ЕЦБ тества програма за "количествени улеснения" в размер на 1 трлн. евро ?

Според немската преса Европейската централна банка разработва модел за евентуално въвеждане на програма за "количествени улеснения", подобна на паричните стимули на Фед, ЯЦБ и АЦБ.

В края на миналата седмица в-к Frankfurter Allgemeine Zeitung съобщи, че ЕЦБ провежда тестове и разработва модели за икономическата ефективност на програма за покупки на финансови активи от търговските банки в еврозоната в размер на 1 трлн. евро в рамките на едногодишен период.

Немският в-к посочва, че според предварителна оценка на подобна стимулираща програма, това може да доведе до повишение на инфлацията в еврозоната с 0,2% до 0,8% в рамките на една година, след като предварителните данни на Евростат преди време показаха, че инфлацията в региона се е понижила до 4-годишно дъно от едва 0,5%.

Въпросът е дали дълговия пазар в Европа е достатъчно голям, за да поеме подобна програма на "количествени улеснения", съобщава неназован източник от ЕЦБ, цитирана от в-к FAZ.

Немският вестник също така посочва, че ЕЦБ е извънредно обезпокоена относно възможността за изкривяване на европейския паричен пазар в резултат на подобна интервенция и се опасява, че подобни покупки на дългови книжа може да доведе до изкуствено раздуване на цените на пазара на корпоративни облигации.

От ЕЦБ все още няма потвърждение на тази информация, но трябва да се напомни, че на пресконференцията след края на заседанието в четвъртък (3-ти април), шефът на банката Марио Драги заяви, че Управителният съвет е обсъждал възможността за подобни парични стимули (за "печатане на евро"), които да подкрепят икономиката на еврозоната, ако инфлацията в региона остане много ниска за продължителен период от време.

Ако ЕЦБ действително обмисли програма за "количествени улеснения" за 1 трлн. евро в едногодишен период, това ще означава месечни покупки на дългови активи за около 80 млрд. евро (или за около 110 млрд. долара), което би представлявало доста по-голяма по размер програма за парични стимули, отколкото беше първоначалния размер на програмата на Фед за месечни покупки на американски облигации за 85 млрд. долара, която вече е сведена до 55 млрд. долара.

"Информацията" на в-к FAZ задълбочи в края на миналата седмица спада на еврото на валутния пазар и доведе до ръст на европейските фондови и дългови пазари. Единната европейска валута падна до петседмично дъно от 1,3672 долара на фона и на смесените до добри данни от доклада за заетостта в САЩ през март, като еврото задълбочи своето низходящото движение и спрямо останалите основни валути (йена, британска лира, австралийски, канадски и новозеландски долари).

Спекулациите, че ЕЦБ може да обмисли програма за "количествени улеснения" доведе до добър ръст на европейските борси в края на петъчната търговия, като индексът DAX се повиши с 0,7%, френският индекс CAC40 с 0,8%, италианският индекс MIB се повиши с 0,8%, а испанският Ibex-35 с 0,9%. Възможността за покупки на облигации от ЕЦБ доведе до ново повишение и на цените на европейските държавни дългови книжа и до пореден спад на тяхната доходност, като лихвите на 10-годишните германски книжа се понижи с 5 пункта към 1,55%, на португалските книжа с 12 пункта към 3,85%, на испанските облигации с 8 пункта към 3,15% и на 10-годишните италиански книжа с 9 пункта към 3,17%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10