ЕЦБ очаква лихвите да останат в сегашните или дори в по-ниски нива за дълъг период

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви на пресконференцията след края на днешното заседание, на което банката запази без промяна лихвените нива, че Централната банка ще запази стимулиращата парична политика за дълъг период от време.

Драги посочи, че днес ЕЦБ е имала "продължителна дискусия" относно възможността за понижение на лихвите. Той също така каза, че ниво на основната лихва за рефинансиране от 0,50% не представлява долна граница (т.е. основната репо лихвата може да бъде понижена).

ЕЦБ продължава да има предвид и идеята за понижение на депозитната лихва (въвеждане на отрицателна депозитна лихва), посочи Марио Драги.

Банката очаква ценовият (инфлационен) натиск да остане потиснат в средносрочен план, като паричната и кредитна динамика също остава потисната.

Инфлационните очаквания в еврозоната остават стабилно закотвени, подчерта президентът на ЕЦБ.

Макроикономическите проучвания показват за наличието на по-нататъшно подобрение на икономическото развитие от прекалено ниските нива, заяви Драги. Той отново подчерта, че нашата парична политика ще остане стимулираща толкова дълго, колкото е необходимо. ЕЦБ очаква лихвите да останат в настоящите или дори в по-ниски нива за продължителен период от време. Паричната ни политика ще подкрепи вътрешното потребление, отбеляза Драги.

Банката ще продължи да следи внимателно всичките постъпващи икономически данни и данните за паричната динамика.

Корекциите във финансовите баланси на европейските търговски банки продължават да натежават върху икономиката в региона, но общото подобрение на финансовите пазари ще се отрази позитивно на реалната икономика, продължава да смята Марио Драги.

Икономическата активност ще стабилизира и ще започне да се възстановява, но постепенно, през втората половина на годината и през 2014-а година.

Шефът на ЕЦБ отново подчерта, че има низходящи рискове пред икономическия растеж на еврозоната, като тези рискове са свързани с по-бавното прилагане на структурните реформи и с по-слабото от очакванията вътрешно и външно потребление.

Рисковете пред ценовите перспективи са в голяма степен балансирани, като възходящите инфлационни рискове са свързани с по-високите косвени данъци и цените на суровините, докато низходящи ценови рискове са свързани с по-слабата икономическа активност в еврозоната.

Попитан, дали са обсъждани бъдещи основни насоки за паричната и лихвена политика на ЕЦБ, Драги отговори, че днес са били обсъждани няколко форми на такива бъдещи насоки, които са били много специфични. Представители на ЕЦБ са гласували единодушно за такива насоки за бъдещата политика.

Драги подчерта, че изявлението на ЕЦБ за запазване на настоящата ниска лихва или дори за нейно ново понижение за "продължителен период от време " не означава, че става въпрос за 6 или дори за 12 месеца.

Той отново подчерта, че "изходната" стратегия на ЕЦБ от настоящата стимулираща парична и лихвена политика е отдалечена във времето.

Целта на ръководните бъдещи насоки за лихвената политика на на ЕЦБ е да се „инжектира“ настройка на финансовите пазари за по-ниски лихви в обозримото бъдеще, подчерта Драги.

Еврото реагира на изказването на Драги от ЕЦБ с нов солиден спад на валутните пазари. Единната валута се срина до ново 5-седмично дъно към 1,2882 долара и към ново дъно за деня около 128,83 йени. Единната валута парира и рязкото свое поскъпване спрямо британската лира (което стана факт след изненадващото днешното изявление на АЦБ) и върна от днешния тримесечен връх около 0,8632 паунда към 0,8550.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10