Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще изчезнат ли традициите на котленския килим?

6
Снимка: Кристина Русева

На гости на майстор-тъкачката на котленски килими Величка Съботинова са две от нейните многобройни ученички – Нели Стоянова и Жана Качакова от Бургас. Двете приятелки всяка година идват за Фестивала на етносите и котленския килим.

  Величка Съботинова е едно от имената, които  през последните 50-ина години символизира котленския килим, който наред с имената на плеядата светли умове от Възраждането като Софроний Врачански, капит. Георги Мамарчев, Георги Стойков Раковски, д-р Петър Берон, Неофит Бозвели  и др.,се е превърнал в символ на будния Котел. Попаднала в килимарското училище, защото семейството й няма средства да изучи всички деца в престижни училища, килимът става нейна съдба. Посвещава му цялата си душа и сърце – да издири и да съхрани, да нарисува елементите, фигурите и символите на котленския килим. С много любов и търпение обучава над 40 жени и момичета от страната на килимарския занаят и на тънкостите на котленския килим. Нейна мечта, превърнала се в кауза, става желанието й, котленският килим да бъде обявен за нематериално културно наследство от ЮНЕСКО, подобно на признаването на Чипровските килими през 2014 г.  Жената с болка и тъга признава, че е загубила надежда, че борбата й с проф. Маргарита Харбова, наследница на рода на св. Софроний Врачански, за признаването на котленския килим ще стигне до успешен край… И като доказателство за това, сякаш е фактът, че от 40-ина деца, които започва да обучава през последните няколко години, само 4 продължават да тъкат...

  Като посочва, че котленските килими са изключително красиви със своите ярки и естествено обагрени  прежди и цветосъчетания, килимарката не пропуска да подчертае, че всеки символ, използван от котленката има своето послание. Отличителна тяхна черта е сакралната геометрия. „Някакъв дух и вътрешна сила са движили въображението и сръчната ръка на котленката, която макар и необразована, е втъкала в къдрявата звезда гегата на своя съпруг – овчарят, който е водил стадата на паша в Добруджа и в Беломорието, напътстван от Пътеводната звезда…“, разказва килимарката.

  Интересен е  и моделът на килима, наречен „Динени коли“, в който двата триъгълника сочат – земята, от която идва силата на здравия разум, свързан със земята, която ражда плодове, а другият сочи към Космоса, откъдето идва вселенската енергия и силата, която дарява слънцето… „Ако мислено свържем върховете на триъгълниците, ще се затвори правилен кръг, който символизира земното кълбо“, продължава  да разкрива тайните на символите, „рисувани“ върху котленските килими, Величка Съботинова.

  Нели Стоянова познава Величка Съботинова от студентските им години в Бургас и до днес са близки приятелки. От тогава я запалила по тъкачеството. Самата Нели запалила своята приятелка Жана Качакова. Желанието им да присъстват и да преживеят като участнички и домакини атмосферата и очарованието на Фестивала на етносите и на котленския килим, ги води всяко лято в балканския градец.

  „Когато седна на стана, тъкането ме увлича, забравям за всичко друго!“, казва с усмивка Нели Стоянова.

 „Тъкането е много приятно и духовно изживяване, но трябва и много да се внимава, всяка грешка си личи… Ние наистина трябва да си защитим това наследство от прадедите ни! И да го препредаваме на децата ни!“, подкрепя я Жана Качакова и споделя, че твърдо е решила да организира в училище или към читалище курс по тъкане на котленски килими. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изложба за силата на амулетите гостува в Димитровград

С изложбата „Силата на амулетите“  в Димитровград ще отбележат Европейските дни на  наследството. Изложбата, с която Историческият музей в Асеновград гостува на димитровградския  исторически музей,  включва интересни и любопитни експонати от..

публикувано на 18.09.24 в 14:25

Програма на ДТ "Гео Милев" Стара Загора за октомври

ДТ „ГЕО МИЛЕВ”СТАРА ЗАГОРА ПРОГРАМА ОКТОМВРИ ’ 20 24 3 ОКТОМВРИ, 19.0 0 , Културен център „Сън в лятна нощ” от Уилям Шекспир режисьор Елена Панайотова 10 ОКТОМВРИ, 19.0 0 , Културен център  - ПРЕМИЕРА! „Масло от..

публикувано на 16.09.24 в 14:41

Изложбена зала „Лубор Байер“ представя изложба на Сашо Сандев

Живописни картини на Сашо Сандев ще бъдат изложени в зала „Лубор Байер“ от 18.00 часа днес, 16 септември. Старозагорци и гостите на града ще имат възможност да се насладят на експозицията до 28 септември, съобщават от пресцентъра на община Стара..

публикувано на 16.09.24 в 14:16

DOWNTOWN готвят концерт на Димитровден, представят новия си албум „Рок свят“

Нови три песни от втория си албум „Рок свят“ представи в ефира на Радио Стара Загора Димо Димитров – вокалист, ритъм и соло китара на старозагорската рок група DOWNTOWN.Пред слушателите той разкри, че цялата тава съдържа общо 8 парчета и всички тях,..

публикувано на 15.09.24 в 18:00

Старите къщи на Стара Загора оживяват във виртуална карта

Късно лято, ранна есен - чудесно време за разходки из Стара Загора. Обичайно те включват най-значими археологически, исторически и културни обекти, паркове и емблематични точки от урбанистичния пейзаж. Но колко от жителите и гостите на града проявават..

публикувано на 13.09.24 в 16:08

"Момичето със сините коси" гостува в Стара Загора

Тя е от Стара Загора, но живее и твори в Прага. Обича слънцето и котките, а женските образи присъстват осезаемо в художествените й експресии. Разговорът с нея преминава като летен бриз, небрежно отместващ кичура от лицето на „Момичето със сините..

публикувано на 13.09.24 в 15:03
Маестро Ивайло Кринчев

Звукът на диригента е тишината

От  9 до 17 септември 2024 г. Държавна опера-Стара Загора организира за 12-ти пореден път Международен майсторския клас по оперно дирижиране. Р ъководител  е проф. Ивайло Кринчев – главен диригент на операта. Той работи с шестима млади диригенти и ги..

публикувано на 12.09.24 в 12:03

Кукленият театър в Сливен открива новият театрален сезон в неделя

Кукленият театър  в Сливен открива новият театрален сезон Актьорите и творческият състав на Държавния куклен театър в Сливен  ще открият новия театрален сезон  със спектакъла "Маугли" по Ръдиард Киплинг. Деца и възрастни ще съпреживеят забавната..

публикувано на 12.09.24 в 11:24
Снимката е илюстративна

200 години от издаването на „Рибния буквар“ отбелязват с ново издание на първата българска илюстрована светска книга

По случай 200 години от първото издание на „Буквар с различни поучения“ (известен и като „Рибния буквар“) Сдружение "Българска история" пусна юбилейно луксозно издание на най-популярния труд на д-р Петър Берон. Това е първият учебник, написан на..

публикувано на 11.09.24 в 15:50

Изложбата "Радост, тъга и надежда" представя в Казанлък 25 български илюстратори на детски книги

Детски илюстрации гостуват в Казанлък с изложбата "Радост, тъга и надежда". Официалното отриване е на 10 септември от 18:00 ч. в Художествената галерия.  Селекцията от илюстрации е направена специално за 61-ия Панаир на детската книга в италианския..

публикувано на 10.09.24 в 16:53