Диана Филипова от хасковското село Малево е производител на козунаци и курабии от 20 години. Тя ни запознава с тайните за направата на вкусен козунак, в разговор с кореспондента ни от Хасково Христо Христов.
Производителката споделя, че приготвянето на козунаци е трудна задача. За целта трябва да разполагаме с добра тестомесачка и брашното да е качествено.
„Моето брашно се прави в конуш специално за козунаци. Изкарва се на масата, първо се правят топки, после се правят фитили. Пак се оставя да втасва, чак тогава започва да се плете, слага се във формите и от формите се вкарва втасало, в големи колички.“, обяснява Диана Филипова.
За направата на козунаци, производителката обяснява, че помещението трябва да е топло около 25-30 градуса. Тя съветва да не се използва голямо количество захар при приготвянето на козунаците.
„Има заместител. Аз специално ползвам цикламат и захар, защото когато е много захарта, маята не може да повлияе и не може да стане толкова висок самият козунак и не става на конци, когато е с много захар.“ , казва производителката.
Освен с производството на вкусни козунаци, Диана Филипова е известна с приготвянето на курабии по бабина рецепта.
А Румен Василев, работи във фирма, която снабдява Южна България с козунаци. Той разкри пред ефира на Радио Стара Загора рецепта за приготвяне на козунак в домашни условия.
„Много е важно да си осигурим добри и качествени продукти като брашно, мазнини, масло. Първата стъпка е да затоплим млякото съвсем леко. Към него си натрошаваме купче мая и се добавя чаена лъжица захар. Оставяме за 10-15 до 20 минути на топло, покрито с кърпа или стреч фолио, за да шупне самата мая. През това време в купа си разбиваме яйцата заедно с останалата захар. Добавяме настъргана лимонова кора.. Сместа трябва да е хомогенна. Третата стъпка, която трябва да направим, е да си пресеем брашното в купа. Разбъркваме добре и започваме да си оформяме тесто и да месим. Така образуваното тесто го прехвърляме на плот и месим. На етапи добавяме и останалата мазнина. Накрая трябва да получим меко и нелепкаво тесто. Така готовото тесто го оставяме покрито с кърпа или стреч да почива между 40 и 60 минути. След това си правим фитили. Според козунаците, които искаме да си изплетем, тези фитили също почиват. Намазваме ги леко с мазнина. Покриваме ги с кърпа, найлон, стреч и ги оставяме да почиват 30-40 минути. Колкото повече починат, толкова по-добре ще се сплете козунакът. Така сплетения козунак си го слагаме във формички или го сплитаме в тава и покриваме отново с кърпа. Оставяме на стайна температура да втаса.“, обяснява Румен Василев.
Подробности, чуйте в прикачения звуков файл.
Казанлък е сред първите градове , които поставят традиция по отбелязването на годишнината от подвига на Хаджи Димитър и неговите четници. През 1868 година по Пътя към безсмъртието тръгват близо 30 българи, част от 130-те четници, имали за цел да събудят..
Днес православната църква почита паметта на братята лечители Свети безсребърници Козма и Дамян. Светците са покровители на знахари, баячки и билкари и имената им се споменават в баяния против болести и уроки. Малко хора знаят за Иван Раев – билкарят,..
В последните дни на юни, 27, 28 и 29, Стара Загора се превърна в сцена на образователна трансформация. С идеи свързващи , традицията с бъдещето и знанието с въображението. В рамките на проект „Digital technologies and artificial intelligence..
Денят на българския фолклор отбелязваме на 22 юни. Това е и повод да отидем на гости в ателието на старозагорката Ваня Борисова, която от години изработва български народни носии. В ателието и звучи българска народна музика, а някъде на стената са..
56-годишна цигулка, майсторена от един от легендарните лютиери Нено Шивачев от Казанлък засвири за първи път преди броени дни. Инструментът бе просвирен от друга легенда - световноизвестният български цигулар Светлин Русев. По думите му..
На 21 юни отбелязваме ден на скейтбординга. Това не е просто някакъв ден от календара – това е денят, в който всички скейтъри по света излизат и карат. Крис Драгошинов е един от най-добрите персонални треньори по сноуборд и скейтборд. Наричат го..
Димитър Маринов е български актьор, играл в Холивуд. През 2019 г. става първият български актьор, качил се на сцената на Оскарите по време на 91-вата церемония след като филмът „Зелената книга“, в който участва във второстепенна роля, печели наградата..
Дълъг списък от весели, интригуващи и образователни занимания са включили в своята лятна програма и през тази година специалистите от Превантивно-информационния център по зависимости в Стара Загора. Заниманията са безплатни и се провеждат в офиса на ПИЦ..
Ако попаднете в Старозагорското село Памукчии, в центъра му ще срещнете погледа на поета –революционер Христо Ботев, който ви гледа от фасадата на едноименното читалище. А ако влезете по работа в кметството, на входа ще ви посрещне изпитателния син..
Юбилейното десето издание на Beerфестът ще се проведе от 3 до 7 септември на поляната в парк „Загорка“. Гостите на фестивала ще могат да се насладят на петдневна разнообразна музикална програма. Фестивалът ще бъде открит с изпълненията на Tino, последван..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net