Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниските цени на електроенергията и скъпите въглеродни квоти са големия враг на въглищните централи в България

Това коментира Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум

ТЕЦ "Марица изток 2"
Снимка: Живко Иванов

Енергийният експерт Иван Хиновски определи ниските цени на пазара на електроенергия, високите стойности на квотите въглероден диоксид и цялостна липсата на всякаква визия от страната на българската държава  като големите пречки пред въглищната индустрия и конкретно комплекс „Марица изток“. Специалистът предрече сериозен катаклизъм с държавните дружества в „Маришкия басейн“ през 2026г.. Той напомни, че тогава предстои и втората американска централа в комплекса да спре работа, което по думите му ще има тежък ефект върху „Мини Марица-изток“. Според Иван Хиновски генезисът на кризата с въглищното производство в България се корени в липсата на Механизъм за капацитет, който държавата в резултат на некомпетентност и незаинтересованост е пропуснала да осигури в периода между 2016 – 2019г..

"Това е огромна грешка на един министър в този период. Полша в момента издържа няколко въглищни блока с директни субсидии от бюджета. Тя е доказала необходимостта от тези мощности и производство. Именно през Механизъм за осигуряване на капацитет се доказва колко блокове могат да получават директно субсидиране от бюджета. Това го проспаха некадърните ни министри", коментира Хиновски. По думите му не по-малка вреда за тежкото бъдеще пред въгледобива има и ангажиментът, който страната ни пое с Плана за възстановяване и устойчивост. 

Енергийният експерт категорично подчерта, че комплекс "Марица изток" е енергийният възел на страната, през който преминава обменната електроенергия с Турция и Гърция. " Той трябва да се съхрани. Дали чрез въглища плюс газ, дали през въглища плюс водород или с малки модулни реактори. Проблемът е, че липсва каквато и да е визия за "Марица изток", посочи Хиновски.

Специалистът коментира също, че вместо конкретни стъпки в посока на запазване на въглищната индустрия политици и управляващи в годините назад са заложили на мантри и лозунги. Същевременно Хиновски предупреди че, централите в комплекс „Марица изток“ ще продължат да бъдат притискани от нерегулираното и хаотично изграждане на ВЕИ-та. Той разкритикува безконтролното изграждане на фотоволтаични централи в България, определяйки този процес като грешка, която вече създава проблеми с честотата в енергийната система у нас и в Европа. 

Според енергийния експерт голямата възможност пред въглищните тецове от „Марица изток“ е да поемат производството на електроенергия за Украйна. В дългосрочен план обаче Иван Хиновски посочи, че цените на емисиите, заплащани за въглероден диоксид, ще убият въгледобива. 

Има ли българската държава правилно решение в полето не енергетиката в последните десет години? Отговорът на Иван Хиновски може да чуето в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пръскат срещу борова процесионка в Стара Загора

Започна трети етап от борбата с боровата процесионка, която унищожава иглолистните насаждения. Днес се провежда третиране с аерозолен препарат в района на парк „Митрополит Методий Кусев“ и прилежащите площи наоколо. Ще бъдат третирани над 550 дка...

публикувано на 09.10.24 в 15:19

Монтираха пет нови камбани в храм "Света Петка" в Сливен

Пет нови камбани монтираха в православния храм „Света Петка" в Сливен. Камбаните са дарение от новоизбрания Сливенски митрополит Арсений. Те са с общо тегло 432 килограма.  Дарените от дядо Арсений камбани са изработени в Гърция и са с най-високо..

публикувано на 09.10.24 в 15:11

Отчетеният ръст в розопроизводството се дължи на изсветляване на бранша

През 2024 г. се отчита ръст на производството на розов цвят и площите. Според данните на Дирекция „Растениевъдство” на Министерството на земеделието тази година са преработени близо 9400 тона розов цвят, което с 1000 тона повече спрямо 2023 г...

публикувано на 09.10.24 в 13:57

13 кг злато увити около кръста на двама пътници откриха на пункт "Капитан Андреево"

Недекларирано злато във вид на кюлчета, скрити в колани около кръста на двама пътници, задържаха митнически служители на Митнически пункт "Капитан Андреево". На 07.10.2024 г. пристига лек автомобил с румънска регистрация, в който пътували от Румъния през..

публикувано на 09.10.24 в 13:01

Фенове на "Берое" провеждат традиционна кръводарителска акция

Кръводарителска акция се провежда съвместно Районният център по трансфузионна хематология в Стара Загора и Националният фенклуб на „Берое“. Благотворителното събитие продължава до 11.30 часа във фенмагазина на „Берое“ на ул. „Захарий Княжески“..

публикувано на 09.10.24 в 09:41

Тон картофи раздават на нуждаещи се в Казанлъшко

1 тон във вид на картофи получи като дарение сдружение „Младежки център за развитие-Взаимопомощ“ от Фондация „Гората.бг“  и кампанията „Дари храна, дари надежда“. С помощта на доброволци те бяха разпределени по 10 килограма и част от тях..

публикувано на 09.10.24 в 06:35

Село Люляк отбелязва празника си с набиране на средства за храма „Света Петка“

Старозагорското село Люляк ще отпразнува на 13 октомври 2024 г. (неделя) своя традиционен храмов празник – Петковден, денят на Света Петка, покровителка на селото. На този ден всички християни ще отдадат заслужена почит на Света Петка Българска,..

публикувано на 08.10.24 в 18:41

Отслужиха литургия за храмовият празник в църквата „Св. Игнатий Старозагорски“

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави Съборната св. Литургия в църквата „Св. Прпмчк. Игнатий Старозагорски“. Със службата бяха отбелязани храмовият празник и навършването на 210 години от мъченическия подвиг на..

публикувано на 08.10.24 в 18:39

Студенти по ветеринарна медицина ще преброят бездомните кучета в община Стара Загора

Двама студенти по ветеринарна медицина ще извършат преброяването на бездомните кучета на територията на община Стара Загора. Младежите са студенти от горните курсове по специалността „Ветеринарна медицина“ в Тракийския университет в Стара Загора...

публикувано на 08.10.24 в 17:04

Номинации за наградата "Добрият Самарянин" се приемат за 14-ти път

Започна приемът на номинации за Годишните награди „Добрият Самарянин“ за 2024-та година, каза за Радио Стара Загора Мария Данева от сдружение „Самаряни“.  Тя беше гост в предаването "Час пик" по Радио Стара Загора. Отворена е възможността..

публикувано на 08.10.24 в 16:31