Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Офталмолог грабна наградата „Лекар на годината“ в Стара Загора

Офталмологът д-р Димитър Джелебов получи тази година признанието на колегите си и грабна голямата награда „Лекар на 2024 г.“ за Стара Загора и областта. Отличието беше връчено на официална церемония на Районната колегия на Българския лекарски съюз, която се състоя в Парк-хотел „Стара Загора“.

Годишните награди се присъждат по повод 19 октомври - Ден на българския лекар и 123 години от създаването на съсловната организация, а номинациите се разглеждат в 5 категории: лекар на годината; дългогодишна дейност в областта на медицината; иновации; утвърден специалист; млад лекар.

Доц. д-р Димитър Джелебов, д.м. завършва медицинското си образование в Тракийски университет в град Стара Загора. Придобива специалност "Очни болести". От 2009 година, след защитен дисертационен труд, му се присъжда научна степен "доктор по медицина".Част е от екипа на МФ на Тракийски университет – Стара Загора. Д-р Джелебов е специалист в лазерното лечение на очни заболявания, както и хирургично лечение на катаракта с поставяне на вътреочни лещи. Извършва диагностика с очен лазерен скенер, лекува оперативно глаукома. Специалист е в диагностика и лазерно лечение на болестите на ретината, лазерно лечение на късогледство, далекогледство.Изследовател в клинични изпитвания на очни препарати, член е на Българската асоциация за клинични проучвания. Основател е на  МЦ “Верея” в Стара Загора и множество специализирани очни цетрове в Югоизточна България.

За "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос за развитието на специалност" беше отличена д-р Рени Колева, специалист по детска ендокринология и болести на обмяната. Д-р Колева започва трудовия си стаж като участъков педиатър във Втора поликлиника, а по-късно педиатър в Детски ендокринологичен кабинет. От 2000 година до момента е част от ДКЦ 1 – Стара Загора с кабинет за специализирана доболнична медицинска помощ по педиатрия и детска ендокринология. От 2011-2022 г. д-р Колева е член на УС на Българското национално сдружение по детска ендокринология, член е на Българската педиатрична асоциация и на Българска асоциация Диабет. Национално признат координатор е в неонаталния скрининг. Лекар е на българския национален отбор по футбол за хора с диабет. Има множество престижни отличия, сред които и първа награда за клиничен случай на Конференцията по редки болести през 2023 година.

Приза за "Принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники" получиха екипите на Клиниката по ортопедия и травматология и Клиниката по съдова хирургия към УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“- Стара Загора. През юли  т.г. след шестчасова операция  медиците успяха да спасят отрязан със сабя крак на 34-годишен мъж от гр. Раднево. Особена заслуга за успешния изход имат също анестезиолозите и специалистите по спешна медицина. След спасителната операция са направени и няколко възстановителни. В целия лечебен процес се включват лекарите: доц. д-р Недко Димитров, д-р Христо Абрашев, доц. д-р Бисер Макелов, д-р Димитър Христов, д-р Йовка Иванова, д-р Стефан Митроев, д-р Давид Ефремов. От анестезиолозите - д-р Димитър Костадинов, д-р Христо Вълев, д-р Румяна Вълева, д-р Пламен Иванов.

Наградата в категорията „Утвърден специалист в областта си с изключителен принос и признание от колегите“ заслужи спешният медик д-р Христо Димитров от ЦСМП – Стара Загора. Д-р Димитров завършва медицина през 2009 год. и започва работа в Дома за медико-социални грижи за деца, гр. Стара Загора. От 2011 г работи в ЦСМП, а през 2017 год.  придобива специалност по спешна медицина. През 2024 година получава грамота за „екип, проявил висок професионализъм и бързи и адекватни действия при пациент с животозастрашаващо състояние“. Винаги се стреми да спазва принципа за “златния час” в спешната медицина. Има множество удостоверения и сертификати за участия в конференции, симпозиуми и конгреси по спешна медицина.   

В категорията за млад лекар отличието „Ти си нашето бъдеще“ беше връчено на д-р Ванеса Пиличева – Хаджиева. Д-р Хаджиева завършва медицина в Тракийския университет през 2020 година с отличен успех и веднага започва работа като лекар-ординатор в Отделението по нервни болести към МБАЛ „Христо Стамболски“, гр. Казанлък.  Тя е сред първите  лекари, доброволно включили се в денонощния график на сформираното тогава ковид отделение в болницата. От 2021 г. е специализант по неврология, а към момента ѝ предстои дипломиране по специалността "Здравен мениджмънт.  Наред с клиничната работа, д-р Хаджиева проявява интерес към научната дейност и вече е докторант в катедра „Анатомия, хистология и ембриология“ на Тракийския университет.

Денят на българския лекар се отбелязва от 1996 г. На датата 19 октомври се чества и денят на  Св. Иван Рилски – Чудотворец, който е избран покровител на  медиците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старозагорка превръща личен празник в рожден ден с кауза

Старозагорка превръща личен празник в "рожден ден с кауза".  За 25-я  си рожден ден Рут Констанс Терзиева иска да помогне с набиране на средства за електрическа инвалидна количка на майка с дете.  Гина Златкова е на 29 години, има..

публикувано на 16.10.24 в 18:53

Конкурсът "Млад омбудсман" дава възможност на будните младежи да участват активно в развитието на Стара Загора

За шести път избират Млад омбудсман и Заместник млад омбудсман на Млада Загора. Събитието бе официално открито тази вечер от зам.-кмета по образование и младежки дейности на Стара Загора Надежда Чакърова. Тя се обърна към младата аудитория:  „За мен е..

публикувано на 16.10.24 в 18:24

На Празник на ориза канят в старозагорското село Християново

Празник на ориза ще се проведе в старозагорското село Християново тази неделя, 20 октомври. Началото е в 10 часа на площада пред кметството. Празникът съхранява и популяризира автентични регионални гозби с ориз. Всички гости ще имат възможност да видят..

публикувано на 16.10.24 в 18:11

Продължава ремонтът и обновяването на детската площадка в двора на УМБАЛ в Стара Загора

Продължава ремонтирането и обновяването на детската площадка, която се намира в двора на окръжната болница в Стара Загора, точно до Клиниката по педиатрия. Преди дни по време на гражданска инициатива и доброволческа акция съоръжението беше почистено..

публикувано на 16.10.24 в 17:16

Предизборен пазар с гласове

Продължават специализираните полицейски акции на МВР срещу купуването на гласове на територията на цялата страна. Те стартираха на 27 септември, броят им надхвърля 160, а този на задържаните лица, уличени в търговия с гласове, надвишава 30...

публикувано на 16.10.24 в 17:15

С онлайн платформата VibeJobs Община Стара Загора подкрепя бизнеса и заетостта в региона ни

Община Стара Загора, в партньорство с технологичния стартъп VibeJobs, обявява старта на нова инициатива през октомври  2024  г. Тя ще предостави на всички микро, малки и средни предприятия на територията на община Стара Загора възможността да..

публикувано на 16.10.24 в 15:45

Втора кампания за събиране на опасни битови отпадъци в Ямбол

За втори път през тази година в Ямбол се организира кампания за събиране на опасни битови отпадъци. В мобилен пункт в центъра на града се приемат лекарства с изтекъл срок на годност, пестициди и различни видове препарати. Въпреки лошото време..

публикувано на 16.10.24 в 14:03

Данъчните са спрели над 2500 сайта за онлайн залагания

От началото на годината Националната агенция за приходите е спряла над 2500 сайта, чрез които се организират хазартни игри от дружества без действащ лиценз по Закона за хазарта, информират от пресцентъра на институцията. Само за последния месец,..

публикувано на 16.10.24 в 11:18

Община Свиленград с наградата за „Принос в местното самоуправление“

Община Свиленград бе удостоена с наградата „Принос в местното самоуправление“ за общинска администрация за 2024 г. на Националното сдружение на общините в Република България. Президентът на България Румен Радев връчи наградата на кмета на общината..

публикувано на 16.10.24 в 11:15

Тестват системата BG-Alert в четвъртък

На 17 октомври, четвъртък, ще бъде проведен отложеният национален тест на Системата BG-Alert, информират от областната дирекцзия на МВР в Стара Загора.  В продължение на половин час – от 13:00 до 13:30 часа, ще бъде извършена проверка на..

публикувано на 16.10.24 в 11:00