Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайловградска таханджийница посреща клиенти от цяла България

Ивайловград е живописно градче. Оживено място за търговия и развитие на занаяти, в миналото. Селището е възникнало в края на ХVІ век, в близост до разрушения средновековен град и митрополитски център Лютица /днес квартал Лъджа/, под името Ортакьой, наречено така поради средищното му местоположение на пътищата от Любимец през Димотика и Софлу за Александруполис /Дедеагач/ и от Смолян и Кърджали за Одрин. 

През ХІХ век до 1912 година градът е духовен, културен и търговски център с около 2000 жители, чийто основен поминък е търговията, бакърджийството, калайджийството, бубарството, терзийството и яхнаджийството. След като получава независимостта си до 1923 година Ортакьой приема много бежанци от Мала Азия и Източна Тракия.

И в миналото, и днес, на това място, погалено от южната ласка на Бяло море, хората отглеждат смокинови дръвчета, нарове, райски ябълки, хинап, бадеми, лимони, грозде, тютюн, фъстъци и сусам. 

Обагреният в яркожълт цвят сусам вирее само в района на Ивайловград. В това ни уверява Димо Карахехайов, трето поколение таханджия. Наследникът на преселници от Мала Азия-Коджабунар, област Бандърма в Турция разказва, че прадядовците му донесли със себе си сусамовото семе в България.

Преди години имало няколко таханджийници в Ивайловградска община. Дядо му Димо, на когото е кръстен, работил в една такава и научил занаята. След промените, през 1989 година, когато отново разрешават частната собственост, предприемчивият  дядо заедно със сина си построява, по старовремска технология, първата семейна таханджийница в южното градче. 

Тя е отворена целогодишно. В нея от близо и далеч пристигат клиенти от цяла България. Младият Димо Каракехайов красноречиво обяснява етапите свързани с отглеждането на сусама, от засаждането на полето в края на май или началото на юни, до трудоемкото му прибиране през септември, октомври. "Този сорт дава ниски добиви. Бере се на ръка. Всяко коренче се отскубва, събира се на снопчета, нареждат се изправени, на "колибка", оставят се на слънце да изсъхнат. Шушулките пожълтяват, разпукват се и от всяко снопче се вади семето. Освен него падат камъчета и пръст. Със стара веялка ги изчистваме и прибираме сусама в чували. Така го транспортираме до работилницата. В нея продължава финото пречистване. Първо семената се измиват в разтвор със солена вода, а после в чиста ", пояснява Карахехайов, чиито ръце рисуват кръгове във въздуха и показват голямата пещ за сушене на семената.


Колко време продължава сушенето, в което се крие част от майсторлъка на занаята, как продължава печенето, смилането в мелницата, чиито гранитни камъни са на повече от век, от какво зависи качеството на сусамовата паста и защо трябва в хранителния ни режим да присъства тахан от сусам, научете в прикачения звуков файл.

Ако имате път към Ивайловград не забравяйте да посетите гостоприемната таханджийница на семейство Каракехайови. В нея посрещнат приветливо, разказват увлекателно историята на занаята си, гощават с щедрост, и се снимат с клиентите си за спомен.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Над 5 години в Стара Загора не е имало ледена пързалка

Ивайло Иванов е запален по кънките на лед и от 10 години работи за създаването на пързалки в цялата страна като е представител на най-голямата фирма в света. Той сподели в интервю по Радио Стара Загора разочарованието си, че в родния му град Стара..

публикувано на 23.11.24 в 10:09

Ученици от цялата страна мерят умения по английски език в Стара Загора

Гимназията с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан" в Стара Загора е домакин на Национално състезание за речеви и комуникативни умения на английски език , организирано от Министерството на образованието и науката.   В студиото на Радио Стара..

публикувано на 22.11.24 в 17:25

Съветите на коафьора Стенли и гримьора Дарина Господинова за празничните визии

С настъпването на месец декември, смело ще влезем в сезона на партитата и празнуването на Коледа и Нова година. За тези тържествени поводи визията винаги носи, както самочувствие, така е и част от доброто настроение.   По думите на коафьора Стенли..

публикувано на 22.11.24 в 12:29

Музика за петима: Тризнаците вече са в дома на Даниела и Димитър

Доскоро съседите на Даниела и Димитър Димитрови чуваха от горния етаж звуците на виола и тромбон, но от няколко дни музиката е придружена от много по-висок тон – плач. Да, музикалното семейство вече свири в „състав“ от петима.  Даниела и Димитър са горди..

публикувано на 21.11.24 в 13:48

В дома на адвокат в Стара Загора преди век за първи път се ражда идеята за опера в Стара Загора

За 54 път тази година Стара Загора ще се превърне от утре в столица на оперното и балетното изкуство. А догодина под Липите най-старият извънстоличен Оперен театър в България ще чества вековен юбилей.  Две години преди първата оперна постановка –..

публикувано на 20.11.24 в 10:00

Невена Цонева: Музиката е универсален език, а не категория, в която да бъде творецът

Нова страница за нас. Така определи изпълнителката Невена Цонева творческия път, по който самостоятелно поемат с барабаниста Венко Венков. Тя сподели, че тепърва се учат да достигнат до хората, чрез своя собствен стил музика. Невена Цонева счита,..

публикувано на 15.11.24 в 13:50

Бюст -паметник на Димитър Наумов откриват в събота в Садово

Бюст-паметник на Димитър Наумов ще бъде открит в събота в едноименната Професионална селскостопанска гимназия в Садово, съобщи директорът на учебното заведение Димитър Йорданов.  От 2023 година школото носи името на видния старозагорски общественик, а..

публикувано на 14.11.24 в 19:08

Историята на една овчарска гега и най-стария дърворезбар в България

Знаете ли кой е най-старият дърворезбар в България? Той е  на 91 години. Живее в Павел баня, в къща, строена през  през 1912 година.  Името му е Иван Бубев. Той е Майстор. Може да "извади" от камъка птица, овен, грозде, да превърне желязото в..

публикувано на 13.11.24 в 09:10

Какво е да си добър и колко струва добротата?

На 13 ноември отбелязваме Световния ден на Добрината. Традицията е от няколко десетилетия. Тя води началото си от 13 ноември 1998 година.  Тогава Токио става домикин на Първата конференция на Световната организация по доброта. Форумът приема и Декларация..

публикувано на 13.11.24 в 07:05

Традиционен конкурс за сурвачки в Стара Загора

Община Стара Загора и Центърът за подкрепа за личностно развитие обявяват началото на традиционния конкурс за изработка на сурвачки „Сурва, весела година". До 6 декември ученици от I до VII клас могат да се включат и да покажат творческите си умения и..

публикувано на 12.11.24 в 15:39