Японската централна банка понижи прогнозите за икономическия растеж на страната през 2014-а година

След края на днешното заседание Японската централна банка (ЯЦБ) запази без промяна настоящата агресивна политика на парични стимули, но в същото време понижи прогнозите за растежа на БВП на Япония за 2014-а година до 1,1% от предишна оценка за растеж от 1,4%.

ЯЦБ заяви за пореден път, че ще продължи да провежда операции на паричния пазар, така че паричната база да се повиши с годишно темпо от 60 трлн. до 70 трлн. йени. Това решение за непромяна на настоящата парична и лихвена политика на Централната банка беше очаквано от финансовите пазари.

На заседанието на ЯЦБ на 3-ти и 4-ти април 2013-а година Бордът на директорите на банката взе решение да удвои паричната база (от 138 трлн. йени до 270 трлн. йени) и обемът на активите в японски държавни облигации (от 89 трлн. йени до 190 трлн. йени), както и други финансови инструменти (от 1,5 трлн. йени до 3,5 трлн. йени) в двугодишен период. Тогава ЯЦБ почти удвои и средния матуритет (време за падеж) на изкупуваните японски ценни книжа (JGB) от малко под 3 години до около 7 години.

ЯЦБ оповести и новите средносрочни прогнози за икономическото развитие на страната, като понижи съществено оценката за растежа на БВП на Япония през настоящата година до 1,1% от 1,4%, цитирайки като основна причина забавянето на процеса на възстановяване на японския износ.

Банката запази без промяна прогнозата за растеж на БВП на Япония от 1,5% през 2015-а година и прогнозира икономически растеж от 1,3% през 2016-а година.

ЯЦБ продължава да очаква повишение на основната инфлация в страната (CPI) от 1,3% през настоящата година и ускоряването на инфлацията до 1,9% през 2015-а година и до 2,1% през 2016-а година.

Според банката инфлацията в страната вероятно ще се ускори през втората половина на настоящата година и ще успее да достигне ключовата средносрочна цел на ЯЦБ от 2,0%.

Рисковете за поведението на японските цени са балансирани, но несигурността относно инфлационните очаквания е висока, се посочва в новите икономически прогнози на ЯЦБ. Според банката повишението на данък продажба в началото на април представлява риск пред икономическия растеж на Япония.

ЯЦБ подчерта, че ще изследва тези рискове и при необходимост ще прави корекции в своята парична и лихвена политика.

На последвалата след края на заседанието пресконференция, шефът на ЯЦБ Курода заяви, че икономиката ще нараства над нейния потенциал въпреки повишението на данък продажба, като според него стимулиращата политика на банката оказва желания ефект.

ЯЦБ ще продължи с настоящата агресивна политика, докато инфлацията в страната се стабилизира около 2%, подчерта той, отбелязвайки, че е прекалено рано да се говори за т.нар. "изходна" стратегия от стимулиращата политика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10