Три дни и три нощи се приготвят ястията за празничната новогодишна вечеря в Япония, разказа пред Радио Стара Загора Сачи Уджие. Заедно със своя съпруг Атсуфуми, на галено Атсу, музикалното семейство живее в Стара Загора и е част от екипа на Държавната опера в града
"Новогодишното ястие, което се слага на трапезата има специално име - "осечи-рьори"", разказа още Сачи. Приготвянето му е кулинарен ритуал. Състои се от различни специалитети и деликатеси, подредени декоративно в красива кутия. ""Осечи-рьори" се приготвя предварително, преди Нова година, така че никой да не прекарва първите дни на новата година в кухнята", усмихнато обяснява Сачи.
"Осечи -рьори", което тя приготвя съдържа много морска храна - водорасли, скариди, риба. Освен че иска време, ястието е и скъпо, затова и приготвявянето му включва редица подправки - сол, захар, сосове, които го правят и доста издръжливо - може да се хапва дълго време.
"Нова Година в Япония е чакан празник, защото тогава цялото семейство се събира заедно", разказа съпругът на Сачи Уджие, Атсуфуми. В Япония посрещането на новите 365 дни не минава без специални новогодишни картички, а сега, във века на технологиите, хората вече изпращат имейли или пък се чуват по телефона.
"Второто дългоочаквано нещо, свързано с Нова Година, в страната на Изгряващото слънце, са подаръците. Те пристигат във вид на плик с пари, който се подарява от близките на татковците и майките на децата в семейството", разказа Атсуфуми Уджие.
От няколко години Атсу и неговата съпруга Сачи живеят в Стара Загора. Те са част от екипа на Държавната опера под Липите. А от почти две години двучленното семейство е вече тричленно - синът им Токи е роден в Стара Загора. Тази година семейство Уджие ще изпратят старата 2024 -та и ще посрещнат Новата тук, в България. На масата им ще има и български ястия. Кои ще са те и какво харесват най-много у нас - ще научите от прикачения звуков файл.
„Това е разказ за движението в моя живот. Аз съм Владимир Карамазов. Актьор. Сега ще вляза в нова роля – на разказвач. Едно от важните неща в живота ни е да се движим напред – физически и ментално. Така можем да се озовем на места, които само сме..
Половин година след последното ми идване в кафенето на сем. Ставреви , известно като „кафенето на Левски“ в Болярово забелязвам нови „експонати“ по стените на кафенето. Едната половина от него е посветена на Апостола на свободата с графични портрети по..
Едва ли има българин, чието сърце да не трепва, щом чуе името Васил Левски! Име, което е символ на безсмъртие, а личността на Левски е най-святата за нас, превърната от всенародната почит и любов в икона, в светец. За нас, като българи, като народ,..
Пътуващите с градския транспорт в Стара Загора бяха изненадани с мили писма с благопожелания и валентинки. Жестът е посветен на двойния празник на Св. Валентин и Трифон Зарезан и се осъществява по инициатива на управителя на общинското дружество..
Той е роден в Чикаго, САЩ. Носи българско име, защото родителите му са българи, заминали преди години в Америка. В момента Жеко учи в един от най – престижните колежи за музика в Бостън. Баба му и дядо му живеят в Стара Загора и той гостува при тях...
Художествената галерия в Казанлък продължава със своята поредица от съботни срещи, като този път акцент ще бъде поставен върху бъдещето на храната и науката и иновациите в хранителните технологии. Тази събота, 15 февруари, от 13:00 часа в..
Брадато лешоядче е първото излюпено бебе за този гнездови сезон в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора, съобщават от организацията. Лешоядчето се е излюпило вчера след почти двумесечно мътене и е първото излюпено от..
Всеки стопанин обича своя домашен любимец, но прекалената грижа може да доведе до здравословни проблеми . Най-честата грешка, която допускат хората, е честото къпане . По този начин се нарушава кожната бариера. Животинската кожа, както при хората, е..
В сряда следобед – „малкия петък“, поглеждаме към 14 февруари, когато независимо от скока на цените на храните по магазините, отново имаме ще има повод за празнуване. Дори два – по стар стил на 14 февруари ще отбележим Трифон Зарезан, а по..
Ще ви срещна с Лена Неделчева, майсторката на кукли от студен порцелан от Раднево. В нейната малка работилничка ме посрещат милите баби и дядовци на някогашното село Гипсово. Тук се запознах с хроникьора на селото –дядо Иван, който разгърнал..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net