Гърция започва нови тежки преговори с Тройката за следващия транш от финансовата помощ

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Тази седмица стартират поредните преговори на Гърция с нейните международни кредитори на фона на различията по отношение на заложените приходи и разходи, заяви висш служител на гръцкото министерството на финансите през уикенда.

След среща на гръцкия финансов министър Янис Стурнарас със служители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд (известни като мисия на Тройката) висш гръцки официален представител заяви пред журналисти, че Тройката е изразила първоначално съгласие с оценките на министерството за по-слаба от прогнозите рецесия през настоящата година, като се очаква БВП на Гърция да се свие с 3,8% вместо официалната цел за икономически спад с 4,2%, но все още има доста различия между преговарящите страни.

Работата по редица важни въпроси за 2013-а година ще продължи тази седмица, за да се постигне общо споразумение. Има различни прогнози по 4-5 теми - някои от тях по въпроси, свързани с приходите и с разходите, добави той.

Гръцкият представител каза, че през настоящата седмица ще се проведат дискусии относно важните необходими въпроси, които да гарантират, че Гърция ще успее да получи следващия транш от финансовата помощ в размер на 1 млрд. евро.

Ако оценката на мисията на Тройката не бъде благоприятна до 14-и октомври, когато Еврогрупата (финансовите министри на еврозоната) се срещне в Люксембург, Гърция няма да получи новите средства.

Източник от ЕК заяви през уикенда за агенция Market News International, че Тройката е скептично настроена относно серията еднократни и нестандартни мерки, използвани за постигането на първични бюджетен излишък (бюджетния баланс, без отчитане на разходите по обслужване на гръцкия дълг). Ние искаме да сме сигурни, че данните са коректни и достоверни и че въздействието на тези мерки ще бъде трайно, посочи този европейски източник.

Както гръцкото министерство на финансите, така и ЕК признават, че докато спорните въпроси за 2013-а година могат да бъдат решени в най-скоро време, преговорите за следващата година ще представляват по-голям проблем.

Извън преговорите за бюджет 2014-а Гърция и нейните кредитори трябва вземат решение за недостига на финансиране, за фискалната дупка, както и за по-точни и конретни структурни мерки, които трябва да бъдат включени в бюджета за следващата година.

На фона на новите трудни преговори гръцкият профсъюз на държавните служители призова за 48-часова стачка на 24-ти и 25-и септември. Гръцките учители и други държавни служители отново ще протестират срещу съкращенията в държавния сектор и изискваната от гръцките кредитори схема за "трудова мобилност".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10