Осакатената еврозона е изправена пред нова дългова криза през настоящата година, предупреди бивш шеф на Бундесбанк

Бившият шеф на Бундесбанк Аксел Вебер (сега управител на швейцарската банка UBS) предупреди за риск от нова дългова криза в еврозоната през настоящата година.

На започналия в Давос Световен икономически форум Вебер посочи, че банковият "стрес тест" на ЕЦБ рискува да поднови страховете около суверенните (държавни) дългове, съживявайки дълговите кризи в страните от Средиземноморието.

Понастоящем финансовите пазари игнорират рисковете, особено що се отнася до "периферията" на еврозоната. Аз очаквам някои банки да не успеят да преминат "стрес теста", въпреки оказвания политически натиск. Когато това стане ясно, може да се очаква реакция на финансовите пазари, предупреди бившият шеф на Бундесбанк.

Според него има опасност на преден план да се завърне въпросът за напрежението върху търговските банки в тези държави, които не могат да си позволят лесно да окажат нова подкрепа на своите банкови системи (визирайки главно Италия, Испания, Гърция и Португалия).

Европа е под заплаха и аз все още съм обезпокоен. В последно време финансовите пазари се подобриха, но икономическата ситуация за повечето страни от региона не се е подобрила, посочи той.

Давос Световен икономически форумДоста негативно изказване на Световния икономически форум в Давос направи и известният икономист и професор в Харвард - Кенет Рогоф. Той заяви, че стартирането на еврото е представлявало голяма историческа грешка, направена прекалено рано и за да бъде поправена, се изисква скорошно формиране на фискален съюз и общ фонд за справяне с проблемните банки. Но според Рогоф европейските лидери все още отказват да предприемат тези решителни и спешни стъпки.

Хората вече не говорят за опасност от разпад на Единния валутен съюз, но безработицата сред младите хора е наистина ужасяваща. Те не могат да излязат от настоящата тежка ситуация поне още пет години, посочи той.

Според Кенет Рогоф в крайна сметка ще се случи отписването на дългове в цялата периферия на еврозоната, но колкото по-дълго европейските лидери позволяват кризата да продължи да тлее чрез предприемане на половинчати мерки, толкова по-лоши щети в крайна сметка ще последват за европейското общество.

Професорът от Харвард предполага, че Европа може да се справи по-лесно с проблемите, ако еврото се търгува около 1,1000 долара, а не в текущите нива около 1,3500 долара.

Бившият шеф на Бундесбанк Вебер също засегна темата за скъпата единна европейска валута. Според него еврото ще слезе на земята, тъй като предстоящото затягане на паричната и лихвена политика на Федералния резерв и на други водещи централни банки (Английската централна банка?) ще оставят Европа и ЕЦБ като единствена бяла врана (визирайки ЕЦБ, която ще запази политиката на облекчения). Гледайки напред за още една или две години, различията в паричните политики ще станат очевидни за всеки, допълни Рогоф.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10