Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Художествената галерия откриха изложба на известния старозагорски творец Ботьо Ботев

Изложбата от 40 творби – живопис, акварели, сух пастел и рисунки, посветена на 70-годишнината от рождението на старозагорския художник Ботьо Ботев (1954-2012), беше открита в Художествената галерия в Стара Загора. Експозицията е  озаглавена „Диалози“и може да бъде разгледана до 21 юли 2024 г.

„За нашето поколение Ботьо беше и си остава носителят на духа на времето, в което ние бяхме младежи, а всяка негова изложба от 5 или от 50 картини е реално духовен автопортрет на Ботьо“, отбеляза изкуствоведът проф. Марин Добрев. „Само в тази изложба има някъде около 5 работи, в които няма как да не разпознаете „Бийтълс“. А ако сте влизали в Пето основно училище, където той прекара години от своята младост с децата, които обичаше, има един от общо 4-те стенописа, от 1995-а година, наречен „Приказен свят“, в който като герои съжителстват странно, но убедително Айнщайн, Чарли Чаплин, Моцарт, „Бийтълс“ като Тримата мускетари, плюс Д’Артанян. А горе в десния ъгъл има групов портрет, сред който е самият Ботьо. И едно хлапе, разгънало лист, на който пише „Шести „Ж“ клас“, разказа още проф. Марин Добрев.


„Когато започнахме да популяризираме като предстояща изложбата с творби на старозагорския художник Ботьо Ботев в социалните мрежи и медиите, много мои колеги и приятели, срещайки ме, веднага започваха разговор за това и се оказа, че голяма част от тях са негови ученици“, посочи при откриването зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. „Днес тези ученици на Ботьо Ботев са инженери, архитекти, проектанти, художници и най-вече хора, на които той е повлиял с любовта и напътствията си! Когато говорят за него, те са изключително усмихнати. И това е истинската, правдива и искрена оценка – любовта на хората в отговор на това, което творецът им е дал“, изтъкна зам.-кметът.

Сърдечна благодарност на семейството на Ботьо Ботев, оказало неоценима подкрепа при организацията на изложбата, изрази директорът на Художествената галерия д-р Катя Тинева-Гюрковска. 


„Това не е толкова ретроспекция за него, колкото да подберем ключови произведения, показващи основните посоки, в които той е творил и се е развивал. Много от вас са го познавали лично, други могат да се разпознаят върху неговите платна, всяко негово произведение е толкова специфично, че може да се открият личният му почерк и цяла вселена от историята на цивилизацията“, обобщи директорът на галерията.


По публикацията работи: Елена Балабанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Възстановено е движението по Подбалканския път в участъка Казанлък - Копринка

Възстановено е движението по Подбалканския път в участъка Казанлък - село Копринка. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). То се осъществяваше в една лента заради тежко пътнотранспортно произшествие. 

публикувано на 29.06.24 в 16:10

Моторист загина при катастрофа край Копринка

Моторист е загинал на Подбалканския път между Казанлък и Дунавци в близост до разклона за село Копринка, потвърдиха от полицията. Фаталният инцидент е станал около 10,30 часа, източно от разклона за с. Копринка.  Причините за пътното произшествие все още..

публикувано на 29.06.24 в 12:10

Празникът на житото поведе преславенци по пътя на хляба

Много жители и гости на с. Преславен извървяха пътя на житото от нивата до софрата. С жътварски песни, молитва и водосвет бе възпроизведен ритуала на зажънването, жътварите и стопанина Йордан Танев изиграха и първото жътварско хоро на ожънатата нива...

публикувано на 29.06.24 в 11:42

Площадът в стралджанското село Воденичане ще носи името на поетесата Станка Пенчева

Централният площад в ямболското село Воденичане ще носи името на голямата поетеса Станка Пенчева, решиха на последното си заседание съветниците в община Стралджа.  Станка Пенчева е житейски и духовно свързана със Стралджа и родното село на нейния..

публикувано на 29.06.24 в 11:38
кула петровден

Петровден е

Отбелязваме Петровден. Това  е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Според схващанията на хората, на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. В черквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки,..

публикувано на 29.06.24 в 07:59

Времето ще бъде слънчево и топло

Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане малко по-високо от средното за месеца. Днес ще бъде слънчево. В следобедните часове над източната половина от страната и планинските райони ще се развива купеста облачност , но ще остане почти без..

публикувано на 29.06.24 в 07:37
СНИМКА: Живко Динчев

Освободиха Живко Динчев от Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2"

Промени по високите етажи на българската енергетика бяха обявени късно тази вечер. Рокадите засягат енергийните дружества, в това число и ТЕЦ "Марица изток 2". На официалната си страница от Българския енергиен холдинг обявиха настъпилите промени, след които..

публикувано на 28.06.24 в 23:52

Стара Загора получава 14 млн. лв. за изграждане на инфраструктура на нова индустриална зона "Еленино"

Община Стара Загора ще получи 14млн. лв. по програма на Министерството на иновациите и растежа за реализация на нови инвестиционни паркове. Проектът залага изграждане на инфраструктура до терените на индустриална зона "Еленино".  Това обявиха..

публикувано на 28.06.24 в 17:17

Задръстване на Прохода на Републиката

Километрично задръстване се образува на Прохода на Републиката в следобедните часове в района на село Пчелиново.  Причината е, че ТИР се е преобърнал в дерето край пътя и затвори едната лента за движение. Шофьорът не е пострадал сериозно, а..

публикувано на 28.06.24 в 16:47

Без открит огън в Хасковско през почивните дни

Кметовете на общини в област Хасково да действат превантивно, така че да се намали рискът от пожари през предстоящите горещи почивни дни. Такова предупреждение е издадено от областната администрация. Кметовете трябва да предупредят хората да не..

публикувано на 28.06.24 в 16:17