Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът Иво Инджов: Възможно е редовно правителство, но и нови избори са вероятни

2
Снимка: БНР

Политическият наблюдател доц. Иво Инджов определи като малка, приятна изненада малко по-високата избирателна активност в неделя, в сравнение с вота на 9.06. Причините за това според него, са предупрежденията, че може да нарасне тежестта на купения вот и  акциите на МВР. Като цяло, обаче се запазва тенденцията за ниска избирателна активност на българите в страната.

Малко по-убедителната победа на ГЕРБ-СДС над ПП-ДБ и почти сигурното присъствие на 9 политически сили в 51-то Народно събрание, накланя вероятността да бъде съставено редовно правителство от първите две коалиции, с подкрепата на още 2 парламентарни формации или като подпишат споразумения с ГЕРБ, както стана през 2014 г. „Но възможността за предсрочни избори не е намаляла, защото няма партия хегемон, която да диктува – дори ГЕРБ няма да има 70 места в новия парламент, а всички партии са със силно отслабено влияние! Двете ДПС-та няма да участват в кабинет, но ще изтъргуват под някаква форма подкрепата си за него! Успех ще бъде, ако кабинетът изкара дори година в тези политически условия!“, коментира за Радио Стара Загора доц. Инджов.

  На въпроса, възможно ли при липсата на политическо разбирателство и перманентни избори да се появи нов „спасител“, който да обере недоволните гласове и вота на негласувалите избиратели, доц. Инджов посочи, че предпоставките за това са налице да се появят един или двама нови актьори. Ако обяснят на хората ясно какви са проблемите, как ще се решат и посочат ясни и конкретни цели, могат да спечелят доверието на избирателите за известно време.

 „Ако не стане нещо много драматично, което да подпали искрата на общественото недоволство, протести на улицата няма да има. Но и ако не се появи движение или партия с харизматична фигура, с ясна организация и добро финансиране, сегашната партийна система може още дълго време да вегетира с нестабилни правителства и чести избори. А това не е добре за българската демокрация! Но не виждам как партиите могат да се излекуват, за да има нормален политически процес…“, заключи политологът. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Стоян Радев

Шестима задържани в Сливен и Нова Загора при спецакция на полицията

Шестима души са задържани в хода на специализираната полицейска акция срещу купуването на гласове и битовата престъпност в Сливен, Тополчане Нова Загора. Четирима са задържани по съмнение за търговия с гласове, един за грабеж и един за притежание..

публикувано на 22.10.24 в 12:28

Алпинистката Христина Йосифова говори пред медиите в Стара Загора за изкачването на връх Манаслу

На Пресконференция днес в Община Стара Загора пред медиите говори алпинистката Христина Йосифова. Тя достигна най-високата точка на връх Манаслу в Хималаите, висок 8163 метра на 24 септември 2024 година. Временно изпълняващия длъжността кмет на Стара..

публикувано на 07.10.24 в 12:41

Христина Йосифова: Усещането на 8163 метра и връх Манаслу е все едно да виждаш половин свят пред себе си, чудно е

"Идеята за този връх ми даде един от шерпите - водачи от Непал. Ходя често в Непал, по един или два пъти в годината в тази красива страна. При последното ми посещение ме насочиха именно към връх Манаслу, висок 8163 метра. Септември месец е най-удачното..

публикувано на 06.10.24 в 16:44
Грамофонна плоча на популярния дует Стефка Съботинова - Тинка Пешева.

Откриват паметна плоча на народната певица Тинка Пешева в село Пролом

Паметна плоча в чест на народната певица Тинка Пешева ще бъде поставена в родното й село Пролом, Карловско. Инициатор на идеята е кмета на селото Ангелина Колева.  Официалното откриване ще се състои тази събота (28 септември) от 10:00 часа с..

публикувано на 23.09.24 в 14:13
Възпитаници на Националното училището за фолклорни изкуства

Музикалното училище в Котел открива учебната година с увеличен държавен прием

Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" в Котел надхвърли държания план-прием за новата 2024/2025 учебна година. Това съобщи в предаването "От извор се песен лее" на Радио Стара Загора директорът на училището Мария Градешлиева . "Тази..

публикувано на 15.09.24 в 20:07

НУМСИ "Христина Морфова" открива юбилейната 50-та учебна година

Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" - Стара Загора открива новата учебна година по нетрадиционен начин.  Училището отбелязва 50 години от своето създаване и всички събития през годината ще преминат под знака на този..

публикувано на 15.09.24 в 17:46

ОУ "Кирил Христов" - Стара Загора се включва в кампания за почистване на района на река Бедечка

По инициатива на екоклуб "Посланици на природата" с ръководители Екатерина Йовчева и Венета Кирковска от ОУ "Кирил Христов" - Стара Загора на 14 септември ще се проведе кампания за почистване на района на река Бедечка.  Организаторите канят всички..

публикувано на 14.09.24 в 08:30

Безплатно кастриране на бездомни и домашни кучета ще се състои в Нова Загора на 27 и 28 септември

Крайният срок за стопаните на кучета за подаване на заявка за включване в Кампания за безплатно кастриране на бездомни и домашни кучета, която ще се състои на 27 и 28 септември във ветеринарна клиника в Нова Загора, ще бъде удължен с няколко дни...

публикувано на 10.09.24 в 08:00

"Раница с мечти" в помощ на деца със специални образователни потребности

200 деца със специални образователни потребности в цяла България ще бъдат подпомогнати за новата учебна година, чрез кампанията „Раница с мечти“. Младежки Общински Съвет и Младежки Дом Сливен се присъединяват към инициативата на платформата за..

публикувано на 24.08.24 в 10:00
Комня Стоянова и Никола Ганчев са сред първите солисти на Държавния ансамбъл

Таланти ще се надпяват с песните на Комня Стоянова в Средец

Tалантливи изпълнители от цяла България ще се надпяват на националния фестивал "С песните на Комня Стоянова" . Неговото десето издание ще се проведе на 7 септември (събота) в гр. Средец , общински център на село Драчево, родното място на голямата..

публикувано на 23.08.24 в 17:23