Силните данни за пазара на труда в САЩ са още една причина за намаляване на паричните стимули, заяви Плосер от Фед

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Президентът на Фед на Филаделфия Чарлс Плосер заяви пред телевизия CNBC, че днешните силни данни за растежа на работната заетост в САЩ през ноември са "доста позитивни" и показват стабилно ниво на експанзия през последните няколко месеца, което може да накара Фед да започне в скоро време да намалява програмата за парични стимули.

Според него оповестеният по-рано днес доклад за заетостта през ноември подсилва неговото мнение, че Централната банка на САЩ ще започне в скоро време да редуцира размера на програмата за покупки на американски ценни книжа за 85 млрд. долара на месец.

Не така обаче мислят голяма част от анализаторите на редица водещи финансови институции и въпреки днешните доста силни данни, мнозинството от тях продължават да омаловажават вероятност за скорошно понижение на паричните стимули на Фед (през декември 2013-а или през януари 2014-а) и да очакват това да стане факт най-рано през март следващата година.

Това се изрази и в много резки двупосочни движения както на долара на валутния пазар, така и на доходността и цените на американски облигации на дълговия пазар и на акциите на американския фондов пазар.  

Веднага след силните ноемврийски данни доларът поскъпна рязко, но само за кратко, преди да последват нови продажби на американската валута. Еврото падна до дъно за деня към 1,3622 долара, преди обаче да се "изстреля" към нов 5-седмичен връх от 1,3694 долара. Британската лира падна до едноседмично дъно от 1,6292 долара, преди обаче да отскочи към 1,6392 долара. Доларът укрепи своите позиции единствено спрямо йената, поскъпвайки от сутрешното едноседмично дъно около 101,63 йени към тридневен връх около 102,90 йени.

Аналогично беше поведението и на американския дългов пазар. След силните ноемврийски данни за пазара на труда последва първоначална разпродажба на държавни дългови книжа, като доходността на 10-годишните американски облигации скочи рязко до 2,932% - най-високо ниво от 13-и септември. Но след неуспешен опит за пробив на ключовото ниво от 3,0% (което за последно беше тествано в началото на септември) последваха агресивни покупки на американски облигации, което върна рязко тяхната доходност (лихва) обратно към 2,87% и това допринесе за подновения спад на долара спрямо някои от останалите основни валути.

Въпреки силните данни за американската работна заетост основните фондови индекси на Уолстрийт отвориха със солиден ръст от около 1%, парирайки голяма част от петте поредни дни на спад.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10