Президентът на ВТБ намекна, че действията на Fitch Ratings са "непрофесионални"

Руската банкова група ВТБ счита действията на международната рейтингова агенция Fitch за непрофесионални. Това заяви пред журналисти президентът на ВТБ Андрей Костин по време на Международния икономически форум в Давос.

Костин подчерта, че преди време (през 2012г.) ВТБ прекратиха договора си с Fitch по решение на финансовия директор на банката Герберт Моос. Според тях с цел намаляване на разходите е достатъчна оценката на само две рейтингови агенции. Президентът на банковата група отбеляза, че му е било съобщено, че е нормална практика при такива случаи оценката да бъде отзована, понеже агенцията няма достъп до пълната информация за операциите на финансовата институция. Според него, ако Fitch са решили да продължат да оценяват банката и намалят рейтинга, то това свидетелства за може би за недостатъчност на информацията или непрофесионален подход.

Той потвърди, че ВТБ ще продължи да използва две рейтингови агенции.

Припомняме, че на 10 януари международната рейтингова агенция Fitch понижи дългосрочния рейтинг на ВТБ от ВВВ до ВВВ-, със „стабилна” перспектива, а от финансовата институция обявиха за неверни изявленията на Fitch, че ВТБ са пожелали да бъдат оценени.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10