Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Димитровград задържаха голямо количество нелегално оръжие и боеприпаси

БНР Новини
2
Снимки: МВР - Хасково

Голямо количество нелегално оръжие и боеприпаси задържаха служители на ГДБОП в Димитровград. 

Двама мъже на 58 и 42 години са задържани за 72 часа, повдигнато им е обвинение за държане на оръжие и продажба и отчуждаване на оръжията. Част оръжията са били разглобявани и продавани на части през куриерски фирми. И двамата мъже нямат криминално минало. 

Информацията, получена в ГДБОП в края на 2023 г., е за двама, които набират с цел продажба оръжия и части за тях, включително деактивирани, но годни за употреба. Част от оръжията, предназначени за криминалния контингент, били разглобявани и изпращани на части чрез куриерски фирми към крайните получатели. Към момента няма данни да са изнасяни в чужбина.

Подробности за операцията бяха  оповестени от заместник-директора на ГДБОП старши комисар Калин Литов и началника на звеното на главната дирекция в Пловдив Мариан Митков на съвместен брифинг с участието на окръжния прокурор Иван Стоянов и наблюдаващия прокурор по досъдебното производство Красимира Нейчева от Районна прокуратура –Хасково.

При проведените процесуално-следствени действия са претърсени 8 адреса и 2 автомобила, от които са иззети множество предмети и техника, които имат отношение към осъществяваната дейност: 3 автомата „Калашников“, калъф за оръжието, сгъваем приклад, 8 пълнителя за моделите – празни и заредени, както и 120 боеприпаса калибър 7,62х39; 6 пушки, някои от които с оптичен прицел; 24 пистолета с пълнители и боеприпаси към тях, някои поставени в прозрачни запечатани пликове или в метални кутии; боеприпаси 9х18мм; 10  револвера, повечето от които без надписи и обозначения или със заличени серийни номера; множество части за огнестрелни оръжия, чийто брой и вид престои да бъдат установени с точност, сред тях 41 пълнителя, 14 ръкохватки за пистолети, 2 приклада за пушки, 2 цеви, 2  супресора, 2 метални пластини, 3 затвора за пистолети със заличавани серийни номера или без надписи. Открито е и голямо количество боеприпаси с различен калибър, съхранявано в картонени кутии, прозрачни пакети, калъфи за оръжия и др. Сред иззетите вещи са 2 мобилни телефона и черна жилетка с надпис „POLICE“. Направени са експертизи, разпитани са свидетели.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Посетителите на мюзикъла "Ромео и Жулиета" могат да презаверят билетите си

Поради дъжда в края на мюзикъла "Ромео и Жулиета" на 30.08, на яз.Копринка, спектакълът трябваше да бъде прекратен, информират организаторите. Те дават възможност на всеки, закупил си билет, да посети операта “Ловци на бисери” на 1.09, или да презавери..

публикувано на 31.08.24 в 16:17

На 2 и 3 септември ще пръскат срещу комари в Стара Загора

Община Стара Загора предприема допълнителни мерки за превенция на заболяванията предавани от комари На 2 и 3 септември ( понеделник и вторник)  от 21.30 часа на територията на Община Стара Загора ще се проведе извънредна обработка срещу комари –..

публикувано на 31.08.24 в 16:15

Започват Есенните празници на културата в Чирпан

Разнообразни събития включва тазгодишната програма на Есенните празници на културата в Чирпан. Програмата започва днес и ще продължи до 14 септември , а на 6 септември тържествено ще бъдат отбелязани Денят на Чирпан и 139-ата годишнина от Съединението на..

публикувано на 31.08.24 в 15:11

Областният управител на Стара Загора свиква утре консултации за определяне на състава на Районната избирателна комисия

Областният управител на Стара Загора Методи Марков свиква публични консултации за определяне на състава на Районната избирателна комисия (РИК) в 27-и многомандатен избирателен район Стара Загора, се съобщава в официалния сайт на Областната администрация...

публикувано на 31.08.24 в 14:58

Йотова очаква неспокоен старт на предизборната кампания

По казуса ДПС правоохранителните и правораздавателните органи са в ситуация на тежък изпит, за да докажат на българския народ, че са гарант за правова държава. Това обяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред медиите преди откриването на 31-я национален..

публикувано на 31.08.24 в 13:43

Шофьор самокатастрофира на пътя Ракитница -Чирпан

В 8:40 ч е получен сигнал за пътнотранспортно произшествие на пътя Ракитница-Чирпан, след с. Ракитница . По първоначална информация е самокатастрофирал лек автомобил, управляван от 50-годишен мъж. Пострадал е водачът, обслужен е амбулаторно и е..

публикувано на 31.08.24 в 11:00

Учени от България, Италия и Иран взимат участие в XV-та научна конференция в Казанлък

XV-та конференция “Проблеми и изследвания на тракийската култура“ бе открита в Исторически музей-Казанлък от директора му д-р Момчил Маринов и кмета на Казанлък Галина Стоянова. Днес е вторият ден на конференцията . Той е обединен от темата за..

публикувано на 31.08.24 в 10:00

Облачно и дъждовно в последния ден на август

В Източна България ще се задържи облачно с валежи от дъжд. В югоизточните райони ще са интензивни и значителни по количество. В останалата част от страната ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 31.08.24 в 08:28

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на Националния събор на каракачаните в България

Вицепрезидентът Илияна Йотова днес  ще бъде гост на национален събор на каракачаните в България. Традиционно  съборът се провежда в местността „Карандила" край  Сливен. Началото на 31-то издание на събора ще бъде дадено в 10.30 часа в зоната на т.нар...

публикувано на 31.08.24 в 08:00

Започва ваксинация с новите варианти ваксини срещу COVID-19

В първата половина на септември 2024 г. започва есенно-зимната кампания за прилагането на новите вариантни ваксини  COMIRNATY JN.1  срещу COVID-19.  Имунизациите ще се извършват  в имунизационния кабинет на РЗИ – Стара Загора: гр. Стара Загора, ул...

публикувано на 30.08.24 в 16:07