Мнозинството икономисти и анализатори не очакват промени в политиката на ЕЦБ на настоящата среща

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) призова Европейската централна банка незабавно да понижи своите лихвени проценти. Икономистите предупреждават, че скъпото евро може да има сериозни последици за европейските икономики. Междувременно, от МВФ също многократно се чуват коментари, че Марио Драги и компания не правят достатъчно, за да се преборят с ниската инфлация.

В 13:45 ч. в Брюксел ЕЦБ ще обяви своето решение относно лихвената политика на институцията, след което в 14:30 ч. ще се проведе пресконференция. Европейската централна банка провежда два пъти годишно срещи извън своята централа във Франкфурт, като през октомври те ще се съберат в Неапол.

Според водещия икономист Хауърд Арчър не е сигурно, че ЕЦБ ще предприеме каквито и да е допълнителни действия, но от институцията ще продължат с изказванията целящи да отслабят еврото.

Часове преди срещата на централните банкери еврото се разменя за 1,3926 долара, съвсем близко до ключовото психологическо ниво от 1,40 долара за евро.

Информацията за инфлацията през април също не спомага за по-лесното вземане на решение относно лихвените проценти. Равнището на цените се е покачило с 0,7% на годишна база, като леко се покачи от достигнатия четиригодишен минимум.

Очакванията за решенията на срещата са смесени и разнопосочни. Анализатори на “Sociate Generale” предполагат, че ЕЦБ ще отслаби условията за кредитиране, което ефективно ще влее милиарди евро във финансовата система на еврозоната. Междувременно, те смятат, че след публикуваните данни за състоянието на европейската икономика през април, има почва и за други типове стимулиране на икономиката като понижение на лихвените проценти и "количествени улеснения".

Анализатори на Barclays очакват, да няма промяна в политиката на Европейската централна банка, като ако все пак бъде решено допълнително да се стимулира европейската икономика, то това най-вероятно ще бъде извършено посредством понижение на основните лихвени проценти. В момента основните лихвени равнища при рефинансиране са на рекордно ниското ниво от 0,25%. Според специалисти програма за изкупуване на активи е малко вероятно да бъде имплементирана, след като Марио Драги сподели, че такава е била обсъждана на предходната среща на полисмейкърите, но според него европейската икономика е достатъчно стабилна, за да не бъде приложена такава.

Въпреки това в своята реч през април Драги заяви, че ако перспективите пред средносрочната инфлация се влошат, Централната банка ще предприеме необходимите мерки, като най-вероятно ще бъде приложена широка програма по изкупуване на активи. Според икономистите в Barclays европейската икономика се възстановява, въпреки скромните темпове, и ще е нужно значително негативно събитие, за да бъде задействана програма по "количествени улеснения".

Подобно е и мнението на специалистите в Bank of America Merrill Lynch, които подчертават, че нивото на инфлация и други икономически показатели не показват достатъчна слабост на европейската икономика, която би накарала ЕЦБ да реагира с допълнителни мерки по стимулиране на растежа.

В заключение, мнозинството анализатори не очакват значителни промени след днешната среща на ЕЦБ. Това обаче не означава, че ако днес политиката на институцията, ръководена от Марио Драги, не се измени, то това няма да стане по-късно през настоящата година. Централната банка даде предпоставки да смятаме, че срещата на институцията през юни ще бъде решаваща относно бъдещите й политики. Тогава ще бъдат известни новите прогнози на ЕЦБ за инфлацията и икономическия растеж.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10