Марк Карни обяви, че АЦБ може да повиши британските лихви по-скоро от очакванията

Управителят на Английската централна банка Марк Карни заяви снощи, че британските лихви могат да бъдат повишени по-скоро отколкото очакват инвеститорите. Това представлява най-ясен сигнал, че АЦБ е все по-близо до вдигане на основната британска лихва, която от пет години насам е на рекордно дъно от 0,5%.

В годишно обръщение към банкери в Лондон Марк Карни каза, че бързият икономически растеж и падащата безработица означават, че наближава времето за начало на повишение на британските лихви.

Вече има големи спекулации за точната дата на първото вдигане на лихвения процент и това решение става все по-балансирано. То може да се случи по-рано, отколкото пазарите очакват момента, каза г-н Карни.

Инвеститорите залагат, че АЦБ ще започне да повишава основния лихвен процент от неговото 320-годишно дъно от 0,5% в началото на следващата година - най-вероятно през февруари. Но снощното изказване на Карни може да накара инвеститорите да преоценят тези прогнози, като някои икономисти вече очакват АЦБ да започне да повишава лихвените нива в края на настоящата година.

Евентуално повишаване на лихвените проценти през тази година ще направи АЦБ първата голяма централна банка в света, която предприема курс на затягане на паричната и лихвена политика след края на глобалната финансова и икономическа криза, която беше факт през 2008-а и 2009-а година. Федералният резерв на САЩ се очаква да започне да повишава американските лихви в средната на 2015-а година, докато Европейската централна банка, която намали през миналата седмица лихвите до рекордно дъна, на този етап няма намерение да обмисли каквито и да било срокове за отмяна на настоящата агресивна стимулираща парична политика.

Марк Карни заяви снощи, че представителите на АЦБ ще продължат да следят внимателно състоянието на пазара на труда, за да се определи най-подходящият момент за вдигане на лихвените проценти, като затягането на паричната и лихвена политика ще става бавно, когато стартира този процес.

Според него завръщането на Великобритания към солиден икономически растеж трябва да се разшири и да се задълбочи, като са необходими по-високи бизнес инвестициите и ръст на износа, за да може това икономическо възстановяване да бъде по-балансирано.

Карни предупреди, че АЦБ възнамерява да бъде бдителна за всякакви рискове пред икономическото възстановяване, визирайки в частност състоянието на жилищния пазар и покачването на жилищните цени, което доведе до страхове, че британците могат да станат твърде задлъжнели.

Снощните сигнали на Карни за възможно по-скорошно от очакванията първо вдигане на лихвите на АЦБ доведе до рязко поскъпване на британската лира на валутния пазар. Днес паундът поскъпва към 1,6991 долара - точно под ключовия тазгодишен връх на британската лира около 1,6995 долара от 5-и май и малко под важната опционна бариера от 1,7000 долара.

Еврото задълбочи своето "свободно падане" към ново 19-месечно дъно от 0,7984 британски лири.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10