БВП на САЩ отбеляза изненадващо силен растеж от 2,5% през второто тримесечие

Икономиката на САЩ отбеляза по-висок от очакванията и от предварителните оценки растеж през второто тримесечие на годината, тъй като имаше добра възходяща ревизия на данните за американския износ и бизнес инвестиции, показват днешните данни на Министерството на търговията. Това е индикация за по-силна траектория на икономически растеж през втората половина на годината.

Брутният вътрешен продукт на САЩ се повиши през второто тримесечие с 2,5% на годишна база при прогнози за повишение с 2,2% и след първоначална оценка за ръст със "скромните" 1,7%.

Потребителските разходи през второто тримесечие се повишиха с 1,8% (без промяна спрямо предварителните данни) при прогнози за повишение с 1,7%, но след растеж с 2,3% за периода януари-март. Именно вътрешното потребление формира около две трети от икономиката на САЩ.

Правителствените разходи се понижиха с 0,9% вместо първоначалната оценка за спад с 0,4%.

Корпоративните печалби отчетоха добър ръст от 2,6% през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината, когато те отбелязаха понижение с 0,6%. Това е сигнал, че американските компании изглежда са в добра позиция да разкриват допълнителни работни места и да повишават инвестициите през следващите месеци.

Основен фактор за възходящата ревизия на данните за БВП през второто тримесечие е солидният ръст на американския износ с 8,6% на годишна база. Това може да отслаби опасенията, че бавният глобален икономически растеж може да окаже негативно влияние върху икономиката на САЩ. Силният ръст на износа идва в момент, когато има сигнали за стабилизация на глобалната икономика, като еврозоната изглежда се измъква от най-продължителната рецесия от Втората световна война насам, а по същото време икономиката на Китай дава признаци, че вероятно ще избегне едно по-рязко забавяне на растежа.

Бизнес инвестициите в САЩ през второто тримесечие скочиха с цели 9,9% (двойно над предварителни данни за повишение с 4,6%) след спад с 4,6% през първото тримесечие. Солиден ръст от 112,9% отбелязват инвестициите в жилищното строителство.

От данните се вижда, че основна движеща сила за икономическия растеж на САЩ през второто тримесечие на годината са данните за рязко повишение на износа и солидният ръст на бизнес инвестициите (главно в жилищния сектор).

Индексът на личното потребление (PCE индекс) остава без промяна (0,0%) през второто тримесечие, а основният PCE ценови индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши с едва 0,8% за периода април - юни, отбелязвайки най-слаб растеж от почти три години. Това е пореден сигнал за липса на инфлационен натиск в САЩ, като Фед следи именно PCE индикатора при определяне на инфлационните оценки в страната.

Въпреки днешната по-силна от очакванията възходяща ревизия на данните за БВП на САЩ през второто тримесечия трябва да се има предвид, че това се дължи главно на рязкото свиване на търговския дефицит през юни и на солидния ръст на инвестициите. Но не е сигурно, че тези два показателя ще бъдат в подкрепа на данните за БВП през третото тримесечие на годината.

Днешните данни са последната информация за растежа на БВП на САЩ преди ключовото заседание на Федералния резерв на 17-и и 18-и септември, когато Фед се очаква да обсъди дали да започне да понижава или не своята програма за месечни покупки на американски ценни книжа за 85 млрд. долара на месец. От Федералния резерв нееднократно заявяваха, че биха гласували за понижение на паричните стимули, ако икономиката на САЩ продължи да показва подобрение. Днешните данни за растеж на БВП с 2,5% през второто тримесечие сякаш са в подкрепа на очакванията на финансовите пазари, че още през следващия месец Фед ще започне да намалява оборотите на "печатницата за долари".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10