Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха фестивала "Здравей, здраве" в Стара Загора

Снимка: Община Стара Загора

С топла питка и със сол, но не с каква да е сол, а със старозагорска самардала посрещнаха тази сутрин гостите на седмото издание на Фестивала „Здравей, Здраве“ в Стара Загора. „За пореден път се опитахме да съберем в рамките на два дни на едно голямо място тук, в Античния форум, холистични лекари, терапевти, консултанти и хора, занимаващи се професионално с това да помагат на другите. По традиция имаме две сцени с лектори, младежка зона, детски кът, базар за здравословни продукти, зона за демонстрации и практики, както и прожекция на филми“, обяви във встъпителните си думи културологът Евгения Атанасова.

Фокус на седмото издание на „Здравей, Здраве“ са младите хора, тяхното приобщаване и приемствеността на българските традиции, а своеобразното му лого е шевицата от загорския край. На откриването присъстваха Павлина Делчева, зам.-кмет на Община Стара Загора с ресор „Общинска собственост, здравеопазване и социални дейности“ и Боряна Узунова, председател на СНЦ „Здравей, Здраве“. На сцената се качиха още кметът на Млада Загора Радослав Балкански, който ще бъде най-младият лектор на фестивала – той ще представи своето математическо проучване утре, 13 октомври, в 14.00 часа и зам.-кметът на Млада Загора Сиана Сивова, както и представители на Младежкия общински съвет в Стара Загора. 

Водещият Евгения Атанасова цитира думите на ценителя и популяризатор на шевиците Славян Стоянов за връзката между здравето и традициите. „Обичаите и традициите са културните корени на един народ, които му дават стабилност, хранене и връзка с миналото. Именно на база на това минало, на тази памет е формирана имунната система на народа, а тя е неговата най-сигурна защита“, определя Славян Стоянов. „Тези корени са народното ни песенно и танцово творчество, народните умотворения като приказки, битови легенди, обредните практики и традиционното ни облекло, в което изключително важен аспект е отново системата от вярвания в символния език, които това облекло съдържа“, формулира експертът.

Зам.-кметът Павлина Делчева даде официалния старт на седмото издание на фестивала. „За мен е изключителна чест да ви поздравя от името на Община Стара Загора и да кажа добре дошли в нашия зелен град на „Здравей, Здраве“! Здравето е нещо, което си пожелаваме непрекъснато, но особено по повод. Днес ми се иска да пожелая на всички нас здраве без повод, за да може здравето да ни съпътства всеки ден, още с отварянето на очите, за да посрещнем дневната светлина, с всяка хапка храна, която слагаме на трапезата си, с всяка глътка вода, която отпиваме, с всяка глътка въздух, която поемаме, с всяко затваряне на очите ни за пълноценен сън“, изтъкна г-жа Делчева.

„Защото без здравето, без нашето благополучие няма как да постигнем това, което всички ние искаме – да бъдем щастливи. Благодаря ви, успех на всички!“, пожела зам.-кметът на Стара Загора.

„В тази дъждовна утрин сме се събрали толкова много хора, толкова много почитатели на здравословния начин на живот. Радваме се и сме щастливи, че сме заедно. Надяваме се тези два дни да бъдат изключително полезни и ползотворни за всички нас“, обяви на свой ред Боряна Узунова.

Традициите са това, което ни запазва като общност от векове, е мнението на кмета на Млада Загора Радослав Балкански.

Златица Радева, директор на Център за подкрепа за личностно развитие в Стара Загора, получи първата грамота, връчена тази сутрин на Седмия фестивал „Здравей, Здраве“. Тя също пожела успех на начинанието и винаги традициите и младите да вървят ръка за ръка – защото какво са поколенията с опит без младите и младите без тези поколения?

Музикален поздрав към присъстващите поднесоха пременените възпитаници на Детско-юношеския танцов състав „Траянци“ при ЦПЛР – Стара Загора, с ръководител Росица Христова.

Фестивалът се организира от Сдружението с нестопанска цел „Здравей, Здраве“ и е финансиран по Програма „Култура“ на Община Стара Загора. Той се реализира с подкрепата на НЧ „Родина-1860“, Регионален исторически музей, РБ „Захарий Княжески“, Държавна опера – Стара Загора, Център за подкрепа за личностно развитие, Международен младежки център, Музей „Литературна Стара Загора“, студио „Живото място“, „Долап.бг“, НЧ „Развитие-1878“ – с. Дълбоки, НЧ „Христо Ботев-1869“ – гр. Калофер, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Граждански клуб „Липа“, Регионална здравна инспекция – Стара Загора, Инър Уийл Клуб - Стара Загора БЕРОЕ, Лайънс Клуб Стара Загора - Августа, Лео клуб „Стара Загора Августа“, Клуб Зонта, Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“, Национално сдружение „Традиция“ и много други хора и съмишленици.


По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Потрошиха линейка на спешния център в Казанлък

Потрошиха линейка на спешния център в Казанлък, която се е отзовала на адрес за жена в тежко състояние в село Хаджи Димитрово, Казанлъшко, съобщи БГНЕС. Отивайки на адреса спешните медици влизат в дома на болната жена и установяват, че трябва да я..

публикувано на 12.10.24 в 15:12

Умъртвяват заразени с шарка овце във ферма в радневското село Свободен

Огнище на шарка по дребните преживни животни е установено в животновъден обект в радневското село Свободен. Предстои умъртвяване на заразените овце във фермата. Заболяването е установено при проверка на  Българската агенция по безопасност на..

публикувано на 12.10.24 в 10:14

Жителите на три хасковски села излизат на протест заради безводие

Хората от хасковското село Александрово, симеоновградското Константиново и харманлийското Поляново настояват проблемът с липсата на вода, който е повече от 20 години, да намери решение, като се изгради нов водопровод, съобщава БНТ. Тръбите,..

публикувано на 12.10.24 в 09:50

Близо 90 млади фолклорни таланти участват в конкурса "Славейче" на Радио Стара Загора

Таланти от цяла България ще се надпяват в събота и неделя в 25-тото издание на национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни "Славейче", организиран от Радио Стара Загора.  В емблематичния радиоконкурс са заявили участие..

публикувано на 12.10.24 в 09:37

Почина легендата Кирил Маричков

Певец, музикант и композитор Кирил Маричков загина при инцидент малко преди да навърши 80 години. Трагедията се е случила в село Селановци.  Той е трябвало да изнесе концерт с "Фондацията", но при качване на сцената е паднал. С тежка черепно-мозъчна..

публикувано на 11.10.24 в 21:10

24 престъпления са регистрирани при специализираната полицейска операция в Старозагорско, шестима души са задържани

Общо 24 престъпления са регистрирани до момента в хода на специализираната полицейска операция, която се извършва днес на територията на Област Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на полицията. Шестима души са задържани за срок до 24 часа...

публикувано на 11.10.24 в 19:21

Радио Стара Загора събира таланти за XXV фолклорен конкурс "Славейче"

Радио Стара Загора организира 25-то издание на национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче“. Конкурсът ще се проведе на 12 и 13 октомври в сградата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ на бул, „Руски“..

публикувано на 11.10.24 в 17:00

Експерти ще дискутират как регионалната икономика ще се справи с енергийната трансформация

„Разговори за енергийната трансформация“ е темата на събитие, насрочено за 15 октомври 2024 г., вторник, в Стара Загора. Началото е от 15.30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Организатори са посолството на Федерална република Германия в..

публикувано на 11.10.24 в 16:44
Д-р Руско Петров и Борис Каменов Гецов

Д-р Руско Петров отличен с награда за всеотдайната си работа в Спасителен център за диви животни на “Зелени Балкани”

Гл. ас. д-р Руско Петров от Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет беше отличен в Годишните награди за биоразнообразие и климат 2024 на Българска Фондация Биоразнообразие . Д-р Петров получи "Наградата на публиката" за..

публикувано на 11.10.24 в 16:37

Връчиха сертификат за приоритетен инвеститор на проекта за завод за соларни панели край Стара Загора

Министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов връчи сертификат за приоритетен инвестиционен проект „Завод за производство на соларни панели и клетки“ на „Смарт Солар Технолоджис“ АД, информират от пресцентъра на министерството...

публикувано на 11.10.24 в 16:21