Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата експозиция на Старозагорската галерия е представена на 17 юли 1960 година

6
Снимка: starazagora.bg

На 17 юли 1960 година в Стара Загора е представена първата постоянна експозиция на Градската художествена галерия. Историята й започва с идеята на Атанас Кожухаров за създаване на колекция от картини към археологическото дружество „Августа Траяна”, през 1908 година. Първото дарение е портрет на Кольо Ганчев изрисуван от Никола Стоенчев, припомни директорът на галерията Катя Тинева-Гюрковска.

Благодарение на Антон Митов и Васил Маринов с подкрепата на Атанас Гюдженов и с даренията на старозагорски художници като Никола Стоенчев, Евгения Илиева, Васил Димов, Васил Костакев се поставя начало на малка сбирка, която се разраства и след години сформира „картинен отдел” към Историческия музей в града. 

През 1958 година с решение на Общинския съвет, се поставя началото на Градската художествена галерия като самостоятелна културна институция. Колекцията на Галерията включва живопис, графика, скулптура, икони и приложни изкуства. Във фондове й се съхраняват над 5000 произведения на българското изобразително изкуство.

През годините нейната активна изложбена и културна дейност се свързва с две емблематични сгради. Първата е старата сграда на БНБ. Тя е дом на картините от 1977 година до края на 90-те години. Втората е емблематичната сграда на Градските хали, построена през 1934 година и превърната в Художествена галерия, след 2000 година. 

В момента освен постоянната експозиция старозагорци и гостите на града могат да разгледат изложбата "Разговор с природата" на Атанас Михов. През 2024 година се навършват 145 години от рождението на художника. 

В извадки от негови неиздадени спомени, публикувани през 1954 година в малката монография на проф. Борис Колев, четем: „Гдето видех по двора листче, все го обръщах да видя дали няма нещо нарисувано”. Първите стъпки на бъдещия творец са проправени от неговия учител по рисуване Георги Евстатиев. Той полага особени грижи за развитието му и го насърчава да продължи своето образование. През 1897 година Атанас Михов е приет да следва живопис в Държавното рисувално училище в София, където негови преподаватели са Иван Мърквичка, Антон Митов и Ярослав Вешин. Впоследствие Вешин ще остане за него „духовен настойник” във времето. Атанас Михов е един от основоположниците на пейзажния жанр в българското изкуство. И до днес остава художникът, чието творчество ни разкрива онази невидима връзка и притегателна сила на вдъхновение и хармония, която природата има с него. С този, който умее да разговаря с нея и да се превърне в „певец на тихия пейзаж”, както го нарича Константин Щъркелов.

В експозицията са включени 26 произведения, представящи различни периоди от творчеството му. Творбите са притежание на Художествена галерия – Стара Загора, Национална галерия, Софийска градска художествена галерия и Художествена галерия „Димитър Добрович” – Сливен и могат да бъдат разгледани до края на месец септември.

Директорът на галерията сподели още, че на 25 юли се открива изложба посветена на живота и творчеството на Никола Попов, първият български художник и график, получил академична подготовка след Освобождението. Защо името на единствения представител на България в секцията „Гравюра и литография“ на Световното изложение в Париж през 1900 година приживе потъва в забрава? Отговорите на тези и други въпроси търси изложбата „Щрихи и състояния. Никола Попов (1868 - 1954)“ с куратор Елисавета Станчева.


По публикацията работи: Мила Маринова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фестивалът за улични изкуства 6Fest ще има пътуващи издания в София, Стара Загора и Бургас

Фестивалът за улични изкуства 6Fest ще има пътуващи издания в три нови града – София (14 септември), Стара Загора (20 – 21 септември) и Бургас (11 – 12 октомври), съобщават организаторите. „Още от втората ни фестивална година се роди мечтата 6Fest да..

публикувано на 07.09.24 в 16:49

"Антична реалност" на доброволния отшелник Светлин Стоев

В залата за временни експозиции на Художествена галерия – Стара Загора е представена изложбата „АНТИЧНА РЕАЛНОСТ” с живописни произведения и пластики на старозагорския художник Светлин Стоев (1966 – 2024). Творбите са създадени през последните няколко..

публикувано на 06.09.24 в 17:30

"Отдавна знам" - четиридесет и първата песен от "Пеещи артисти" (видео)

Представяме четиридесет и първата песен от музикалната колекция „Пеещи артисти“, която вече е в ефир. В „Отдавна знам“ за първи път и като изпълнител влиза един от двигателите на проекта Момчил Колев, заедно с младата певица Майя Йорданова. Автор..

публикувано на 06.09.24 в 10:45

Започва международният фолклорен фестивал в Раднево

С тържествено дефиле в центъра на Раднево от 19,30 ч., тази вечер се открива 18-тият Международен фолклорен фестивал на инструменталните и танцови групи. По традиция събитието е част от Празниците на Раднево. На 7 септември градът отбеляза 60 години..

публикувано на 05.09.24 в 13:17

Възраждат фолклорното надсвирване в Стамболово, Хасковско

След дългогодишно прекъсване Община Стамболово възстановява традицията на емблематичното надсвирване за българска народна музика.  На 6 и 7 септември жителите и гостите на село Стамболово, Хасковско ще се насладят на изпълненията на няколко поколения..

публикувано на 04.09.24 в 16:02
Радка Данаилова

Изложбата "До Антарктида и назад с любов" акостира в Казанлък

Днес от 18.00 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, в Казанлък, е представянето на първата самостоятелна изложба на Радка Данаилова "До АНТАРКТИДА и назад с ЛЮБОВ" . 32 кадъра уловили незабравими моменти са включени в..

публикувано на 03.09.24 в 13:30
Часовникът на Държавен куклен театър, Стара Загора

Интензивен септември за Старозагорския куклен театър

Творческият  сезон  на Старозагорския куклен театър през септември започва  с премиерата на „Рибарят и златната рибка“ с режисьор  Цвети Пеняшки. Тя е на 7-и септември от 11 часа, информират от културната институция. От там уточняват, че част..

публикувано на 02.09.24 в 15:45
Петър Величков

Рицарят на думите Петър Величков преследва истината

Д-р Петър Величков е журналист, поет, писател, литературен историк, текстолог, колекционер и любител на българската фолклорна музика.   Обича да пътува в други светове, не към места, а към неизвестни моменти в литературата ни . Роден е в село Поповица...

публикувано на 01.09.24 в 15:15

Хоби артисти нареждат изложба в зала "Лубор Байер"

Изложба ,,Мисия златно сечение“ на Атанаска Янева и група хоби артисти ще бъде открита на 30 август 2024 г. от 18.00 часа в Общинска изложбена зала ,,Лубор Байер“ Стара Загора. В експозицията ще бъдат включени около 40  произведения. Те са дело на..

публикувано на 30.08.24 в 08:00

"Празници в долината на тракийските царе" разкриват още тайни от света на траките

С богата празнична програма за деветнадесети път ще се проведат "Празници в долината на тракийските царе" в Казанлък.  За първи път, обаче, Празниците ще се проведат в рамките на две седмици, уточни зам.кметът на Община Казанлък, Сребра Касева...

публикувано на 28.08.24 в 16:30