Президентът на Фед на Далас защити настоящата политика на намаляване на паричните стимули

Президентът на Фед на Далас Ричард Фишер беше поредният представител на Федералния резерв, който защити настоящия курс на намаляване на паричните стимули.

Ричард Фишер заяви снощи, че настоящото понижение на фондовите борси няма да го разубеди да гласува за по-нататъшно редуциране на темпото на покупки на американски ценни книжа с 10 млрд. долара на месец на следващите заседания на Централната банка, ако реалната икономика на САЩ продължава да се засилва. 

Няма да променя моето мнение по отношение на продължаващото намаляване на размера на покупки на ценни книжа, дори ако има корекция на финансовите пазари, докато икономиката продължава да нараства толкова дълго, така че цикличната безработица да се понижава и докато рискът от вътрешно подхранвана инфлация остане основен риск в бъдеще, каза Фишер в интервю за Fox Business Network.

Фишер омаловажи вчерашното доста по-слабо от прогнозите проучване за промишлената активност в САЩ за началото на 2014-а година. През януари промишленият ISM индекс падна с цели 5,2 пункта до ниво от 51,3 пункта, като това представляваше на сериозното негово месечно влошаване от май 2011-а година и негово най-ниско ниво от май 2013-а година.

Рязкото влошаване на експанзията в промишления сектор на САЩ обаче доведе до нов солиден срив на фондовия пазар на Уолстрийт, до силно понижение на доходността на американските държавни облигаци и до известен натиск върху американския долар на валутните пазари.

Индексът DJIA се срина с 310 пункта (понижение с 1,98%) до 15389 пункта, приключвайки снощната търговия под важната 200-дневна пълзяща-средна (около 15470 пункта). Така DJIA вече са намира със 7,4% под неговия рекорден връх от 31-ви декември 2013-а около 16588,25 пункта. Широкият индекс S&P500 затвори със спад от 2,31% до 1742 пункта и вече се намира с 6% под рекордния исторически връх от 15-и януари около 1850,84 пункта. Технологичният индекс Nasdaq приключи снощната търговия с понижение от 2,74% до 3992 пункта - бележейки понижение с общо 6% от 13-годишния връх от 15-и януари около 4246,553 пункта.

Паниката на фондовите борси доведе до нов бягство на инвеститори към американски държавни облигации с оглед техния статут на "инвестиция-убежище", което повиши техните цени и понижи тяхната доходност. Лихвата на 10-годишните американски дългови книжа падна към 2,575%, достигайки най-ниско ниво от края на октомври 2013-а година. Така лихвата на 10-годишните облигации вече се намира доста под върха около 3,03% от 31-ви декември и далеч под важното ниво от 3,0%, в което те се търгуваха преди изненадващо слабите данни за декемврийската работна заетост в САЩ, оповестени на 3-ти януари.

Доста разочароващото ISM промишлено проучване ограничи и поскъпването на долара спрямо еврото и британската лира и задълбочи неговия спад спрямо йената. Сега еврото се търгува около 1,3525 долара, след като вчера удари двумесечно дъно около 1,3476, докато паундът се търгува малко под 1,6300 долара, след като в началото на днешната търговия падна към 7-седмично дъно около 1,6256 долара.

Трусовете на пазарите на акции продължават да оказват подкрепа за японската валута (с оглед нейния статут на "валута-убежище"), като по-рано днес доларът и еврото паднаха до нови 11-седмични дъна съответно от 100,75 йени и от 136,22 йени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Трусовете на развиващите се пазари е малко вероятно да променят курса на Фед за намаляване на паричните стимули

В края на миналата седмица два представители на Фед заявиха, че настоящите проблеми на развиващите се пазари е малко вероятно да разубедят Федералният резерв да продължи с поетия курс за намаляване на размера на програмата за покупки на американски..

публикувано на 03.02.14 в 11:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината,..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява..

публикувано на 30.09.16 в 12:10