Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бяла сова носи надеждата на с. Ловец, че ще спаси православната си църква

6
Снимка: Кристина Русева

Село Ловец е на 20 км от общинския център Стара Загора. Съществуват данни, че живот тук е имало от праисторическо време.

  Докато чакам да стане време за срещата ми с кметския наместник  Недялка Янкова на пустия селски площад, вниманието ми привлича красивата и величествена сграда на селската църква, чийто кръст е наклонен, мазилката  и част от корнизите по прозорците и купола са частично увредени, стъклата са замазани… Тази гледка удря право в сърцето!

 Иззад завоя пристига почти спортно облечена жена на велосипед, с която разменихме поздрави за „добро утро!“ и разбрах, че това е г-жа Янкова. Ведрото й излъчване и усмивка бързо скъсяват дистанцията. Оказва се, че с усмивка, разбиране и желание да подкрепи всеки,  общува с жителите на селото.

  При влизането в сградата на кметството, в чийто двор са подредени добре гледани цветя, госпожа Янкова показва паметната плоча в ляво от входа с имената на всички жители на с. Ловец, които са загинали в двете Балкански войни, в Първата и Втората световна войни.

  Започваме разговора с кметския наместник на селото, което по време на османското робство се е казвало Авджи Дуванджии, което означава „ловци-соколи“, защото българите, заселили се около турския чифлик се занимавали с обучението на соколи за лов. След Освобождението селото било преименувано и до  1950 г. се казвало Ловеч, но след това последната буква била поправена и селото става Ловец.

 Връщайки се в спомените си, Недялка Янкова разказва, че живяла до 7 годишна възраст в селото, когато било живо и многолюдно – с над 1 000 жители. Хората работели по полята, в зеленчуковите градини, гледали крави и овце, били задружни и се подкрепяли… После се преместили със семейството й в Стара Загора. Но всяка седмица се прибирали от града. А днес трудно можеш да срещнеш някого на площада. За съжаление някогашното училище с три големи стаи и салон, с камбана, която биели с брат й и  другите деца, докато тичали да се крият в мазето му и да се катерят по покрива или да ритат топката в двора – отдавна не съществува, дори като сграда. Не съществува и здравата му каменна ограда, а църквата „Св. Рождество Богородично“отдавна е затворила врати, с тъжно наклонен кръст…

  „Не ми се иска ,този храм построен с доброволния труд от всяка къща в селото и с дарения, да си отиде с възрастните хора, които останаха малко и заради нашето безразличие…", казва кметицата.

  Писала писма и жалби до всички институции за спасяването на църквата  и вярва, че ще я спасят с общи усилия. "Също като бялата лястовица в Йовковия разказ „По жицата“ , надежда за това ми дава една малка бяла птица! Бялата забулена сова, която създаде свое семейство под купола на Божия храм тази пролет, за мен е знак, че можем да го запазим и да му вдъхнем живот! Защото, какво сме ако нямаме вяра и надежда, ако не вярваме в доброто у човека? Вярвам, че с църквата ще съживим и село Ловец…Трябва да оставим нещо на тези след нас!“,  сподели с оптимизъм и надежда мечтата си Недялка Янкова.

  С тази надежда е направила и красивия детски кът в паркчето до кметството и до обновения пенсионерски клуб...




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Четник от Казанлък погребал воеводата Хаджи Димитър

    Кольо Мартинов от Казанлък е един от хилядите българи, които емигрирали във Влашко и се включва в дейността на революционните дейци при организирането на двете легии и съставянето на чети, с  които да се освободи Отечеството. Но като много..

публикувано на 04.10.24 в 17:38

Поетът с черен колан по джудо Пейо Мариновски с нова книга "Храна за душата"

Пейо Мариновски е поет, работи в сферата на компютърните технологии и притежава черен колан по джудо и самбо. На 17 октомври предстои премиерата и на новата му книга "Храна за душата". На събитието ще свири Стефчо, познат на публиката от формата..

публикувано на 03.10.24 в 19:17

Животни и птици от българска семейна ферма са холивудски актьори

Животни и птици от семейната ферма на Андрей и Христина Андрееви в Липник, около Разград се снимат от няколко месеца в холивудски продукции. Семейството започва да отглежда животни, заради своята дъщеричка. Следва и предложение на приятеля и..

публикувано на 03.10.24 в 18:23

Пожарникарите от Стара Загора отиват на Международно състезание във Варна

Отборът на регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението в Стара Загора ще вземе участие в юбилейното издание на Международно състезание по пожароприложен спорт във Варна. Това съобщи Георги Георгиев, който е рекордьор в..

публикувано на 01.10.24 в 07:35

Есента и детският имунитет

Преходните месеци между различните сезони са предизвикателство за родители и деца. Есента е времето, когато децата са изправени пред двойно изпитание - свършват ваканционните безгрижни дни, започва новата учебна и творческа година. Сега е периодът, в..

публикувано на 29.09.24 в 11:30

Библиотека "Захарий Княжески" се включва в Нощта на изкуствата

Научно-образователен детски център „Музейко“ представя изложба, посветена на зелената енергия в РБ „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Експозицията гостува в града този петък, 27 септември, за Нощта на изкуствата, съобщи директорът на културната..

публикувано на 25.09.24 в 14:52

Педагогът, богослов и писател Константин Димитров пътешества с велосипед по света

Константин Димитров е писател, педагог, богослов, поет и...пътешественик. Той е дипломиран преподавател и преводачс испански, английски и руски езици с 35 годишна практика. През 1993 год. става член на Мадридската асоциация на филолозите. Има издадени..

публикувано на 18.09.24 в 15:41

С рок музика отглеждат защитен вид птици в "Зелени Балкани"

След успешното възстановяване на популацията на белошипите ветрушки от "Зелени Балкани" в България само тази година от Центъра в природата са пуснати 1500 птици.  Още около 150 -200 от птици от редкия за България вид са задържани за размножителните..

публикувано на 18.09.24 в 09:25

Как деца и родители да преминат по-леко през промяната и адаптацията в първи, пети и седми клас

Лятото неусетно се приплъзна между пръстите ни като морски пясък, и ето че вече на прага на новата учебна година деца и родители се вълнуват как ще премине тя. Освен трескавата подготовка по набавянето на задължителните ученически пособия и покриване на..

публикувано на 15.09.24 в 11:30

Добрият пример са младите музиканти Филип Донков и Васил Желев, чиито клип завладя мрежата

Ако търсите добрият пример, разходете се из улиците на България. Най – вероятно е да ги срещнете в морската ни столица, ще ги разпознаете по китарата в ръка. Филип Донков, който е само на 14 и приятеля му Васил Желев се срещат случайно, а любовта..

публикувано на 13.09.24 в 17:21