски села остава

Поливане на земеделска продукция с питейна вода е причината за ограниченията, обясни управителят на ВиК-Стара Загора

| обновено на 26.06.24 в 16:05
Снимка: Петко Котларски

Водният режим, въведен във вечерните часове в селата Лозен, Михайлово и Ракитница в община Стара Загора, ще се запази. Това обяви на среща със заинтересованите страни в сградата на общинска администрация управителят на ВиК-дружеството инж. Радостин Миланов. Той обясни пред присъстващите, че водният оператор наблюдава рязко повишение на консумацията на вода след 20 май във вечерните часове, което по думите му е индикация, че се полива земеделска продукция в дворове и градини с питейна вода. Това се установява от системата за следене на потреблението на вода в реално време, с която водният оператор разполага.

Сигнал за въведения нощен режим в трите старозагорски села, беше подаден преди два дни. Според Радостин Миланов мярката към момента е неизбежна, но увери, че тя ще бъде използвана временно. По думите на управителя на ВиК-Стара Загора, едновременно с въведения воден режим се търсят и други по-дългосрочни варианти за решаване на проблема: с проучване на нови водоизточници, почистване на съществуващи, подмяна на аварирали участъци в мрежата и монтиране на допълнителни спирателни кранове и регулатори за налягане, за да се намалят авариите.

По инициатива на секретаря на Община Стара Загора Николай Диков днес бе осъществена среща между кметовете и кметските наместници на селата и управителя на държавното водоснабдително дружество инж. Радостин Миланов, както и неговият заместник инж. Николай Калудов. Повод бяха сигналите от няколко села, сред които са Лозен, Михайлово и Ракитница, че чешмите им пресъхват от няколко дни и това предизвиква недоволството на жителите им. 

За Радио Стара Загора Николай Диков коментира, че в резултат на диалога между представители на ВиК-дружеството и кметовете на засегнатите населени места е постигнат консенсус за спазване на въведените ограничения. Секретарят на Община Стара Загора подчерта, че в трите села ще се следи за начина, по който се използва питейната вода. В случай на установяване на неразумното й разходване, ще се налагат и санкции, подчерта Диков. Той призова за отговорно отношение към проблема, за да може час по-скоро ограниченията да бъдат премахнати.

ВиК-Стара Загора е държавно дружество, но Община Стара Загора откликва бързо на спешните проблеми и затова се явява като медиатор между водоснабдителната фирма и своите жители в тези села, стана ясно от встъпителните думи на Николай Диков. Той увери кметовете и кметските наместници, че в много кратки срокове планира подобна среща и с „Басейнова дирекция“ за детайлно изясняване на всички аспекти на ситуацията в услуга на хората.

Всеобщото затопляне и засушаване са факт от години, очаква се този глобален екологичен проблем да се задълбочи, а това е в основата на недостига на вода, обобщи управителят на ВиК-Стара Загора инж. Миланов. Другите усложнения са силно амортизираната водопреносна мрежа в малките населени места и големият брой аварии. Управителят на дружеството декларира пред кметовете, че служителите му са максимално ангажирани за бързото им отстраняване и на свой ред поиска от тях да са мобилизирани да сигнализират за предотвратяване на всички начини за нерегламентирано използване на питейната вода. „Постоянно установяваме незаконни присъединявания към системата, които са направо кражби“, подчерта инж. Радостин Миланов. 

В отговор на оплакванията на кметове, че и след пускането на водата остават някои високи части на селото, в които тя недостига, инж. Миланов обясни, че на собствениците на тези къщи това е трябвало да се изясни още на етап проектирането им. Няма как ВиК-Стара Загора да осигури нормално водоподаване по технически причини, защото тези къщи са буквално на равнището на водоема и това задължава собствениците им да си купят хидрофорна система с буферен съд за не повече от хиляда лева, с което си решават проблема завинаги, увери управителят на дружеството. 

Моля ви да бъдете стриктни по отношение на всички мерки за използване на питейната вода и да забраните да се разхищава за поливане на дворове и градини или миене на улици, призова кметовете секретарят на Община Стара Загора Николай Диков.


По публикацията работи: Живко Иванов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

кула петровден

Петровден е

Отбелязваме Петровден. Това  е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Според схващанията на хората, на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. В черквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки,..

публикувано на 29.06.24 в 07:59

Времето ще бъде слънчево и топло

Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане малко по-високо от средното за месеца. Днес ще бъде слънчево. В следобедните часове над източната половина от страната и планинските райони ще се развива купеста облачност , но ще остане почти без..

публикувано на 29.06.24 в 07:37
СНИМКА: Живко Динчев

Освободиха Живко Динчев от Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2"

Промени по високите етажи на българската енергетика бяха обявени късно тази вечер. Рокадите засягат енергийните дружества, в това число и ТЕЦ "Марица изток 2". На официалната си страница от Българския енергиен холдинг обявиха настъпилите промени, след които..

публикувано на 28.06.24 в 23:52

Стара Загора получава 14 млн. лв. за изграждане на инфраструктура на нова индустриална зона "Еленино"

Община Стара Загора ще получи 14млн. лв. по програма на Министерството на иновациите и растежа за реализация на нови инвестиционни паркове. Проектът залага изграждане на инфраструктура до терените на индустриална зона "Еленино".  Това обявиха..

публикувано на 28.06.24 в 17:17

Задръстване на Прохода на Републиката

Километрично задръстване се образува на Прохода на Републиката в следобедните часове в района на село Пчелиново.  Причината е, че ТИР се е преобърнал в дерето край пътя и затвори едната лента за движение. Шофьорът не е пострадал сериозно, а..

публикувано на 28.06.24 в 16:47

Без открит огън в Хасковско през почивните дни

Кметовете на общини в област Хасково да действат превантивно, така че да се намали рискът от пожари през предстоящите горещи почивни дни. Такова предупреждение е издадено от областната администрация. Кметовете трябва да предупредят хората да не..

публикувано на 28.06.24 в 16:17

За трета поредна година „Doctor Rock Fest“ в Стара Загора

Третото издание на  „Dr. Rock Fest 2024" започва тази вечер на „Античен форум“ – Стара Загора. Организатори са  групата “Led 7”. За трета година фестивалът ще обедини на сцената рок групи, в които свирят лекари, каза в ефира на Радио Стара..

публикувано на 28.06.24 в 15:49

До два месеца ще започне ремонтът на парк "Пети октомври"

До два месеца ще стартира ремонтът на парк „Пети октомври“ в Стара Загора. С него трябва да бъде с нов облик и парк „Александър Стамболийски“. Те са част от цялостния проект на Общината за обновяване на парковете в града. Това съобщи в ефира на..

публикувано на 28.06.24 в 15:17

В Преславен отново ще извървят пътя на хляба от нивата до трапезата

С водосвет и ритуално зажънване на блока на най-големия  арендатор в с. Преславен, жителите и гостите на старозагорското село ще извървят Пътя на хляба – от нивата до трапезата. Всички ще могат да се хванат на първото жътварско хоро , да опитат от..

публикувано на 29.06.24 в 07:20

Възрастна жена от Хасково даде 3 500 лева на измамници

Възрастна хасковлийка е поредната жертва на ало измамниците. 88-годишната Мария Тодорова е хвърлила 3 500 лв на престъпниците снощи към 21.30 ч след като й позвънили на телефона и по схемата, че синът е пострадал и трябва да му се направи спешно..

публикувано на 28.06.24 в 14:25