Японските банки все още не предприемат значителни инвестиции в икономиката

Последната година беше изпълнена от събития в иначе нормалния организиран свят на големите японски банки. Трите най-големи – Мицубиши Файненшъл Груп, Мизухо Файненшъл Груп и Сумитомо Мицуи Файненшъл Груп – които отчетоха финансовите си резултати за годината на 14 май, попаднаха под интензивно наблюдение, след като Мизухо беше хваната миналия октомври, че е отпуснала заеми на гангстерите от Якудза. Банките са под натиск и от Японската централна банка, която иска да намали зависимостта им от правителствените облигации и да започнат да отпускат енергично кредити към големия бизнес (от законен характер) и да се придържат към програмата за икономическо възстановяване на министър председателя Шинзо Абе.

Банковите притежания на държавни облигации спаднаха значително, когато ЯЦБ събра над 2/3 от новите емисии като част от програмата си за монетарни облекчения. В годината завършваща в края на март, Мицубиши, който е най-големия заемодател, намали портфейла си от държавни облигации с 8 трилиона йени (около 78.5 милиарда долара) или това е с почти 20%. Останалите направиха подобни съкращения. И въпреки това резултатите им показват, че мисията на ЯЦБ въобще не е изпълнена. Вътрешното заемане на средства е все още слабо с надежди, че нарастване на търсенето от малки и големи японски фирми все още не се е материализирало. По-голяма част от парите реализирани от продажбите на държавните облигации стоят мързеливи. Счетоводните книги на банките за вътрешните заеми нараснаха със само 2%.

Големият въпрос през предстоящата финансова година, казва Кацунори Танака от Голдман Сакс в Токио, ще е дали по-здравословното корпоративно търсене на заеми ще се появи докато плана на Абе напредва. Препълнените хазни от задържаните постъпления в много големи фирми може да означават продължаващо слабо търсене на банкови заеми. Наскоро имаше положителна новина, когато правителствената първоначална оценка на БВП за първото тримесечие на 2014 се оказа 5.9% на годишна база. Повишение на ръста се очакваше, тъй като потребителите се втурнаха да харчат при повишението с 3% на данъка върху потреблението, което влезе в сила от 1 април. И все пак растежа надмина прогнозите на икономистите.

Засега обаче Абеномиката има смесени резултати върху банките. През последната година печалбите нараснаха до върхове невиждани от 2006 година, основно благодарение на ръста на капиталовите пазари, допълнителен спад не трудните кредити и силно заемане в чужбина. Монетарните облекчения на ЯЦБ обаче задържаха доходността на ниски нива, потискайки основния двигател на банките за местни печалби, който е спреда между разходите за капитал и темпа с който отпускат заеми. Свирепата конкуренция сред банките за местните ипотеки доведе до марджините до почти нулеви нива.

Скокът на акциите през 2013, когато Токио стана свидетел на един от най-силно представилите се в света капиталов пазар, изсуши и продажбите на инвестиционни продукти и стойността на постъпленията, които банките поддържат. Най-големите три предупредиха тези дни, че очакват постъпленията им да спаднат през следващата година.

Междувременно скандала с Якудза в Мизухо провокира смяна на корпоративното управление в банката, която въведе нова система от независими комисии. Това окуражи конкурентите й да последват примера. Мицубиши каза миналата седмица, че ще създаде нова управителна комисия и ще добави повече външни директори в борда си. Тези промени са навременни и карат Либерал Демократическата партия на Абе да изследва начините за подобрение на управлението на банките, както и фирмите на които се отпускат заемите. Тя би искала да изтрие старата система взаимно притежание на активи от банки и корпоративни клиенти, които често служат за защита на слабо представящите се мениджъри. Това би било по-лесно ако Абеномиката направи компаниите и банките по-уверени в бъдещето. 

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10