Английската централна банка не промени своята парична и лихвена политика

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Английската централна банка запази без промяна основната британска лихва в рекордното дъно от 0,5%.

АЦБ запази без промяна и своята програма за покупка на британски държавни облигации в размер на 375 млрд. паунда, въпреки че преди време получи мандат от британското правителство, който дава възможност за допълнителни стимули в подкрепата на икономиката на Острова, без банката да обръща прекалено голямо внимание на инфлацията.

Подробностите ще бъдат известни на 17-и април, когато бъдат оповестени протоколите от днешното заседание на Централната банка. Тогава ще стане ясно и как са гласували отделните членове на борда и дали нейният шеф Марвин Кинг отново е поискал повишение на програмата за покупки на британски държавни облигации с нови 25 млрд. паунда до общо 400 млрд. паунда.

На заседанията през януари и февруари деветимата представители на банката гласуваха с шест срещу три гласа за запазване на настоящата политика, като освен Кинг още двама банкери призоваха за ново повишение на паричните стимули.

Днешното решение на АЦБ беше напълно очаквано от анализатори, икономисти и участници на финансовите пазари.

Серията добри икономически данни от Великобритания през настоящата седмица (индексите за активността в промишлената, строителната и сферата на услугите през март) сякаш намаляват опасността британската икономика да изпадне в т.нар. "тройна рецесия" в началото на 2013-а г. (спад на БВП за две поредни тримесечия само в рамките на последните пет години).

От друга страна, изглежда малко вероятно АЦБ да се реши на нови по-драстични мерки в своята парична и лихвена политика в края на мандата на настоящия гуверньор на банката Марвин Кинг. Неговият мандат изтичат през лятото, като през юли шефското място в АЦБ ще бъде поето от настоящия президент на Канадската централна банка Марк Карни. Чак след като Карни поеме управлението на Централната банка, може да се мисли за възможни промени в настоящата й политика.

Днешното решение на АЦБ оказа известна подкрепа за британската лира на валутния пазар, като тя се повиши към 1,5088 долара, след като в началото на днешната търговия удари двуседмично дъно от 1,5032 долара.

Единната европейска валута се търгува под натиск към 0,8485 лири стерлинги спрямо сутрешния едноседмичен връх около 0,8522 паунда.

Предстои решението на Европейската централна банка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10