Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да омесиш традиция и вяра в обредна погача

От векове народът ни омесва по мистичен и магичен начин нишките на традицията и на вярата в хляба. За всеки празник обичаят повелява на масата да има обредна погача. 

От пет години в Казанлъшкото село Бузовград около Пековден, когато е празникът на селото, организират състезание за най-красива, но и вкусна пита.  Всеки дом пази ревниво рецептата за нея,  но за слушателите на Радио Радио Стара Загора една  от майсторките повдига мъничко завесата около приготвянето й

По образование тя е инженер - химик, а работата й е свързана с безопасните условия на труд. Сред любимите занимания в извънработно време е приготвянето на хляб. Специално внимание всяка година отделя за обредната пита за Петковден. Запознайте се с Виолета  Станева от Бузовград.


" Всяка година приготвям такава обредна пита за семейството си", казва Виолета. А тайната на хубавия хляб  е в няколко неща. 

"Първо, значи, изборът на продукти. Брашното трябва да е българско, с високо съдържание на белтъци, яйцата да са домашни, маслото, млякото. Помещението също е от значение, там, където ще се меси, трябва да е топло", издава някои от тънкостите в приготвянето на обредната пита Виолета Станева. 

В семейството й хляб е месила нейната майка.  И майката на нейната майка. Майсторството Виолета казва, че е попила от тях. И помни как някога майка й омесила погача за големия актьор Петър Слабаков.  А след това получила поздравителна картичка от него с надпис: "Благодаря Ви за хляба, това не беше хляб".

Каква е магията, за да стане пухкава като облак и да се топи в устата обредната погача -освен хубавите продукти и подходящо помещение, се иска търпение и любов, когато месиш. 

"Тестото трябва да оживее в ръцете ти", повдига още малко завесата около майсторенето на обредната пита Веселина. Дали и каква ще е украсата - преценя всеки за себе си, при Виолета  тя е смес от математика и фантазия. А казват ли се вълшебни думи, докато се меси - "някои обичат да пеят, аз лично не го правя", споделя майсторката. 


На колко години  Виолета Станева е омесила за първи път хляб в живота си - майсторката казва, че не може да се сети кога точно се е случило това. Споделя, че сега предава знанията и моженето си на двете снахи, в тънкостите на майсторенето на погачите ще посвети и трите си внучки. 

Към девойките и младите дами,  на които тепърва им предстои да омесва първата си питка, Виолета има съвет - да се подготвят грижливо и да не забравят, че нищо бе се получава ако в него не се вложат търпение и любов

По публикацията работи: Дарина Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Сватбените байраци - мода или завръщане към традицията?

През последните години се наблюдава тенденция за завръщане на интереса към българските традиции и обредни символи. Шевиците и автентичните ритуали добиват все по-голяма популярност и се превръщат в желано присъствие по лични празници и сватбени..

публикувано на 03.08.25 в 10:00

Празник на домата ще се проведе в старозагорското село Горно Ботево

Традиционният празник „Дон Домат – плодът-зеленчук“ ще забавлява за осма поредна година жителите и гостите на Старозагорското село Горно Ботево. Вкусното събитие е с начало в събота от 10.30 ч., в парка на селото. Организатори на честването на вкусния..

публикувано на 01.08.25 в 13:01

"Тайна градина" в село Тъжа приютява детски палатков лагер без телефони

Трето лято " Тайната градина на Саша" в павелбанското село Тъжа ще отвори врати за палатков лагер за оцеляване за деца от 7 до 14 години.  Общо лагерниците могат да са 12 , всяко от децата си носи палатка и само си я разпъва . Ако срещне..

публикувано на 29.07.25 в 15:26

Здравословна храна в училищата – лична кауза, която е на път да се осъществи

Храната в училище е тема, която вълнува всички родители, най-вече тези, за които здравословният хранителен режим е приоритет. Училищните лафки предлагат пакетирани стоки с обилно количество консерванти и рафинирана захар, бърза храна и празни..

публикувано на 25.07.25 в 12:32

Своеобразна улица на дините има в Стара Загора

Старозагорската улица "Димчо Стаев" се е превърнала в улицата на дините , показа репортерската ни проверка.  През около 700 метра по протежението на улицата, след "Симеон Велики", почитателите на вкусния плод могат да избират от поне три хармана с..

публикувано на 25.07.25 в 09:05

Изправността на пожарогасителя може да спаси живот

Юни, юли и август са месеците, през които се регистрират най-много пожари в автомобили, сочи статистиката Пожарите в автомобили могат да възникнат по различни причини като късо съединение, неизправности в двигателя или топлина от прегряване...

публикувано на 27.07.25 в 14:15

Празник на плодородието подготвят в село Ракитница

НЧ „Отец Паисий 1906“, кметството на село Ракитница и Община Стара Загора канят на осми Празник на плодородието. На пъстрата програма ще се насладят всички посетители на 26 юли 2025 г. (събота). Празникът ще започне от 17.00 ч. в парка до чешмата на..

публикувано на 24.07.25 в 15:23

Туристическият информационен център в Стара Загора организира безплатни градски обиколки

Инициативата „Безплатни градски турове" ще зарадва отново жителите и гостите на града на 2 и 3  август  (събота и неделя), от  10.00 ч., с две от най-любимите теми на старозагорци – „Знатните фамилии на Стара Загора и техните къщи" и „Поетична разходка..

публикувано на 24.07.25 в 15:04

Старозагорка е сред младите лидери, които се борят с климатичните промени

Старозагорката Илияна Семерджиева е посланик на Европейския климатичен пакт. Тя участва в различни дейности и създава активности, които да насочат вниманието на хората към климатичните промени и екоинициативи. В същността на Европейския..

публикувано на 23.07.25 в 15:23

"Боляровче" донесе злато от морето

Със "Златен трофей" и почетна грамота за участие се завърнаха децата от ДЮТС "Боляровче" от VI-тия музикален и танцов фестивал „Фолклорна плетеница“, провел се на 18 юли 2025 г. в гр. Приморско. Момичетата и момчетата от състава имаха честта да открият..

публикувано на 22.07.25 в 10:07