Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подменят 5 хил. улични лампи в Стара Загора с LED

архив

Община Стара Загора бе одобрена по процедурата „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ с проект в размер на 1 млн. и 960 хил. лева. Това оповести зам.-кметът с ресор „Устройство на територията, строителство и безопасност на движението“ арх. Мартин Паскалев.

Крупната сума е от европейски средства. Със спечеления проект общината е кандидатствала пред Министерство на енергетиката – по Националния план за възстановяване и устойчивост, компонент 4 „Нисковъглеродна икономика“.

Целта на отличения проект е да бъдат подменени осветителите по съществуващото улично осветление в Стара Загора от стария тип, които не са енергоспестяващи, с LED осветителни тела. „С ресурса от тези почти 2 млн. лева ще успеем да подменим осветителните тела в широкия градски център, включително и в периметъра на кв. „Казански“, уточни арх. Паскалев.

Срокът за изпълнение е до средата на следващата година. Предстои да се сключи договор с Министерство на енергетиката, след което веднага започва работа по подмяната на осветителните тела, като стълбовете, на които са монтирани те, остават същите. На покрива на Автогарата в Стара Загора ще бъде инсталирана фотоволтаична станция, която ще бъде включена към тази система за уличното осветление и ще осигурява допълнително количество чиста еленергия.

30% по-малко електроенергия ще се харчи за уличното осветление, а Община Стара Загора ще реализира сериозна икономия, са изчислили експертите. Около 5 хил. лампи от стария тип ще бъдат заменени с LED.

Както е известно, енергийната ефективност е една от основните цели на европейската политика в контекста на европейския преход към зелена икономика и постигане на въглеродна неутралност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Информационен център на открито организира от КНСБ в центъра на Стара Загора

Информационен център на открито организира от КНСБ в центъра на Стара Загора. Той ще работи от 10 до 16 часа днес и е част от националната кампания на синдиката наречена „По-високи доходи с твоя синдикат" с акцент върху правата на работниците...

публикувано на 08.07.24 в 09:50

Заради ремонт променят маршрути на шест автобусни и тролейбусни линии в Стара Загора

От днес, 8 юли, до 11 юли 2024 г. се променя маршрутът на движение на няколко автобусни и тролейбусни линии, информират от община Стара ЗАгора. Причината е извършването на строително-ремонтни дейности на кръстовището на бул. „Цар Симеон Велики“ и..

публикувано на 08.07.24 в 09:44
Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова: Новината за края на партия "Величие" е силно преувеличена

Новината за края на партия „Величие“ е силно преувеличена. Това коментира в студиото на Радио Стара Загора старозагорският депутат от разпадналата се вече парламентарна група Красимира Катинчарова. Тя добави, че шестимата станали независими..

публикувано на 08.07.24 в 09:38

Жълт код за жеги в цялата страна

Предупредителен жълт код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението се отнася за всички области на страната. Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде слънчево, около и след обяд - горещо. Ще..

публикувано на 08.07.24 в 08:40

Обсъждат прехвърлянето в Братя Даскалови на изгорялото училище в село Гранит

На извънредна сесия на общинския съвет в Братя Даскалови в понеделник ще се гласува предложението на местната администрация за пребазиране на основното училище в село Гранит в училището в Братя Даскалови. Сградата, където се помещаваше училището в..

обновено на 08.07.24 в 08:25

Ремонтираха 100-годишната църква в хасковското село Стамболийски

В хасковското село Стамболийски църквата отвори врати след двумесечен ремонт. Това е третия ремонт за 15 години в православния храм, който днес на Св. Неделя отбелязва 100-годишен юбилей. Православният храм е построен през 1924 години.  Ремонтът,..

публикувано на 07.07.24 в 15:53
Шипченският манастир „Рождество Христово“.

В Шипченския манастир ще бъде отслужен молебен против беди и злощастия

Навръх Св. Неделя от 11 часа в Шипченски манастир " Рождество Христово " ще бъде отслужен молебен за здраве, против беди и злощастия. В града продължава възстановяването на щетите от бурята и градушката, които удариха региона в средата на юни...

публикувано на 07.07.24 в 09:40

Жълт код за жеги в област Стара Загора

Жълт код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 14 области в страната, включително за Стара Загора, Хасково и Ямбол. Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в..

публикувано на 07.07.24 в 09:16

Популацията на белия щъркел в Сливенско остава стабилна, сочи Международното преброяване на птиците

Стабилна остава популацията на белия щъркел в Сливенско. Това сочи статистиката, след като Община Сливен отново се включи в Международното преброяване на белия щъркел. На всеки 10 години, в над 40 страни по света, се провежда мащабното природозащитно..

публикувано на 06.07.24 в 14:47

Пожар гори край Чирпан близо до магистрала "Тракия"

Пожар гори в землището на селата Малко Тръново и Свобода край Чирпан в близост до автомагистрала "Тракия". Това съобщиха  от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ в Стара Загора. Сигнал за инцидента е получен около 11:20 часа..

публикувано на 06.07.24 в 14:29