Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генко Гешев: Ще съживим "Тракийска лира"

Организирането на нови събития и инициативи в сферата на културата като фестивали, концерти, конкурси е целта на новосъздаденото общинското предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“, каза избраният за ръководител на звеното проф. Генко Гешев. Предприятието има за цел да стопанисва и управлява обектите на културата и изкуството - Културен център  "Стара Загора", Летен театър, както и сградите на Драматичен театър „Гео Милев“ и Държавна опера - Стара Загора.

„Всички договори за външни продукции ще преминават през предприятието, по този начин ще се облекчи административната процедура и ще има възможност за повече контрол. Ще направя всичко възможно да има един хармоничен календар от всичките тези културни институти, за да може да работим в синхрон“, коменатира за Радио Стара Загора проф. Генко Гешев.

Той обясни, че другата цел е да се генерира нов културен продукт. Той вижда тази дейност под формата на пирамида.

„Представям си културата в Стара Загора като една пирамида, в основата на която да бъдат културни събития от местно и регионално значение. В средата да бъдат събитията от национално значение, а на върха на пирамидата да има един много малък брой, но значими събития, които да поставят Стара Загора на картата на световните културни и музикални събития“, каза проф. Гешев. Сред събитията, които е възможно да бъдат съживени е конкурсът "Тракийска лира". 

"Поемам този ангажимент да работя в това направаление. Музикалните формати, които настъпиха през годините са американски формат, а ние имаме българкски формат, който може да се адаптира и да се модернизира и да се направи успешен. Брандът "Тракийска лира" е много голям и ще работим в тази насока", каза ръководителят на  „Арт Сцена – Стара Загора“.

Проф. Генко Гешев е изтъкнат музикален педагог, оперен артист с международна кариера, режисьор и продуцент в сферата на изкуството. За високи постижения в академичната си кариера е удостоен с титлата „Пожизнен почетен професор“ на Duquesne University в Питсбърг, САЩ, в който работи и изпълнява длъжностите декан на Вокалния департамент и директор на Учебния оперен театър от 2001 до 2023 година. Като оперен артист има изяви в повече от 1300 представления в България и чужбина.

Генко Гешев завършва средното си образование в НУМСИ „Христина Морфова“ Стара Загора през 1983 г. със специалност солово пеене. През 1990 г защитава последователно бакалавърска и магистърска степен по „Изпълнителско изкуство“ в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” в София като ученик на проф. Реса Колева. След дипломирането си специализира в Москва и Рим.

Професор Гешев е основател и ръководител на множество значими национални и международни арт проекти и фестивали, като „Международен оперен конкурс Пълдин, Пловдив, „Международна лятна оперна академия POSA, Пловдив, Bologna International Opera Academy, Болоня, Италия, „Duquesne University Lirica Roma, Рим, Италия, „Bologna International Vocal Competition, Болоня, Италия, Софийски оперни семинари в София и „Musica in Tuscania“,Тускания, Италия.


По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Литературният конкурс „Перо от лед“ - възможност за изява на млади таланти от 2 до 12 клас

За втора поредна година Музей „Литературна Стара Загора“ с подкрепата на Община Стара Загора организира Зимен ученически литературен конкурс „Перо от лед“ 2024/2025. Конкурсът стартира на 2 октомври, а крайният срок за подаване на текстове е 20 декември...

публикувано на 04.10.24 в 11:00

Програма за Деня на Стара Загора

5 октомври (събота) Ден на Стара Загора Молебен за Стара Загора ,  отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан 8.40 ч. Катедрален храм „Св. Николай Чудотворец“ Тържествена сесия на Общински съвет Стара..

публикувано на 04.10.24 в 09:50

Симфоничен концерт с Бетовен и Дворжак – на сцената на Старозагорската опера

На 11 октомври от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера меломаните ще имат възможността да се насладят на елегантен симфоничен концерт с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на маестро Ивайло Кринчев. Солист е..

публикувано на 02.10.24 в 11:24

Изложба в Ямбол събра 69 творби на „бащата на графикатурата“

Представителна изложба на проф. Иван Газдов с творби, дарени през 2010 г. на родния му Ямбол, отново може да бъде разгледана в обновената Художествена галерия „Жорж Папазов" в града. Изложбата е подредена в една от залите на постоянната експозиция на..

публикувано на 30.09.24 в 13:16

Нощта на изкуствата в Стара Загора събра стотици посетители

Стотици жители и гости на Стара Загора се включиха снощи в 19-ото издание на Нощта на изкуствата . В рамките на едно обединяващо мащабно културно събитие музеите, галериите и други културни центрове в Стара Загора отвориха вратите си за..

публикувано на 28.09.24 в 11:01

Надя Тончева с концерт, посветен на великата Сара Воон

Известната джаз певица Надя Тончева ще представи, тази вечер от 20 часа в Старозагорската художествена галерия, своя музикален проект „С почит към Сара Воон“. Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на легендарната джаз изпълнителка...

публикувано на 27.09.24 в 14:40

Празниците на поезията в Нова Загора ще наградят победителите в националния поетичен конкурс на 1-ви октомври

  в  Националния поетичен конкурс „Нова Загора“ участваха 63-ма автори от цялата страна. Конкурсът, който се провежда за  20-ти път, е анонимен и на свободна тема. Участниците трябва да са над 18 годишна възраст и имат  право на участие с 3..

публикувано на 27.09.24 в 14:35

Писателката Кармен Мишу представя новия си роман „Дъжд“ в Стара Загора

В Нощта на изкуствата (27.09.) Кармен Мишу ще представи своя последен роман „Дъжд“. Покана за среща със старозагорската публика отправя библиотека „Родина“, от 19:30 ч., в изложбена зала „Лубор Байер“. В новата си книга авторката описва събития..

публикувано на 27.09.24 в 11:07

Старозагорската опера гостува в София с „Евгений Онегин”

На 28 октомври от 19.00 часа на сцената на Народния театър „Иван Вазов” Държавна опера Стара Загора ще представи за първи път в София своята забележителна постановка на операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски. Гостуването е част от богатата..

публикувано на 26.09.24 в 13:39

Нова изложба на Музейко дава среща на старозагорските деца със зелената енергия

Детски научен център "Музейко" ще гостува в Стара Загора, за да вдъхнови малките старозагорци за нови знания, свързани с природосъобразния начин на живот. Гостуването е част от проекта "Наука за децата: зелена енергия и устойчива среда".  В рамките..

публикувано на 26.09.24 в 13:37