Шойбле защити Юнкер от твърденията, че е пияница

Шойбле и Юнкер

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле защити енергично Жан-Клод Юнкер, който беше одобрен за следващ президент на Европейската комисия, от обвиненията в британските медии и от предположенията на виден негов колега от Европейския съюз, че има проблеми с алкохола.

Юнкер беше потвърден като кандидат за шеф на ЕК на срещата на лидерите на ЕС през миналия петък, но след ожесточена кампания във Великобритания, целяща да попречи за избирането на бившия премиер на Люксембург на най-висшия пост в Европейския съюз.

Преди време британската преса цитира неназован източник, според когото Юнкер, който дълго време беше начело на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната), е пиел коняк за закуска. 

Аз съм член на Еврогрупата от края на 2009-а година насам и никога не съм бил свидетел - нито в следобедните часове, нито вечерта, нито рано сутринта, нито след дълги нощни заседания - че който и да било, да не говорим за Жан-Клод Юнкер, да е бил пиян, заяви Шойбле пред Асоциацията на чуждестранни кореспонденти в Берлин.

Никога не съм казвал, че Жан-Клод Юнкер е въздържател. Аз също пия понякога, включително и на срещите на Еврогрупата, където се е случвало да изпия чаша вино с вечерята. По това време той (Юнкер) пиеше бира. Но аз никога не съм го виждал пиян, допълни немският финансов министър.

Наследникът на Юнкер като председател на Еврогрупата, холандецът Йерун Дейселблум, заяви в началото на годината в холандска телевизионна програма, че Юнкер е пушел и пиел здраво по време на тежките срещи на финансовите министри от еврозоната.

Жан-Клод Юнкер отрече да има проблем с алкохола.

Доколкото ми е известно, Йерун Дейселблум, който е добър председател на Еврогрупата, изрази съжалението си, че е бил разбран погрешно, каза Шойбле.

Очаква се Жан-Клод Юнкер, 59-годишният ветеран от срещите на върха на ЕС в продължение на повече от две десетилетия, да се изправи пред Европейския парламент за одобрение на неговата кандидатура като шеф на ЕК на 16-и юли, като най-вероятно той ще спечели с мнозинството на европейските законодатели от център-дясно и от център-ляво.

Волфганг Шойбле също така заяви, че той вярва, че Жан-Клод Юнкер ще бъде много способен председател на Европейската комисия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Йерун Дейселблум

Дейселблум се гласи за мястото на Оли Рен като следващ еврокомисар по икономическите и валутни въпроси

Президентът на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) и министър на финансите на Холандия Йерун Дейселблум е проявил интерес да стане следващия европейски комисар по икономическите и парични въпроси по време на вчерашна среща с кандидата за..

публикувано на 27.06.14 в 11:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината,..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява..

публикувано на 30.09.16 в 12:10