Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекарни работят с квас на повече от 70 години

| Интервю

Хлябът с квас става все по-популярен като здравословен избор за насъщния в България. Векове наред това е бил основният хляб на трапезата, а днес е предпочитан, заради естествената ферментация, която го прави по-лесен за храносмилане и богат на полезни бактерии, като лактобациликус. Това каза в ефира на предаването „60 минути повече“ по Радио Стара Загора Адриан Апостолов, хлебар с дългогодишен опит в България и Великобритания.
Той разказа, че в миналото квасът е бил от най-ценните неща, хората носили в себе си малка капсула мускал под дрехите си. А днес според него има пекарни, които работят с квас на повече от 70 години.
Според Адриан Апостолов интересът към хляба с квас е нараснал значително по време на пандемията от COVID-19, като все повече хора започват да го приготвят в домашни условия. Този вид хляб е по-скъп заради ръчния труд и качествените съставки, но търсенето му продължава да расте, коментира Апостолов и отбеляза, че в България се поддържат високи стандарти в производството на хляб с квас, който се прави основно в малки занаятчийски пекарни. 

Той изрази надежда, че в бъдеще все повече хора ще оценят предимствата на този традиционен продукт и ще продължат да го консумират редовно.

Цялото интервю, чуйте в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Невена Цонева: Музиката е универсален език, а не категория, в която да бъде творецът

Нова страница за нас. Така определи изпълнителката Невена Цонева творческия път, по който самостоятелно поемат с барабаниста Венко Венков. Тя сподели, че тепърва се учат да достигнат до хората, чрез своя собствен стил музика. Невена Цонева счита,..

публикувано на 15.11.24 в 13:50

Бюст -паметник на Димитър Наумов откриват в събота в Садово

Бюст-паметник на Димитър Наумов ще бъде открит в събота в едноименната Професионална селскостопанска гимназия в Садово, съобщи директорът на учебното заведение Димитър Йорданов.  От 2023 година школото носи името на видния старозагорски общественик, а..

публикувано на 14.11.24 в 19:08

Историята на една овчарска гега и най-стария дърворезбар в България

Знаете ли кой е най-старият дърворезбар в България? Той е  на 91 години. Живее в Павел баня, в къща, строена през  през 1912 година.  Името му е Иван Бубев. Той е Майстор. Може да "извади" от камъка птица, овен, грозде, да превърне желязото в..

публикувано на 13.11.24 в 09:10

Какво е да си добър и колко струва добротата?

На 13 ноември отбелязваме Световния ден на Добрината. Традицията е от няколко десетилетия. Тя води началото си от 13 ноември 1998 година.  Тогава Токио става домикин на Първата конференция на Световната организация по доброта. Форумът приема и Декларация..

публикувано на 13.11.24 в 07:05

Традиционен конкурс за сурвачки в Стара Загора

Община Стара Загора и Центърът за подкрепа за личностно развитие обявяват началото на традиционния конкурс за изработка на сурвачки „Сурва, весела година". До 6 декември ученици от I до VII клас могат да се включат и да покажат творческите си умения и..

публикувано на 12.11.24 в 15:39

В Зоопарк Стара Загора извършиха есенно обезпаразитяване и преглед на животните

В Зоопарк Стара Загора бе проведено обезпаразитяване на животните от 4 до 8 ноември 2024 г. В процеса са участвали д-р Найден Илинов, ръководител на зоопарка, проф. д-р Цветан Чапръзов от Ветеринарномедицински факултет на Тракийски Университет, гл.ас.д-р..

публикувано на 11.11.24 в 16:35

В Стара Загора икона на Свети Мина сбъдва желания на вярващите

Икона на Свети Мина , по-стара от църквата, в която се намира, пази  катедралният храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец и Свети Цар Борис - Михаил" в Стара Загора.  Иконата на Свети Мина е от 1830-1840 година.  Преди да бъде пренесена в..

публикувано на 11.11.24 в 11:10

Изкуственият интелект: Поглед в бъдещето

Изкуственият интелект (AI) ще играе ключова роля на пазара на труда през 2025-та. Все по-масовото му навлизане води до дълбоки трансформации, защото  катализира промени, които засягат работния процес. Немалко професии и работни места с преобладаващо..

публикувано на 08.11.24 в 13:11

Даскал Петър Иванов: Чест е да си да си войвода на патриотичен клуб

Можете да го срещнете из цялата страна, където Патриотичен клуб „Поп Минчо Кънчев“ участва в исторически възстановки и фестивали. По родолюбивата идея да участва като доброволец в тези събития с патриотична и историческа цел, го запалила съпругата му..

публикувано на 06.11.24 в 15:42

Трикове за Черния петък

Едно от нарушенията в кампаниите Черен петък е да се обявява процент сумарно събран между два различни типа намаления . Например търговец е провел есенно намаление и един месец е продавал стоките си с 30% отстъпка. За Черния петък той иска да..

публикувано на 03.11.24 в 10:57