БВП у нас с ръст през третото тримесечие

 

По данни на Националния статистически институт през третото тримесечие на 2011  година брутният вътрешен продукт  възлиза на 21 016 млн. лева по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 10 745 млн. евро,  като на човек се падат 1 448.4  евро.  Сезонно изгладените данни на БВП показват растеж от 0.3%  през третото тримесечие на 2011  година спрямо второто тримесечие и растеж от 1.6% спрямо същото тримесечие на предходната година.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през третото тримесечие на 2011 г. възлиза на 17 939 млн. лева по текущи цени. Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 1 процентен пункт през третото тримесечие на 2011  г.  спрямо същото тримесечие на предходната година и достига 30.7%.  Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, е 58.7%, което е с 1.9  процентни пункта по-малко спрямо съответния период на предходната година.  Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката се увеличава с 0.9 процентни пункта и достига до 10.6% през третото тримесечие на 2011 година.

За индивидуално потребление на населението през третото тримесечие на 2011 година се изразходва 60.9% от произведения БВП. Инвестициите  (брутообразуване в основен капитал) формират 17.8% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително в размер на 2 329 млн. лева и заема дял от 11.1% в структурата на БВП.

Сезонно изгладените данни на БВП показват растеж от 0.3% през третото тримесечие на 2011 година спрямо предходното тримесечие.  През третото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година ръстът на БВП е 1.6%. През третото тримесечие на 2011  г.  спрямо второто тримесечие брутната добавена стойност в икономиката нараства с 0.8%. 

Според предварителните данни за третото тримесечие на 2011 г. крайното потребление бележи ръст от 0.3%. Бруто капиталообразуването в основен капитал отбелязва спад с 13.5%.

През третото тримесечие на 2011 г. износът на стоки и услуги се увеличава с 1.7%, а вносът отбелязва нарастване с 1.1% спрямо предходното тримесечие. 

През третото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност нараства с 2.3%,  като динамиката й се определя основно от регистрираните ръстове в:  Добивна промишленост,  преработваща промишленост, производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива; доставяне на води;  канализационни услуги,  управление на отпадъци и възстановяване -  с 4.2%;  Търговия,  ремонт на автомобили и мотоциклети;  транспорт,  складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - с 6.5%; Финансови и застрахователни дейности - с 2.8%; Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности - с 9.9%,  и Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения - с 1.7%.  По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж има износът на стоки и услуги - 2.0%,  и крайното потребление - 1.6%.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10