Индустриалното производство в САЩ се "запъна" през юли и това временно спря устрема на долара

Индустриалното производство в САЩ спря своя растеж през юли (0,0%) след повишение с 0,2% през юни (низходяща ревизия от +0,3%) и при прогнози за ръст с 0,3%.

На годишна база индустриалното производство през юли се повиши с 1,4%, но това е най-слабият растеж от повече от три години насам и доста под неговите пред рецесионни нива.

Промишленото производство се понижи през юли с 0,1% при прогнози за ръст с 0,3% и след +0,2% през месец юни (низходяща ревизия от +0,3%).

Натовареността на производствените мощности се понижи до 77,6% през юли след 77,7% за юни (низходяща ревизия от 77,8%) и прогнози за повишение до 77,9%.

Автомобилното производство беше едно от най-слабите звена в промишления сектор през юли, отбелязвайки спад от 1,7% след две поредни тримесечия на солиден растеж. Но слабост отбеляза и производството на машини, на електрическо оборудване и на текстил. Само минно-добивната промишленост отбеляза добър растеж през юли от 2,1%, докато в сектора на комуналните услуги имаше спад от 2,1%.

Днешните данни са доста по-слаби от прогнозите и сигнал, че промишленият сектор в САЩ продължава да се мъчи безуспешно да се възстанови от претърпените от него загуби през пролетта.

Въпреки че промишленият сектор формира по-малко от 20% от БВП на САЩ, промишлеността е важен икономически индикатор, тъй като тя много бързо реагира на промени в бизнес цикъла на американската икономика. Слабите днешни данни вероятно ще натежат върху икономическия растеж, който остава подкрепен в най-голяма степен от потребителските разходи, формиращи около 70% от брутния вътрешен продукт.

Тези по-слаби данни парираха част от позитивния ефект върху долара и доходността на американските облигации от оповестени по-рано през деня други важни и по-добри икономически данни от САЩ. Еврото ограничи своя спад до 1,3222 долара и върна слабо назад към 1,3247 долара, а британската лира отскочи от 1,5222 към 1,5559 долара. Доларът върна слабо назад и от едноседмичен връх около 98,65 йени към 98,28 и от триседмичния връх около 0,9396 швейцарски франка към 0,9368.

Доходността на 10-годишните американски облигации върна леко назад към 2,79%, след като преди това удари връх около 2,83% - най-високо ниво от юли 2011-а година. Доходността на 30-годишните книжа върна към 3,81% от върха около 3,84% - най-високо ниво от август 2011-а година.

Доларът и лихвите на американските държавни облигации обаче остават да се търгуват във високите нива за деня, тъй като участниците на финансовите пазари запазват очакванията за предстоящо през септември понижение на програмата за "количествени улеснения" на Федералния резерв.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10