Атака срещу тютюнопушенето

Участници в кампания за по-добро здраве призоваха днес британското правителство да последва примера на Австралия и да забрани всички хващащи окото дизайни и марки цигари, за да се намали привличането на младите хора към тютюнопушенето.

Австралия се подготвя да стане първата държава, която ще въведе така наречените „простовати“ пакети върху тютюневите изделия до края на 2012 година. Пакетите ще показват ясно видими предупреждения за опасностите от пушенето за здравето, но ще бъде забранено използването на атрактивни цветове и лога.

Днес публикувано изследване на Британската благотворителна фондация за сърдечни проблеми установи, че повече от 1/4 от младите хора правят предположения за относителната вреда на цигарите, базирайки се само на пакета. Проучването, което е събрало отговорите на повече от 2700 пушачи на възраст между 16 и 25 години, е открило, че 3/4 от отговорилите смятат продаването на цигари в пакети без цветови марки и лога, както и с огромни предупреждения, за улесняващи хората да намалят или дори да откажат цигарите.

Един на всеки шест, тоест 16%, отговарят, че вземат под внимание дизайна на пакета, когато решават да направят покупка на цигари, а 12% заявяват, че избират марката, когато е смятана за „страхотна“.

Оценките на експертите са, че половината от всички пушачи в крайна сметка ще умрат от болест, свързана с цигарите, а Световната здравна организация описва тютюна като една от най-големите обществени заплахи за здравето, пред която светът някога се е изправял.

Пушенето причинява рак на белия дроб, който често е фатален, както и други хронични респираторни заболявания. То също е основен рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания, които са убиващ фактор №1 в света.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10