Ивайловград е живописно градче. Оживено място за търговия и развитие на занаяти, в миналото. Селището е възникнало в края на ХVІ век, в близост до разрушения средновековен град и митрополитски център Лютица /днес квартал Лъджа/, под името Ортакьой, наречено така поради средищното му местоположение на пътищата от Любимец през Димотика и Софлу за Александруполис /Дедеагач/ и от Смолян и Кърджали за Одрин.
През ХІХ век до 1912 година градът е духовен, културен и търговски център с около 2000 жители, чийто основен поминък е търговията, бакърджийството, калайджийството, бубарството, терзийството и яхнаджийството. След като получава независимостта си до 1923 година Ортакьой приема много бежанци от Мала Азия и Източна Тракия.
И в миналото, и днес, на това място, погалено от южната ласка на Бяло море, хората отглеждат смокинови дръвчета, нарове, райски ябълки, хинап, бадеми, лимони, грозде, тютюн, фъстъци и сусам.
Обагреният в яркожълт цвят сусам вирее само в района на Ивайловград. В това ни уверява Димо Карахехайов, трето поколение таханджия. Наследникът на преселници от Мала Азия-Коджабунар, област Бандърма в Турция разказва, че прадядовците му донесли със себе си сусамовото семе в България.
Преди години имало няколко таханджийници в Ивайловградска община. Дядо му Димо, на когото е кръстен, работил в една такава и научил занаята. След промените, през 1989 година, когато отново разрешават частната собственост, предприемчивият дядо заедно със сина си построява, по старовремска технология, първата семейна таханджийница в южното градче.
Тя е отворена целогодишно. В нея от близо и далеч пристигат клиенти от цяла България. Младият Димо Каракехайов красноречиво обяснява етапите свързани с отглеждането на сусама, от засаждането на полето в края на май или началото на юни, до трудоемкото му прибиране през септември, октомври. "Този сорт дава ниски добиви. Бере се на ръка. Всяко коренче се отскубва, събира се на снопчета, нареждат се изправени, на "колибка", оставят се на слънце да изсъхнат. Шушулките пожълтяват, разпукват се и от всяко снопче се вади семето. Освен него падат камъчета и пръст. Със стара веялка ги изчистваме и прибираме сусама в чували. Така го транспортираме до работилницата. В нея продължава финото пречистване. Първо семената се измиват в разтвор със солена вода, а после в чиста ", пояснява Карахехайов, чиито ръце рисуват кръгове във въздуха и показват голямата пещ за сушене на семената.
Колко време продължава сушенето, в което се крие част от майсторлъка на занаята, как продължава печенето, смилането в мелницата, чиито гранитни камъни са на повече от век, от какво зависи качеството на сусамовата паста и защо трябва в хранителния ни режим да присъства тахан от сусам, научете в прикачения звуков файл.
Ако имате път към Ивайловград не забравяйте да посетите гостоприемната таханджийница на семейство Каракехайови. В нея посрещнат приветливо, разказват увлекателно историята на занаята си, гощават с щедрост, и се снимат с клиентите си за спомен.
В сливенското село Младово живее една от малкото останали столетници в областта – Донка Матинова. Баба Донка навърши 1 00 години навръх Преображение Господне , а празникът и събра роднини, близки и познати от селото. Гост на юбилея бе и..
На 11 август, от 18.00 часа, в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък е откриването на изложбата „Урокът“. В нея фотограф-художникът Александър Иванов представя 45 черно-бели творби от работния процес на младите..
6 август е празничен за Съюза на ловците и риболовците в България . Датата е определена на общото събрание на съюза, през 2006 година. Организираното ловно движение в страната ни се заражда сред Освобождението. Първите стъпки са направени във Велико..
"Отвън зелено, отвътре червено, що е то?" Динята е най-разпознаваемия летен плод. И най-вкусният, според мнозина. Сочна, полезна и винаги предпочитан десерт, тя води своето начало от древността. Спорен е въпросът коя е родината на динята, но дали е..
През последните години се наблюдава тенденция за завръщане на интереса към българските традиции и обредни символи. Шевиците и автентичните ритуали добиват все по-голяма популярност и се превръщат в желано присъствие по лични празници и сватбени..
Традиционният празник „Дон Домат – плодът-зеленчук“ ще забавлява за осма поредна година жителите и гостите на Старозагорското село Горно Ботево. Вкусното събитие е с начало в събота от 10.30 ч., в парка на селото. Организатори на честването на вкусния..
Трето лято " Тайната градина на Саша" в павелбанското село Тъжа ще отвори врати за палатков лагер за оцеляване за деца от 7 до 14 години. Общо лагерниците могат да са 12 , всяко от децата си носи палатка и само си я разпъва . Ако срещне..
Храната в училище е тема, която вълнува всички родители, най-вече тези, за които здравословният хранителен режим е приоритет. Училищните лафки предлагат пакетирани стоки с обилно количество консерванти и рафинирана захар, бърза храна и празни..
Старозагорската улица "Димчо Стаев" се е превърнала в улицата на дините , показа репортерската ни проверка. През около 700 метра по протежението на улицата, след "Симеон Велики", почитателите на вкусния плод могат да избират от поне три хармана с..
Юни, юли и август са месеците, през които се регистрират най-много пожари в автомобили, сочи статистиката Пожарите в автомобили могат да възникнат по различни причини като късо съединение, неизправности в двигателя или топлина от прегряване...
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net