ЕК ще представи предложението за единна банкова регулация в началото на юли

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейската комисия ще представи своето предложение за единен механизъм за банкова регулация в началото на юли, заяви европейският комисар за финансовите пазари Мишел Барние. Той каза, че се надява да публикува предложението след постигане на споразумение сред европейските страни-членки за нови правила за преструктуриране и спасяване от фалит на банките в ЕС.

Днес от 19:00 часа започва срещата на финансовите министри от ЕС (ЕКОФИН) в Брюксел в опит да се постигне окончателна сделка по тези правила за единната банкова регулация.

Първоначално Барние очакваше да направи своето предложение през юни, но той посочи, че са необходими няколко допълнителни дни, за да бъдат доизпипани тези предложения. По-рано този месец, документ на Европейската комисия предположи, че Брюксел ще предложи силен и централизиран механизъм за банкова регулация с реална финансова подкрепа, което ще позволи създаването на нова европейска агенция, имаща права да преструктурира или дори закрива фалиращи банки.

Ще представя предложенията в началото на юли, посочи Барние на пресконференция пред днешната среща на ЕКОФИН. Искам да направя това, след като ние (ЕС) приключим преговорите относно преструктуриране на банките.

Германия води групата от европейски страни, които настояват новият единен механизъм за банкова регулация да бъде нещо сродно на мрежата от подобни национални механизми.

Барние също така се надява днес ЕКОФИН да постигнат споразумение и за начина на спасяване на закъсали банки (чрез поемане на загуби от страна на акционерите в закъсалите банки?). В края на миналата седмица европейските финансови министри не успяха да постигнат споразумение относно тези правила, въпреки че дискусиите продължиха до ранните зори на съботния ден.

Барние каза, че той не изключва възможността започващите днес от 19:30 ч. дискусии в ЕКОФИН да продължат до два-три часа на утрешния ден. Остават нерешени само две до три точки по този въпрос, заяви Европейският комисар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10