Диана Филипова от хасковското село Малево е производител на козунаци и курабии от 20 години. Тя ни запознава с тайните за направата на вкусен козунак, в разговор с кореспондента ни от Хасково Христо Христов.
Производителката споделя, че приготвянето на козунаци е трудна задача. За целта трябва да разполагаме с добра тестомесачка и брашното да е качествено.
„Моето брашно се прави в конуш специално за козунаци. Изкарва се на масата, първо се правят топки, после се правят фитили. Пак се оставя да втасва, чак тогава започва да се плете, слага се във формите и от формите се вкарва втасало, в големи колички.“, обяснява Диана Филипова.
За направата на козунаци, производителката обяснява, че помещението трябва да е топло около 25-30 градуса. Тя съветва да не се използва голямо количество захар при приготвянето на козунаците.
„Има заместител. Аз специално ползвам цикламат и захар, защото когато е много захарта, маята не може да повлияе и не може да стане толкова висок самият козунак и не става на конци, когато е с много захар.“ , казва производителката.
Освен с производството на вкусни козунаци, Диана Филипова е известна с приготвянето на курабии по бабина рецепта.
А Румен Василев, работи във фирма, която снабдява Южна България с козунаци. Той разкри пред ефира на Радио Стара Загора рецепта за приготвяне на козунак в домашни условия.
„Много е важно да си осигурим добри и качествени продукти като брашно, мазнини, масло. Първата стъпка е да затоплим млякото съвсем леко. Към него си натрошаваме купче мая и се добавя чаена лъжица захар. Оставяме за 10-15 до 20 минути на топло, покрито с кърпа или стреч фолио, за да шупне самата мая. През това време в купа си разбиваме яйцата заедно с останалата захар. Добавяме настъргана лимонова кора.. Сместа трябва да е хомогенна. Третата стъпка, която трябва да направим, е да си пресеем брашното в купа. Разбъркваме добре и започваме да си оформяме тесто и да месим. Така образуваното тесто го прехвърляме на плот и месим. На етапи добавяме и останалата мазнина. Накрая трябва да получим меко и нелепкаво тесто. Така готовото тесто го оставяме покрито с кърпа или стреч да почива между 40 и 60 минути. След това си правим фитили. Според козунаците, които искаме да си изплетем, тези фитили също почиват. Намазваме ги леко с мазнина. Покриваме ги с кърпа, найлон, стреч и ги оставяме да почиват 30-40 минути. Колкото повече починат, толкова по-добре ще се сплете козунакът. Така сплетения козунак си го слагаме във формички или го сплитаме в тава и покриваме отново с кърпа. Оставяме на стайна температура да втаса.“, обяснява Румен Василев.
Подробности, чуйте в прикачения звуков файл.
На 30 ноември Светата Православна църква почита Свети Андрей Първозвани. Наречен е така, защото станал последовател и ученик на Иисус Христос преди всички други апостоли. Имен ден на 30 ноември празнува и един от най-популярните готвачи в България - шеф..
В онези моменти, когато жената застава пред огледалото и се пита дали харесва отражението си, често отговорът зависи не само от дрехите, а от отношението към самата себе си. В предаването "60 минути повече лайфстайл" беше жената, която работи..
Търновецът Борислав Раянов е охранявал VIP персони в Ирак. Той е в охранителния бизнес от дълги години. "Заплащането е бонус, но тази работа е за хора, за които, как да кажа, това им е в кръвта. Може би ми беше трудно да взема решението, защото..
Историята на обувките с висок ток започва през XV век, когато са били използвани предимно от ездачи, тъй като са предотвратявали изплъзването на краката от стремената по време на езда. До 1580 г. модерните обувки с висок ток са били носени от..
В рубриката „Маршрути“ ще ви заведем в едно малко село в Източните Родопи, което се намира на брега на язовир „Ивайловград“ – село Бориславци. Освен да се насладите на приказно красивата природа там, можете да посетите и един интересен музей, събрал в..
Всяка година хиляди деца отправят през „Български пощи“ своите съкровени желания, думи на благодарност и вълнуващи послания към любимия белобрад старец. За 31-ва поредна година „Български пощи“ организират конкурса „Най-красиво писмо до Дядо..
12 ноември е Световен ден на рекордите на Гинес . Празникът е учреден през 2003 година, след като броят на екземплярите на книгата на рекордите на Гинес надхвърля 100 милиона. Над 50 са българските рекорди ,по данни от официалния бюлетин на..
„Елховци не случайно са избрали Св. Архангел Михаил за закрилник, той е символ на мъжество, справедливост и духовна закрила. Все добродетели, които водят към по-добър живот“ - с тези думи кметът на община Николаево Константин Костов даде начало на..
Коледа наближава – сезонът, в който светлинките по улиците, ароматът на канела и домашният уют се превръщат в част от всекидневието. Но зад вълшебството на украсените витрини и уютните пространства стоят хора с усет към детайла и любов към..
На 1-ви ноември - в Деня на народните будители отдаваме заслужена почит и признание на хората, запалили огъня на родолюбието, знанието, просветата и грижата за хората, природата, традициите и обичаите, благодарение на които сме се съхранили като народ..

Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net
